spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTBotoșaniul se pregătește să intre în lupta cu coronavirusul (video)

Botoșaniul se pregătește să intre în lupta cu coronavirusul (video)

Medicii avertizează că se apropie un val mare de îmbolnăviri. Oamenii sunt rugaţi nu doar să nu vină la spital dacă nu e neapărat nevoie, ci să stea cât mai mult în casă. Aproape 60-70% din populaţie se va îmbolnăvi, acestea sunt estimările epidemiologilor. Cadrele medicale se așteaptă la tot mai multe îmbolnăviri în următoarea perioadă. „Ne așteptăm la un număr mare de îmbolnăviri. Dar acest număr depinde foarte mult de atitudinea cetățenilor. Dacă oamenii înțeleg că trebuie să stea în casă, că trebuie să respecte recomandările pe care le fac oficialii. Pleacă o persoană la cumpărături, nu toată familia, nu lăsăm copiii să iasă în parcuri, să se întâlnească în grupuri”, a precizat medicul primar Valentina Morcov, medic șef Secția de Boli Infecțioase.

Aceasta face apel la botoșăneni să stea în casă, să evite aglomerațiile fiind cea mai bună măsură. „Vin sărbătorile, va fi greu să păstrăm această distanțare socială, dar este foarte important, este cea mai importantă măsură, ca să diminuăm impactul. De îmbolnăvit se vor îmbolnăvi un număr mare de persoane, dar am vrea să încercăm să nu se îmbolnăvească toți odată. Acesta este scopul. Se va infecta aproximativ 70% din populație, dar încercăm ca această infectare să se facă treptat prin aceste măsuri de distanțare socială”, a mai spus medicul primar infecţionist.
Din nefericire însă, cadrele medicale susțin că îmbolnăvirile o să se întindă pe cel puțin un an. Pandemia se va putea „stinge” abia după ce 60-70% din populaţie se va imuniza.
Pentru a face faţă valului de bolnavi care va veni, a fost detașat personal medical de pe alte secții ale Spitalului Judeţean.

România este în urma Italiei cu 19 zile

Urmărind rata de îmbolnăviri cu noul coronavirus, cercetătoarea italiană Silvia Merler a creat un model matematic prin care a analizat în cât timp vor ajunge țările din Europa și din lume în situația Italiei. În Peninsulă, vineri, au fost raportate peste 47.000 de persoane îmbolnăvite cu noul coronavirus, iar numărul deceselor adepășit 4.000.

Potrivit modelului matematic, care ia în calcul numărul de cazuri confirmate la 10.000 de locuitori, România este în urma Italiei cu 19 zile, la fel este și Bulgaria. „Ne așteptăm ca numărul cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 să atingă maximul în Italia în jurul datei de 20 martie, iar în următoarele patru state din Europa [Spania, Franța, Germania și Elveția, potrivit centrului medical Johns Hopkins] ar putea fi spre finalul lunii martie 2020”, scrie cercetătoarea Silvia Merler.

“Nu lăsați acest foc să ardă”

Ipotezele de la care pleacă Silvia Merler sunt legate de faptul că țările întârzie izolarea până în momentul în care ajung la același număr de cazuri la 10.000 de locuitori ca Italia, adică în jur de un caz la 10.000 de locuitori; apoi, înainte de izolare, rata zilnică de îmbolnăviri crește în medie la fel cum a crescut în Italia înainte de a introduce izolarea – cu circa 40%. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut, recent, statelor, într-o conferință de presă, să nu limiteze numărul de măsuri.: „Nu doar testare. Nu doar depistarea contacților. Nu doar carantină. Nu doar distanțare socială. Faceți-le pe toate. Găsiți, izolați, testați și tratați fiecare caz, pentru a întrerupe lanțul de transmitere…nu lăsați acest foc să ardă”.

Măsuri drastice impuse în China

La nivel mondial, cercetătorii au creat mai multe modele de a “ataca” problema coronavirusului. Primul a fost cel al Chinei, care în prezent anunță zero îmbolnăviri la actualii cetățeni pentru a treia zi la rând. Statul chinez a impus măsuri drastice de izolare și practic au închis orașe întregi, oprind astfel lanțul transmiterii virusului.
De altă parte este situată Coreea de Sud. Până sâmbătă dimineață au fost consemnate 8.652 de cazuri și 100 de decese. Modul în care s-a ajuns la aceste cifre reduse la decese a fost testarea în masă a populației, ajungându-se chiar la zone de testare de tip drive-in, unde coreenii veneau cu mașina și erau testați chiar la volan. S-au făcut peste 320.000 de teste până ieri la nivelul întregii țări, astfel că foarte multe din cazurile depistate au fost din timp izolate și s-a evitat răspândirea bolii. “Detectarea pacienților în stadiile incipiente este foarte importantă și am învățat această lecție simplă combătând acest virus care este extrem de contagios – și odată ce începe, se răspândeste foarte repede și pe arii extinse,” a spus Park Neunghoo, ministrul sănătății din Coreea de Sud, într-un interviu cu CNN, adăugând că speră ca țara sa să fi trecut de vârful epidemiei.

În comparație, România a făcut până vineri 8.242 de teste, adică de 40 de ori mai puține decât Guvernul de la Seul.

Pe lângă testarea în timp util, Corea de Sud a instaurat restricții severe de circulație a populației. Vacanțele de la școală și grădiniță au fost extinse pentru trei săptămâni, iar evenimentele publice au fost anulate sau amânate.  Cu toate acestea, autoritățile sunt încă foarte tensionate și fac apel la populație să continue măsurile de precauție, cum sunt cele de igienă și auto-izolare.

Pandemia ținută sub control cu zeci de mii de testări

O altă țară care iese din tiparele modului în care este tratată această pandemie este Germania. Nemții sunt a patra țară ca număr de îmbolnăviri din lume, după China, Italia și Spania, cu 19.848 de cazuri raportate sâmbătă dimineață. Chiar și așa, însă, numărul de decese este de doar 68. Comparativ, Iranul, cu același număr de cazuri, a raportat ieri 1.433 de decese, iar nemții par a lua exemplul Coreei în privința coronavirusului.

Președintele Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, arată că laboratoarele germane efectuează acum aproximativ 160.000 de teste de coronavirus în fiecare săptămână – mai mult decât au efectuat unele țări europene în total de la începerea crizei. Chiar și Coreea de Sud, dată ca exemplu de urmat de virusologi, efectuează 15.000 de teste pe zi, adică mult mai puțin decât Germania. „Este vorba despre capacitatea Germaniei care este foarte, foarte semnificativă. Putem efectua mai mult de 160.000 de teste pe săptămână, iar acest lucru poate fi crescut în continuare”, a spus prof. Lothar Wieler săptămâna aceasta. Capabilitățile de testare ale Germaniei ar putea fi sporite prin trecerea laboratoarelor veterinare în testarea pentru coronavirus, a mai spus specialistul. În paralel în România ANSVSA s-a oferit să dea Ministerului Sănătății 23 de aparate pentru testare, însă autoritățile Statului ROmân se încurcă în câteva semnături și aprobări.

Testarea la scară largă ajută la o rată de fatalitate mai mică, deoarece permite autorităților să detecteze cazurile de Covid-19 chiar și la pacienții care au puține simptome sau deloc și care au șanse mult mai bune de supraviețuire. În același timp, înseamnă că Germania are un număr mai mic de cazuri nedetectate decât țările în care testarea este mai puțin prevalentă.

Experții spun însă că Germania a avut cel puțin șansa să se pregătească pentru o creștere a infecțiilor grave, spitalele din toată țara au extins capacitatea de terapie intensivă și au mărit numărul personalului, iar guvernul a cumpărat cât mai multe echipamente critice. Țara avea în jur de 497.000 paturi de spital, respectiv 28.000 de paturi de terapie intensivă în 2017, conform Biroului Federal de Statistică din Germania. Comparativ, România are 2500 de paturi de terapie intensivă.

La nivelul județului Botoșani au fost efectuate aproximativ 100 de teste de la începutul pandemiei de coronavirus, iar autoritățile au, conform datelor oferite, peste 600 de teste în depozite.

FOTO: Imagine a unui salon de Terapie Intensivă din China în lupta împotriva Coronavirus

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...