Tineri condamnaţi din cauza unei arme

Doi tineri din comuna Vorniceni au ajuns să fie condamnați pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după o gafă comisă de unul dintre protagoniști. În fapt, în cursul anului 2014, unul dintre tineri, Marian Dumitru Lupu, a achiziționat o pușcă marca GAMO, model Cadet Delta, calibru 4,5 mm, a cărei deținere era supusă autorizării. A deținut-o fără autorizație până în iulie 2018, când i-a dat-o unui alt localnic, Mugurel Petru Pavel, care i-a returnat-o după circa două luni.

Totul s-a făcut fără niciun fel de acte, la mica înțelegere, iar întâmplarea poate nu ar fi ajuns la urechile autorităților, dacă primul dintre ei, Marian Dumitru Lupu, nu ar fi comis mai multe fărădelegi. Astfel, într-una din nopțile lunii septembrie 2018, tânărul s-ar fi răzbunat pe sistemul de supraveghere video instalat în comună de Primăria Vorniceni. Supărat, el ar fi distrus atunci trei camere de supraveghere stradală și ar fi sustras alte două. Această ispravă l-a adus în atenția polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale, care au descins în octombrie 2018 la locuința lui pentru a lămuri situația camerelor. Doar că, în timpul perchezițiilor, polițiștii au găsit și arma cu pricina, care a fost ridicată imediat pentru cercetări.

Sentinţa nu este definitivă 

Investigațiile au durat până în primăvara acestui an, când cei doi tineri au fost trimiși în judecată pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Astfel, Marian Dumitru Lupu, care între timp a fost condamnat și pentru alte fapte penale, s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de trei ani și șase luni închisoare (n.r. – aici fiind incluse și condamnările mai vechi), iar amicul lui, Mugurel Petru Pavel, s-a ales cu o amendă penală de 4000 de lei (n.r. – echivalentul a 100 zile amendă în cuantum de câte 40 lei/zi).

Sentința a fost pronunțată luni de Judecătoria Săveni, însă, fiind vorba de o hotărâre în primă instanță, aceasta nu este definitivă. În schimb, judecătorii au dispus și confiscarea armei cu pricina, care rămăsese în custodia polițiștilor de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.

Deja ai votat!