spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPensionarii botoșăneni, cei mai săraci din țară

Pensionarii botoșăneni, cei mai săraci din țară

Pensionarii botoșăneni sunt cei mai amărâți din întreaga țară, ei având de departe cele mai mici venituri. Astfel, potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani, pensia medie plătită în județ abia depășește pragul de 1.000 de lei.

În luna aprilie, în județul Botoșani erau în plată 93.659 de pensionari, care încasau în medie 1.013 lei, în timp ce pensia medie la nivel național se situează la 1.329 lei. Spre comparație, în București se plătește una dintre cele mai mari pensii medii din țară, 1.735 lei. Dacă excludem capitala, în judeţul Hunedoara se plătește cea mai mare pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.817 lei, urmată de judeţul Braşov, unde pensia publică medie este de 1.631 lei, Gorj – 1.509 lei, Galaţi – 1.478 lei, şi Prahova – 1.458 lei. De partea cealaltă, pensii mici sunt în județele Giurgiu – 1.100 lei, Vrancea – 1.120 lei, Vaslui – 1.130 lei şi Satu Mare – 1.136 lei.

Se poate observa că județele cu pensii mai mici sunt fiefuri PSD, în sensul că fie câștigă luptele electorale, fie pierd la scoruri foarte strânse așa cum a fost cazul Botoșaniului la recentele alegeri prezidențiale.

Două treimi au pensia mai mică de 1.265 de lei

Grav este că două treimi dintre pensionarii din Botoșani încasează lunar sub 1.265 de lei, cât este valoarea punctului de pensie, iar 50.411 persoane au avut în această lună pensii mai mici de o mie de lei. Cea mai mare parte dintre acestea, 37.468, sunt din mediul rural, în timp ce 12.943 sunt din mediul urban. Aproape 13.000 de vârstnici au pensii cuprinse între 1.000 și 1.265 de lei. 7.205 dintre aceștia trăiesc în municipiile și orașele județului, în timp ce 5.711 în mediul rural.

Astfel, se poate concluziona, fără a greși, că pensionarii cu cele mai mici venituri sunt cei din mediul rural. Pe undeva este și normal să fie așa, pentru că foarte mulți dintre ei au lucrat în agricultură, iar cei care au lucrat în alte ramuri ale economiei naționale au făcut-o pentru perioade scurte de timp sau pe salarii mici.

De altfel, unul din șase vârstnici este pensionar agricultor. Vorbim de 15.045 de persoane, care încasează o pensie medie de doar 571 de lei, diferența până la pensia minimă, care a fost înghețată de guvernul liberal la 704 lei, este plătită sub formă de indemnizații sociale. În acest caz sunt peste 10.000 de bătrâni, Botoșaniul fiind al treilea județ la nivel național ca număr de foști agricultori beneficiari de indemnizație socială. Singurele județe care ne depășesc la aceste capitole sunt Iaşi (10.805 de beneficiari) și Dolj (10.574 de beneficiari). Indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat pentru pensionarii agricultori botoșăneni a fost de 127 de lei, cu 15 lei mai puțin decât media națională, ceea ce demonstrează că majoritatea acestor bătrâni au muncit ani buni în agricultură și și-au făcut normele.

Un pensionar care a muncit doar în agricultură, care are vechimea și numărul de norme maxim beneficiază de un punctaj de pensie de 0,57255. Mulți dintre ei mai primesc și alte indemnizații, precum cele de veterani sau de văduve de veteran. Botoșaniul este printre județele cele cu cei mai mulți pensionari agricultori, pentru că așa a fost profilul județului”, a declarat Cristina Anton, directorul CJP Botoșani.

Pensii de peste 10.000 de lei

Pe de altă parte, trebuie spus că, la Botoşani, cea mai mare pensie aflată în plată în acest moment are o valoare de 13.651 de lei şi este încasată de o femeie de afaceri, care încă mai activează. Surprinzător, a doua pensie ca valoare este încasată de un fost profesor de matematică. Acesta primeşte lunar 12.826 lei. A treia pensie ca valoare este la distanţă mare de primele două şi este în valoare de 8.259 lei şi este încasată de un fost sondor.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...