Liviu Toma – „Proiectul NESES continuă”

Proiectul „NESES – start – up social Nord Est, antreprenoriat social sustenabil în Regiunea Nord Est”, implementat de Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Botoşani, în parteneriat cu societatea Locativa şi Asociaţia „Partener” Iaşi, continuă. În cadrul proiectului ce beneficiază de o finanţare de 13.869.022 lei, vor fi înfiinţate 21 de întreprinderi sociale care vor asigura minim 105 noi locuri de muncă.

Suntem în perioada de precontractare a activităţilor de consiliere pentru înfiinţarea întreprinderilor sociale. Din momentul semnării contractelor, beneficiarii au la dispoziţie patru luni pentru obţinerea atestatelor de întreprindere socială, de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, termenul fiind 1 octombrie 2021”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Persoanele incluse în grupul ţintă au participat la programe de formare antreprenorială. După cursurile de formare, care s-au încheiat pe 31 martie, participanţii au întocmit planuri de afaceri. „În total au fost depuse 39 de planuri de afaceri. Selecţia celor 21 de planuri de afaceri a fost efectuată de către comisii formate din experiţi cooptaţi (experţi externi), respectiv un reprezentant al mediului de afaceri şi un reprezentant al unei organizaţii cu expertiză în economia circulară”, a mai precizat Liviu Toma.

Planuri de afaceri din Botoşani, Iaşi şi Vaslui

Au fost selectate 12 planuri de afaceri din judeţul Botoşani (în panificaţie, medical, prelucrarea lemnului, construcţii, servicii, întreţinere corporală, activităţi educative), şapte din Iaşi (construcţii, ceramică, prelucrare lemn, medical, activităţi veterinare, soft la comandă, băuturi răcoritoare nealcoolice) şi două din Vaslui (panificaţie, prelucrare lemn – legume fructe).

După obţinerea atestatelor, aceste entităţi trebuie să funcţioneze obligatoriu minim 18 luni pentru a putea beneficia de ajutorul de minimis, echivalentul a 100.000 de euro. La data semnării contractului de subvenţie, persoanele fizice care înfiinţează afaceri, în orice domeniu, cu excepţia celui agricol, nu trebuie să aibă calitatea de asociaţi majoritari în structura altor întreprinderi. Se va acorda câte 100.000 de euro beneficiarilor care angajează cinci persoane în cadrul întreprinderii sociale nou înfiinţate, cel târziu la trei luni de la semnarea contractului de subvenţie.

Proiectul urmăreşte sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale sociale sustenabile, în vederea facilitării accesului la ocuparea forţei de muncă. DAS Botoşani va gestiona ajutoarele financiare pentru 11 structuri sociale, iar Locativa de acordarea acestor ajutoare pentru zece structuri similare.

Acest proiect se va derula pe o perioadă de trei ani, întreprinderile sociale urmând a funcţiona cel puţin un an, în cadrul proiectului, după care să urmeze o perioadă de sustenabilitate de minim şase luni. Banii vor fi primiți în trei tranșe iar antreprenorii sociali vor trebui să angajeze cel puțin cinci persoane.

Economia socială reprezintă ansamblul de activităţi al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi, şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin angajarea unor persoane dintr-un grup vulnerabil.

Informații suplimentare se găsesc la adresa www.dasbotosani.ro/neses/.

Deja ai votat!