„Fabrica de permise” de la Suceava va fi judecată de magistrații botoșăneni. Dosarul DNA va ajunge la Tribunalul Botoșani

Dosarul penal instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în cazul „Fabricii de permise” de la Suceava va fi judecat de magistrații botoșăneni. Asta pentru că toți magistrații Secției Penale din cadrul Tribunalului Suceava s-au abținut în a judeca dosarul cu pricina, din cauza unor incompatibilități. Astfel, unul dintre judecători are soțul procuror chiar în cadrul DNA – Serviciul Teritorial Suceava, iar acesta a derulat acte de urmărire penală în dosar, iar ceilalți magistrați au analizat diferite măsuri preventive care i-au vizat pe o parte din inculpați. În urma acestei abțineri în bloc, a fost sesizată Curtea de Apel Suceava, care decis joi, 4 noiembrie a.c., ca dosarul penal să fie judecat de Tribunalul Botoșani, instanță egală în grad cu Tribunalul Suceava. „În temeiul art. 68 alin. 9/1 Cod procedură penală, desemnează Tribunalul Botoşani – Secţia penală, egal în grad cu Tribunalul Suceava – Secţia penală, ca instanţă ce urmează a soluţiona cauza ce formează obiectul dosarului nr. 4186/86/2021 – cameră preliminară şi judecată pe fond. Menţine toate actele îndeplinite şi măsurile dispuse în dosar până la această dată”, se menționează în decizia Curții de Apel Suceava.

Prin urmare, dosarul va fi analizat în primă instanță în Camera preliminară, urmând ca judecătorii de drepturi și libertăți să verifice legalitate administrării probatoriului și a întocmirii rechizitoriului. Dacă dosarul va trece de această etapă, instanța va stabili data la care va începe procesul propriu-zis.

Procurorii DNA au dispus, la sfârșitul lunii trecute, trimiterea în judecată a 34 de persoane, angajați ai Serviciului Permise și Înmatriculări, instructori ai unor școli auto din Suceava, dar și diferiți intermediari. Lista inculpaților este deschisă de comisarul-șef Radu Obreja, secondat de o serie de colegi de serviciu din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări, respectiv Ionel Gheorghe Perijoc, Paul Alexandru Butnaru, Daiana Iuliana Rusu. Pe listă se regăsește și Lucian George Daneliuc, la data faptelor șef al Biroului Prinderi în Flagrant din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Suceava. Iată care sunt celelalte persoane trimise în judecată în acest megadosar: Florin Bolohan, Ciprian Ion Onofrei, Costică Boicu, Ionică Mirăuță, Silviu Lucian Pandelea, Petru Pandelea, Daniel Cătălin Blahovici, Gheorghe Haidamac, Tiberiu Covali, Dumitru Marcel Avasilcă, Bogdan Bercea, Costel Florin Spoială, Sidor Jucan, Gavril Grigorean, Florin Pușcașu, Vasile Florin Blaga, Vasile Ionel Popescu, Toader Viorel Ciobîcă, Ion Bodnar, Cornel Nuțu, Ion Amaftioaie, Gheorghe Apetrei, Petru Mandici, Mircea Viorel Bodnar, Mihai Pușcaș, Radu Popovici, Ioan Stratu, Cristinel Georgel Hreniuc și Cristian Ioan Cazac.

Potrivit anchetatorilor, suspecții ar fi fraudat examenele pentru obținerea permiselor de conducere organizate de Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava timp de mai mulți ani, prin intermediul metodelor ”Șopteala” și ”Vesta de blugi”. Astfel, metoda „Șopteala” consta în comunicarea directă, pe un ton scăzut și în mod conspirat, a răspunsurilor corecte către candidat, de către fostul șef al acestui serviciu, comisarul-șef Radu Ionuț Obreja. „Metoda <<Vesta de blugi>>, constând în utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o cască și o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanță, iar răspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de către unul dintre inculpați plasat în afara sălii de examen), activitatea desfășurându-se cu acordul și sub atenta coordonare a inculpaților Obreja Radu Ionuț și Perijoc Gheorghe Ionel. Anchetatorii susțin că, în funcție de gradul de pregătire al candidatului sau de suma de bani disponibilă pe care candidatul era dispus să o remită cu titlu de mită, ajutorul se concretiza în comunicarea tuturor răspunsurilor aferente chestionarului electronic de către Obreja Radu Ionuț sau în comunicarea parțială a răspunsurilor. Suma de bani percepută de către grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare întrebare, sumă din care liderul grupării primea cea mai mare parte, restul fiind împărățit între alți membri ai grupării implicați în fraudarea examenului. Existau anumite categorii de candidați (cei care proveneau din alte județe decât Suceava ori persoane cu educație precară) în cazul cărora sumele de bani percepute și primite cu titlu de mită erau sensibil mai mari”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Deja ai votat!