Focar de Covid la spital

Secţia medicală II a Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost lovită din plin de noul val de îmbolnăviri Covid. Astfel, nu mai puţin de şase angajaţi şi trei pacienţi internaţi au fost depistaţi cu Covid. Din cadrul personalului, cinci sunt asistenţi şi un infirmier, iar potrivit anchetei epidemiologice, doar doi asistenţi erau vaccinaţi împotriva Covid.

Acum epidemiologii din cadrul Spitalului Judeţean încearcă să stabilească dacă transmiterea s-a făcut de la personal la pacienţi sau invers şi mai ales cum s-au infectat atâţia asistenţi, în condiţiile în care există norme de protecţie bine stabilite la nivelul întregii unităţi sanitare.

Autorităţile sanitare au raportat şi patru decese, în acest sfârşit de săptămână, toate patru la bărbaţi, toţi nevaccinaţi. Îngrijorător este faptul că doi dintre ei, cei mai tineri, de 39 şi 46 de ani, nu erau în evidenţe cu nici o afecţiune medicală. În celelalte două cazuri, un bărbat de 67 şi unul de 71 de ani, aceştia sufereau de leucemie, hipertensiune, respectiv afecţiuni hepatice şi renale.

Peste 100 de cazuri în weekend

Sâmbătă şi duminică, 130 de botoşăneni au fost depistaţi cu virusul SARS-CoV-2. Sâmbătă 54 şi duminică 76 de persoane au fost diagnosticate cu Covid19. Ieri cele mai multe cazuri, respectiv 34 au fost depistate în municipiul Botoșani. Rata de infectare a ajuns astfel la 1,08 cazuri la mia de locuitori, după ce în ultimele două săptămâni 128 de persoane au fost diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2.

La nivel județean indicele este 0,71, iar o localitate din județ este în scenariul roșu din cauza numărului mare de bolnavi. Astfel, la Corni rata de infectare a ajuns la 3,19. De asemenea alte șapte localități sunt în scenariul galben. Este vorba despre Roma, Mileanca, Ibănești, Leorda, Vorniceni, Havârna și Tudora.

De la debutul pandemiei până în prezent 14648 de botoșăneni au fost diagnosticați cu Covid19. dintre aceștia 13467 s-au vindecat, iar alți 717 au pierdut lupta cu boala. În prezent la nivelul județului sunt active 455 de cazuri active.

Deja ai votat!