spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTLa un pas de moarte din cauza unei albine

La un pas de moarte din cauza unei albine

O femeie aflată în vizită la părinţi, în localitatea Hlipiceni, a ajuns la spital în stare de şoc după ce a fost înţepată în limbă de albină.

Incidentul a avut loc sâmbătă, când femeia, de 37 de ani, a venit îmărună cu soţul în vizită la părinţi, la ţară. La un moment dat, aceasta s-a aşezat la masă afară, pentru a servi o cafea cu familia, însă în momentul în care a luat prima gură, nu s-a uitat în cană, unde se aşezase o albină.

Femeia a înghţit insecta şi imediat a simţit o înţepătură puternică în limbă. În stare de şoc din cauza durerii, aceasta şi-a anunţat soţul, imediat limba începând să i se umfle foarte tare, existând riscul să se sufoce din acest motiv.

Bărbatul a sunat la 112, cerând ajutorul cadrelor medicale, în acelaşi timp pornind cu maşina spre Botoşani, pentru a ajunge în întâmpinarea ambulanţei. Un echipaj cu medic din cadrul Serviciului Judeşean de Ambulanţă (SJA) a fost trimis în direcţia acestora, femeia ajungând în scurt timp în grija medicilor, câteva minute în plus putându-i fi fatale.

Acesteia i-au fost administrate o serie de medicamente specificie în astfel de situaţii, limba dezumflându-se în câteva zeci de secunde. „Pacienta a prezenta reacţie alergică locală post înţepătură de albină. I se umflase foarte tare limba şi era riscul de asfixiere. A fost aplicat tratamentul de urgenţă în astfel de situaţii şi a răspuns imediat pozitiv, pacienta fiind stabilizată”, a precizat medicul Daniela Amarande, din cadrul SJA Botoşani. Ulterior, cadrele medicale au transportat femeia la Urgenţe, unde a fost supusă mai multor evaluară şi a rămas o perioadă pentru supraveghere medicală.

Mai mulţi apicultori semnalează că vremea caldă a provocat ieşirea albinelor din stupine, acestea ieşind la temperaturi de plus 10 grade. „În lipsa florilor, albinele nu se vor deplasa departe de stupi, iar apicultorii trebuie să urmărească dacă albinele au hrană, acces la hidratare. Pe vreme de iarnă, albinele trebuie alimentate suplimentar, cu vitamine, zahăr sau miere, iar dacă nu, tind să devină mai agitate, mai agresive”, a spus un apicultor botoşănean.

În momentul înţepăturii de albină, victima simte durere imediată iar ulterior, odată ce insecta îşi injectează veninul, zona afectată se înroşeşte şi se umflă. Cele mai multe persoane înregistrează reacţii locale. Veninul conţine histamine şi proteine care provoaca o reacţie non-alergică în piele dând senzaţia de mâncărime şi cauzând durere.

Reacţiile alergice apar în cel mult 10 minute de la înţepătură. Printre reacţii se numără dureri de cap sau în piept, febră, umflarea feţei, limbii, buzelor sau a corpului, dificultăţi de respiraţie, leşin. În astfel de situaţii este necesară intervenţia de urgenţă a medicului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...