spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomicSalariul minim pe economie va crește cu 10%

Salariul minim pe economie va crește cu 10%

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, majorarea salarului minim cu peste 10%, adică cu aproximativ 138 de lei net. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut va ajunge la 2.550 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că un angajat va primi în mână minim 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

În momentul de față salariul lunar brut este de 2.300 de lei, iar net de 1.386 de lei.

„Astăzi, Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul anului 2022. Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună. Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual şi de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni. Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare creştere care s-a făcut în ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decât cea de anul trecut”, a spus Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

La Botoșani, 14.146 de salariați din 35.000 de angajați în mediul privat, adică aproape jumătate, câștigă salariul minim pe economie. Asta înseamnă că mai bine de un sfert dintre botoșănenii cu un loc de muncă au un salariu lunar brut de 2.300 de lei, iar net, adică „în mână”, de 1.386 de lei.

Creșterea salariului minim ajută pensionarii speciali și bugetarii

Pe de altă parte, fostul ministru USR al economiei, Claudiu Năsui, susține că măsura e un cadou de rămas bun a guvernului Cîțu pentru bugetari și cei cu pensii speciale.

De ce are statul interes să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare? În primul rând pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul. Din 100 de lei salariu, aproximativ jumătate merg la angajat și jumătate merg la stat. Creșterea salariului minim este o metodă de a crește banii pe care îi ia statul și de a diminua banii întreprinderilor private.
În al doilea rând pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc toate salariile bugetarilor. Toate salariile bugetarilor sunt exprimate în termeni de salariu minim (conform L153/2017). Chiar dacă această lege se referă la personalul angajat în structurile centrale ale statului, cele din local sunt raportate la salariul viceprimarului, care la rândul său depinde de legea 153/2017. În final, toate vor crește.
Și, mai grav, crește și nivelul pensiilor speciale. Pentru că toate pensiile speciale sunt legate de salariul în plată. Pensia contribuabililor normali este legată numai de contribuție. Pensia lor specială este legată de salariul din categoria respectivă. Alt privilegiu care explică de ce pensiile speciale cresc la un ritm mult mai alert decât pensiile normale”, scrie fostul ministru într-o postare pe Facebook.
Prin metoda neimpozitare a salariului minim, propusă de patronate și de Claudiu Năsui nu ar fi impozitate în plus firmele private și nici nu ar crește pensiile speciale. Dar nici salariile bugetarilor care sunt calculate în funcție de salariul minim, nu ar mai crește.
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...