joi, martie 28, 2024
AcasăAutoÎncă un asigurător a ieşit de pe piaţa RCA

Încă un asigurător a ieşit de pe piaţa RCA

Uniqa Asigurări a sistat de luni activitatea de distribuţie a poliţelor RCA. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat, pe 24 noiembrie, retragerea, la cerere, a autorizaţiei pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie acordată societăţii Uniqa Asigurări SA.

Compania va respecta în continuare obligaţiile asumate pe acest segment al asigurărilor pentru toate poliţele de răspundere civilă auto în vigoare în portofoliul companiei. În acest sens, a fost trimis şi un mail în care îşi informează toţi beneficiarii de sistarea acestui serviciu, care, spre deosebire de City Insurance, a fost făcut la cererea companiei. „Uniqa Asigurări SA a primit din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară aprobarea deciziei de retragere, la cerere, a autorizaţiei pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). Începând cu data de 06.12.2021, compania sistează activitatea de distribuţie a poliţelor RCA. (…) Cu aceasta ocazie, în pragul sărbătorilor de iarnă, îţi transmitem cele mai bune gânduri de sănătate, linişte şi bucurii alături de cei dragi”, se menţionează în document.

Motivul renunţării Uniqa Asigurări

Conform datelor raportate la finalul lunii septembrie, Uniqa Asigurări are o rată de solvabilitate de 183%, pe care are capacitatea de a o susţine suplimentar din fonduri proprii neutilizate, aceasta fiind poziţionată peste rata medie de solvabilitate la nivelul pieţei de asigurări, de 154%, potrivit celor mai recente date disponibile, aferente primului semestru al anului 2021 şi în condiţiile în care cerinţa de reglementare la nivelul pieţei pentru acest indicator este 100%.

Totodată, rata de lichiditate a companiei este de 1.98, fiind situată la un nivel aproape dublu faţă de cerinţele impuse la nivelul pieţei, iar aceşti indicatori confirmă stabilitatea Uniqa Asigurări şi capacitatea acesteia de a-şi onora angajamentele asumate faţă de cei peste 300.000 de clienţi din România, care au ales-o drept partener de încredere în ceea ce priveşte soluţiile de protecţie prin asigurare, se spune în comunicat.

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Uniqa Asigurări, Franz Weiler, a susţinut că Uniqa îşi reafirmă angajamentul ferm de dezvoltare a operaţiunilor din România, în contextul deciziei de ieşire de pe piaţa RCA. Potrivit acestuia, decizia este motivată de cota mică de piaţă, de doar 0,5% pe segmentul asigurărilor RCA, ceea ce, din perspectiva volumului activităţii de vânzare a companiei, înseamnă în medie 50 de poliţe RCA vândute zilnic.

Structura pieței RCA

Conform celui mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară privid piața asigurărilor, pe segmentul de asigurări de răspundere civilă auti RCA, la 30 iunie 2021, își desfășurau activitatea următorii 9 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA și Uniqa SA.

La acea dată, gradul de concentrare se menținea ridicat pentru primii asigurători din top la finalul primului semestru al anului 2021, astfel că primii doi asigurători cumulau aproximativ 77,5% din portofoliul de asigurări RCA din România. Pe primul loc era City Insurance, cu 46,43% cotă de piață, urmată de Euroins, cu 31,15%. Uniqua se afla pe locul 9, cu 0,77% din piață. Conform graficelor ASF, prezența în piață se diminuase față de anul 2017 când avea 2,58%.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...