spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAlertă de explozie la Maternitate după o postare pe Facebook (video)

Alertă de explozie la Maternitate după o postare pe Facebook (video)

O întreagă mobilizare a avut loc vineri seară la Maternitatea din Botoşani. Asta deoarece, la doar câteva zile după ce Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului din Suceava a fost evacuată din cauza unui incendiu, un deputat USR, din Buzău, a făcut o postare pe o reţea de socializare, cu o filmare dintr-un salon din secția de Neonatologie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani spunând că prizele de oxigen sunt defecte. „Un angajat al secției m-a avertizat că secția de terapie intensivă unde sunt îngrijiți zeci de nou-născuți este în pericol de incendiu datorită acumulărilor excesive de oxigen cauzate de cele 21 de prize defecte !!! Se poate vedea în imagini și creșterea concentrației de oxigen din secția ATI nou-născuți! Atenție! Din cele 50 de prize pentru oxigen, 21 sunt defecte, iar 17 sunt doar parțial funcționale”, a scris Emanuel Ungureanu, care nu s-a obosit să contacteze vreun reprezentant al spitalului sau să verifice informaţia înainte de a alerta pe toată lumea.

Acesta susţine că bebeluşii sunt în pericol deoarece, în cazul unui incendiu, nu pot fi salvaţi având în vedere că o singură asistentă are în grijă 10 copii. Deputatul spune că angajaţii secţiei ar fi cerut încă din primăvara anului 2020 înlocuirea prizelor de oxigen defecte, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Public aceste imagini și pentru că, din informațiile mele, cel care ar trebui să supravegheze ca instalația de oxigen să fie funcțională și prizele să fie schimbate, este chiar șeful serviciului tehnic, văr drept cu o doamnă politician foarte influentă în cercurile puterii. Rog public, în calitate de deputat și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților intervenția corpului de control al Ministerului Sănătății și al primului ministru dar și al IGS”, a mai scris Emanuel Ungureanu.

În urma postării făcută de deputatul din Buzău a fost înregistrat şi un apel la 112, din ţară, cu privire la situaţia de la Maternitate.

Reprezentanţii spitalului spun că prizele nu sunt folosite

Imediat după postare, reprezentanţii Spitalului Judeţean s-au autosesizat şi au demarat un control de urgenţă. „Secţia de Terapie Intensivă Neonatală deserveşte 10 paturi de Terapie Intensivă şi are în dotare 60 de prize de oxigen, 40 prize de aer şi 58 prize de vacuum. Există în prezent sub monitorizarea serviciului tehnic un număr de 21 de prize, care în momentul de faţă nu sunt folosite şi sunt în proces de mentenanţă. Există detector de oxigen în fiecare salon şi centrala de ventilaţie care funcţionează continuu pentru a elimina orice risc asupra nou-născuţilor. Sunt considerate periculoase concentraţiile în aer mai mari de 23.5-25%, iar în filmuleţ concentraţia este de 21,6%. Aerul atmosferic are 21% în mod normal”, a declarat economista Doina Caba, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati.

Control de urgenţă demarat de ISU

La scurt timp după apariţia imaginilor în spaţiul public şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au trimis un echipaj în control la Maternitate. Aceştia au verificat cu aparatura specială din dotare nivelul concentraţiei oxigenului din aerul din salonul cu pricina, însă măsurătorile nu au indicat nici un pericol. De asemenea, şi reprezentanţii DSP Botoşani au deschis o anchetă în urma sesizării deputatului buzoian.

Atât reprezentanţii spitalului, cât şi cei de la ISU bănuiesc că filmarea care a ajuns în posesia deputatului este făcută în aşa fel încât să pară că sunt scăpări. De altfel, concentraţia de oxigen din natură este de 21 de procente, în timp ce pe film este de 21,6, iar valorile de alertă ale ISU sunt între 23,5 şi 25%.

Filmarea a stârnit un val de reacţii şi în mediul online. De altfel, şi unele dintre persoanele care au văzut imaginile au spus că aceasta pare a fi făcută în aşa fel încât să pară că sunt scăpări. „După sunet se înțelege că prizele sunt activate cu mâna, mai ales că nu se vede pe filmare priza în momentul în care se apropie cu telefonul. Refuz să cred că medicii și asistentele și mai ales inginerul responsabil de acolo nu au făcut nimic pentru a evita pierderile de oxigen de la prize. Detectorul de oxigen alarmează în cazul în care limita stabilită în încăpere este depășită. Posibil să nu fie setate intervalele limită pentru detector – e o operațiune mai dificilă pentru acest tip de detectoare. Poate că ar trebuie să faceți o vizită acolo să vă asigurați că filmarea e reală”, a comentat o femeie la postarea deputatului.

„Nu vă supărați, dar ce studii aveţi? Sunteţi istoric? Poate ar trebui să consultaţi un specialist înainte să induceți panica. Nu e prima dată când faceți asta”, a scris o altă persoană.

Sursa Video: Deputat Emanuel Ungureanu

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...