spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTFost grefier DIICOT trimis după gratii. A vândut informații traficanților de țigări

Fost grefier DIICOT trimis după gratii. A vândut informații traficanților de țigări

Fostul grefier din cadrul Biroului teritorial Botoșani Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Constantin Bogoș, a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare, după ce ar fi oferit informații secrete din anchete unor grupări de traficanți de țigări.

Hotărârea definitivă a fost pronunțată marți, pe 27 iulie a.c., de Curtea de Apel Suceava, care a confirmat practic sentința Tribunalului Botoșani din primă instanță și a dispus restituirea unor bunuri ridicate de la cel în cauză în urma percheziției. Astfel, potrivit deciziei magistraților, Daniel Constantin Bogoș a fost găsit vinovat de sprijinire a unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals și a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de doi ani, șapte luni și 10 zile închisoare, cu interzicerea unor drepturi printre care și dreptul de a mai ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Totodată, instanța a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 950 de euro și a 1.000 de lei.

Fostul grefier s-a prezentat singur la poliție pentru a fi încarcerat

La scurt timp de la pronunțarea sentinței, Daniel Constantin Bogoș s-a prezentat singur la poliție pentru a fi încarcerat. „Cel în cauză s-a prezentat singur la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) și a fost escortat către Penitenciarul Botoșani”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Potrivit normelor instituite de Administrația Națională a Penitenciarelor, Daniel Constantin Bogoș va fi ținut în carantină și sub observare timp de câteva zile, după care o comisie de specialitate îi va stabili regimul de executare a pedepsei. Ulterior, el va fi transferat pe secție, unde va fi repartizat într-o cameră de deținere, alături de alți condamnați. Fostul grefier va putea beneficia de eliberare condiționată după efectuarea a două treimi din pedeapsa dictată de judecători, adică după mai puțin de doi ani, din pedeapsă urmând să i se scadă și perioada petrecută în arest preventiv.

Secrete de serviciu vândute traficanților

Ancheta în acest caz a început în 2012 și a fost inițiată chiar de foștii colegi ai grefierului, respectiv de procurorii Serviciului teritorial DIICOT Suceava. Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis la acea vreme, începând cu anul 2011, Daniel Constantin Bogoș, angajat în funcția de grefier, ar fi sprijinit activitatea unor grupuri infracționale organizate specializate în contrabandă cu țigarete. Gruparea acționa pe raza municipiului și județului Botoșani și a făcut obiectul cercetărilor în patru dosare penale înregistrate la DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani.

„S-a reținut că, începând cu anul 2011, grefierul a divulgat fără drept traficanților de țigări informații secrete de serviciu care nu sunt destinate publicității, pe care le-a cunoscut datorită atribuțiilor de serviciu, în speță date cu caracter “Secret de Serviciu” și/sau date confidențiale din cadrul unor dosare penale, cu scopul de a afecta buna desfășurare a urmăririi penale”, precizau anchetatorii.

În plus, cu ocazia investigațiilor, s-a descoperit că, în cursul anului 2012, pentru obținerea unor credite de consum, grefierul a întocmit în fals trei adeverințe de venit prin contrafacerea semnăturii șefului și a managerului economic din cadrul DIICOT, documente care au fost folosite ulterior la o bancă de pe raza municipiului Botoșani.

Anchete DIICOT afectate de scurgerile de informații

Reținut pe 10 mai 2016, Daniel Constantin Bogoș a fost arestat preventiv, măsurile privative de libertate fiind prelungite până pe 8 august 2016. acesta fiind plasat sub control judiciar pentru o perioadă. Cercetările s-au prelungit până în vara anului trecut, când fostul grefier a fost trimis în boxa acuzaților.

Anchetatorii susțineau că, prin intermediul lui Bogoș, traficanții aflau dacă anumite persoane erau sau nu monitorizate, interceptate sau supravegheate. Mai mult, liderii grupărilor infracționale din Botoșani aveau posibilitatea, prin intermediul datelor furnizate de grefier, să afle momentele în care DIICOT organiza acțiunile de destructurare a grupărilor infracționale, precum și numărul de percheziții și persoanele vizate. Totul s-ar fi petrecut în schimbul unor sume de bani, dar și pentru ca o tânără cu care fostul grefier avea o relație extraconjugală să poată lucra la un bar din municipiu.

Polițiștii așteptați cu cafea la percheziții

Primele suspiciuni au apărut în noiembrie 2012, când DIICOT Botoșani a organizat una dintre cele mai mari acțiuni împotriva traficanților de țigări. Anchetatorii au făcut atunci 98 de percheziții domiciliare, fiind vizate cinci grupări. Doar că, numai cu o zi înainte de percheziții, traficanții au fost anunțați despre descinderile care urmau să aibă loc, iar la percheziții polițiștii au fost așteptați cu cafeaua făcută. Doar că scurgerile de informații au continuat și în 2014, când procurorii DIICOT au cerut interceptarea convorbirilor în cazul altor traficanți, lista cu suspecții ajungând și la cei vizați.

Bomba a explodat în 2014, în momentul în care o persoană aflată în anturajul traficanților a acceptat să colaboreze cu procurorii DIICOT și l-a denunțat pe Daniel Constantin Bogoș. Percheziționat, reținut și băgat în arest pentru câteva zile, grefierul și-a dat demisia.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...