spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAutorităţi surprinse şi de valul 5 al pandemiei (video)

Autorităţi surprinse şi de valul 5 al pandemiei (video)

Niciunul dintre valurile de până acum ale pandemiei nu a trecut fără ca autorităţile să-şi mai demostreze o dată incompetenţa. Aşa s-a întâmplat şi de această dată, singurul noroc al cetăţenilor fiind că în acest val majoritatea oamenilor au avut o formă uşoară de boală. Anunţate cu fast ca fiind soluţiile pentru degrevarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), unde pacienţii aşteaptă în frig, centrele de evaluare pentru bolnavii de Covid, stau goale. Asta deoarece decidenţii au hotărât, din nou, din pix, şi nu au luat în calcul aspecte extrem de importante precum fapul că în aceste centre se acordă îngrijiri exclusiv persoanelor confirmate cu Covid. Asta pentru că în centrele de evaluare nu se fac teste.

Pentru a fi introduşi în sistem ca fiind bolnavi de Covid, pacienţii trebuie testaţi ori la medicii de familie, ori în UPU. De multe ori, însă, deşi ar primi sume considerabile testând pacienţi, medicii de familie preferă să trimită oamenii direct la spital, creându-se astfel un adevărat cerc vicios.

Timpi foarte mari de aştepare în Urgenţe 

Având în vedere aceste probleme, autorităţile locale au decis să facă o nouă şedinţă, în cadrul căreia, la fel ca de fiecare dată, să nu se rezolve nimic.

Potrivit managerului Spitalului Județean Botoșani, economista Doina Caba, în această perioadă UPU este supraaglomerată de persoanele care vor să se testeze COVID, iar timpii de așteptare au crescut enorm. „Ce pot să transmit populației este să se gândească atunci când se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe că timpii de așteptare depășesc chiar și timpul stabilit prin criteriul de triaj non-urgențe. Și atunci apar aceste nemulțumiri ale pacienților care se prezintă la UPU că crește timpul de așteptare, dar noi vom oferi toate serviciile pacienților care se prezintă în UPU”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, economista Doina Caba.

Aceasta le recomandă botoșănenilor să se testeze la medicul de familie ori în farmacii, iar apoi, dacă rezultatul este pozitiv să se adreseze centrelor de evaluare COVID. În cursul zilei de joi, însă, la centrul de evaluare din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie s-au prezentat doar cinci persoane.

Zeci de medici de familie au contracte pentru testare

În prezent 78 de medici de familie au încheiat contracte de testare cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani. Alina Mustiață, directorul CAS, a declarat că din totalul medicilor de familie 59 sunt din mediul rural și 19 din mediul urban.

„La data de astăzi avem încheiate 78 de contracte cu medicii de familie din județul Botoșani, care desfășoară activitate de testare. Dintre aceștia, 19 sunt din mediul urban și 59 din mediul rural. Din cei 59 de medici de familie din mediul rural, care au încheiate contracte pentru testare, un număr de 40 de medici desfășoară activitate și în centrele de permanență. Din cei 19 din mediul urban numai 9 desfășoară activitate de testare în aceste centre de permanență. În municipiul Botoșani funcționează un singur centru de permanență, iar patru din cei cinci medici care desfășoară activitate în acest centru, în urma discuțiilor purtate de CAS, DSP cu aceștia, au încheiat contract pentru testare”, a declarat Alina Mustiață.

Directorul CAS a mai spus că cetățenii pot apela la serviciile de testare ale oricărui medic de familie care a încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă nu este înscris la acesta.

„Activitatea de testare se poate realiza și în cadrul cabinetului de medicină de familie, dar asta decide fiecare medic. Activitatea de testare se acordă indiferent de statutul persoanei, iar medicul de familie nu poate percepe sume suplimentare pentru testare. De acest serviciu beneficiază toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, eligibil la testare, dar și cei care nu sunt înscriși la acel medic de familie. Noi primim cereri în continuare pentru activitatea de testare și sperăm să îi convingem pe toți pentru a face această activitate și pentru a se degreva UPU”, a adăugat Alina Mustiață.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...