Primarul din Darabani vrea să reînființeze Poliția locală

Surpriză la Darabani. La numai un an de la desființare, Poliția locală ar putea fi reînființată. Și nu oricum, ci cu personal nou.

Totul a plecat de la o propunere făcută de primarul orașului, Alin Gîrbaci, care a fost deja aprobată în Consiliul local. Astfel, prin reorganizarea aparatului propriu de specialitate, ar urma să fie înființat Biroul Poliției Locale, ca și compartiment funcțional, dar fără personalitate juridică. Hotărârea de consiliu a fost înaintată Instituției Prefectului pentru viza de legalitate și se așteaptă avizul din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. „Avem nevoie de oameni pregătiți în sensul acesta, pentru ca orașul să-și ducă viața așa cum ar trebui. Adică avem nevoie de ordine și de disciplină. Împreună cu cei din Consiliul local, ne asumăm ce am hotărât. Eu am depus doar proiectul de hotărâre, iar Consiliul local a votat. Dacă vrem să avem ordine și disciplină în oraș, avem nevoie și de oameni pregătiți”, a spus primarul Alin Gîrbaci.

Potrivit acestuia, biroul va funcționa cu trei-patru polițiști locali, aceștia urmând să aibă atribuții atât pe inspecția în construcții, cât și pe linie de ordine publică și parcări. Doar că, pentru reînființarea Poliției Locale va fi nevoie și de bani. Bani pentru plata salariilor, pentru uniforme și pentru dotări. „Cu siguranță vom prinde în buget partea de salarizare. Nu am făcut deocamdată un calcul să vedem ce efort financiar presupune acest lucru, dar cred că vom acoperi cu siguranță cheltuielile prin bugetul local. Vom avea de câștigat pe partea cealaltă pentru că orașul va fi mai curat și mai civilizat”, a adăugat primarul Alin Gîrbaci.

Efort financiar pentru Primaria Darabani

La un salariu mediu de 3.500 de lei, cei patru polițiști locali ar presupune un efort financiar de minim 25.000 de lei lunar (n.r. – aici fiind incluse impozitele, asigurările sociale și medicale obligatorii), ceea ce înseamnă că până la sfârșitul anului Primăria va cheltui peste 200.000 de lei, o sumă care contează în bugetul orașului. Suma s-ar adăuga la cheltuielile actuale întrucât, potrivit primarului Gîrbaci, personalul va fi angajat prin concurs și nu va fi preluat din vechii angajați. Deși lucrurile nu sunt încă limpezi cu privire la viitoarea Poliție locală, prin oraș a început să fie vehiculate o serie de nume cu privire la cei care vor ajunge să lucreze în noua structură.

Poliția locală Darabani a fost desființată la sfârșitul anului 2019. Primarul în funcție la acea dată, Liviu Hrimiuc, spunea că structura „nu prea își are rostul”, polițiștii locali fiind asemănați cu agenți de pază. Mai mult, cei din administrația locală sperau să facă economii. Fost viceprimar în legislatura trecută, Alin Gîrbaci a venit acum cu o altă viziune, după numai un an.

 

Deja ai votat!