Efectele incendiului forestier de la Cernobil nu se resimt în județ (video)

0

Un incendiu forestier a izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute în zona de excludere din jurul fostei centrale Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie. Autorităţile ucrainene au mobilizat duminică și luni aviaţia pentru a stinge incendiul, care s-a extins pe o suprafaţă de peste 20 de hectare de pădure.

Yegor Firsov, directorul serviciului de inspecţie ecologică din Ucraina, a postat pe pagina sa de pe Facebook un mesaj conform căruia nivelul radiaților ar fi crescut extrem de mult în zonă. „Avem veşti proaste – nivelul radiaţiilor a trecut de cel normal în centrul incendiului”, a scris Firsov, potrivit „The Guardian”. Postarea sa a fost însoţită şi de o filmare a unui măsurător Geiger, care arăta nivelul radiaţiilor depăşit de 16 ori.

Responsabilii Serviciului de inspecţie ecologică au declarat că nivelul crescut al radiaţiilor a îngreunat eforturile pompierilor.

Autoritățile de mediu române anunță că au monitorizat continuu evoluția radioactivității și factorii meteorologic și că „nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/atenționare pentru factorii de mediu urmăriți de Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului”. „Valorile înregistrate se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni. Până în prezent, nu există indicii că ar putea exista efecte negative asupra radioactivității mediului sau asupra sănătății populației”, scrie Ministerul Mediului pe o rețea de socializare.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani, Eugen Mateciuc, a declarat că situația la noi în județ este una foarte bună din punct de vedere al radioactivității și că odată cu limitarea circulației, dar în special a salubrizării ramei stradale a început să se îmbunătățească și ceilalți indicatori privind calitatea aerului. „Weekend-ul trecut a fost printre cele mai bune privind calitatea aerului. Deocamdată, aparatele noastre nu au arătat nimic în privința creșterii radioactivității. Nici stația de pe Toaca nu a arătat vreo schimbare, iar pe radioactivitate se afișează imediat. Sunt câteva sute bune de kilometri până la Cernobîl, iar particulele radioactive se dispersează în aer”, a spus Mateciuc.

Cernobîl a poluat o mare parte din Europa după ce al patrulea reactor a explodat în aprilie 1986, regiunea din apropierea centralei fiind cea mai afectată. Oamenilor nu le este permis să locuiască la mai puţin de 30 de kilometri de centrala nucleară.

Celelalte trei reactoare de la Cernobîl au continuat să genereze electricitate până în 2000, atunci când centrala s-a închis. O „cupolă” protectoare a fost instalată deasupra reactorului 4 în 2016.

+0 -3
se încarcă...