spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTAnchetă la Colegiul "Eminescu", după ce patru elevi au fost puşi în...

Anchetă la Colegiul „Eminescu”, după ce patru elevi au fost puşi în genunchi

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” se află în aceste zile în atenţia publică nu prin rezultatele elevilor, ci printr-un incident care a avut loc vinerea trecută. Diana Damean, profesoara care anul trecut a pălmuit câţiva copii cu care era plecată într-o excursie, caz prezentat de Monitorul de Botoşani, a ieşit din nou din tiparele activităţii didactice. Vinerea trecută, aceasta a pus patru elevi din clasa a X-a să stea în genunchi, cu mâinile ridicate, după ce aceştia au deranjat ora de limba şi literatura română. Aceştia nu erau atenţi la curs şi deranjau dezbaterea care avea loc între alţi elevi.

Deşi pedepsirea în acest mod a elevilor a fost tratată ca o glumă, după oră, unii elevi au vorbit colegilor din alte clase despre ceea ce s-a întâmplat, fiind informată şi conducerea unităţii.

Măsura luată de cadrul didactic este de neînţeles, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o unitate de prestigiu, care şi-a construit ani la rând imaginea în primul rând prin rezultatele deosebite ale elevilor şi cadrelor didactice. Mai mult, se presupune că aceste metode de disciplinare nu au ce căuta în nicio unitate de învăţământ.

Anchetă demarată în colegiu

Cristina Chiriac, directorul Colegiului „Mihai Eminescu”, a declarat că de astăzi a fost demarată o anchetă internă. Astfel, s-a constituit o comisie de cercetare, care are la dispoziţie câteva zile pentru a discuta cu elevii din acea clasă, inclusiv pentru a aplica unele chestionare pentru a stabili ce s-a întâmplat. Şi cadrului didactic i se va solicita o declaraţie. Totodată, membrii comisiei vor discuta şi cu părinţii elevilor din acea clasă.  „Mergem cu ancheta exact cum scrie la lege. Dacă aceste lucruri se adeveresc, vom lua măsurile de rigoare”, a mai spus Cristina Chiriac.

Tot astăzi s-a întrunit consiliul profesoral, structură în cadrul căruia s-a discutat despre violența în mediul școlar și bullying în general.

Dana Lăzăruc, consilier municipal, membru în Consiliul de Administraţie al colegiului, a declarat că această structură de conducere a instituţiei s-a întrunit astăzi dimineaţă, la ora 8:00. „Ni s-a prezentat situaţia şi a fost constituită o comisie care va face o anchetă. Cel mai probabil, vom mai avea o altă şedinţă joi”, a mai spus Dana Lăzăruc.

Diana Damean nu a dorit să-şi expună punctul de vedere în legătură cu acest incident.

Verificări şi de la IŞJ

Ada Macovei, inspector şcolar general, a declarat că se vor derula mai multe anchete în această săptămână.

Un corp de inspectori şcolari va vizita unitatea de învăţământ pentru verificarea aspectelor semnalate şi a măsurilor luate de conducerea unităţii. De asemenea, mâine (astăzi – n.r.) este convocată o şedinţă a comisiei de etică de pe lângă IŞJ, care are pe ordinea de zi şi discutarea acestui subiect. Un asemenea comportament este inacceptabil în orice unitate de învăţământ, cu atât mai mult într-o unitate de prestigiu”, a mai spus Ada Macovei.

Probleme cu elevi de clasa a VIII-a

Anul trecut, părinţii unor elevi de clasa a VIII-a au fost de acord ca în loc de banchet să fie organizată o excursie. Copiii au mers la Braşov, împreună cu Diana Damean, diriginta clasei şi un alt cadru didactic. Ajunşi la hotel, copiii s-au dovedit, însă, din prima seară a fi mult prea gălăgioşi şi agitaţi pentru a putea fi ţinuţi în frâu de doar doi adulţi. A doua zi dimineaţă, diriginta a primit mai multe reproşuri de la reprezentanţii hotelului şi de la câţiva turişti, din cauza zgomotului.

A doua seară, aşa după cum au povestit părinţii, lucrurile au escaladat după ce minorii au început să se manifeste din nou gălăgios. Copiii intrau dintr-o cameră în alta şi alergau pe hol. Unii dintre turiştii cazaţi acolo ar fi sunat la un administrator, plângându-se. Acesta a sunat-o pe profesoară, care dormea. Trezită din somn, femeia a ieşit pe hol şi pur şi simplu a început să lovească în stânga şi în dreapta.

Speriaţi, majoritatea copiilor s-au încuiat în camere şi nu voiau să deschidă uşile, în timp ce diriginta patrula pe coridorul hotelului. Ulterior, chiar în acea noapte femeia i-a informat pe părinţi că excursia se termină mai repede cu o zi, fără a le oferi alte explicaţii. Deşi i-a trimis pe copii acasă profesoara a decis să rămână în Braşov.

După incidentul din vara anului trecut, Consiliul de Administraţie al colegiului i-a diminuat profesorului Diana Damean punctajul după autoevaluare. Totodată, deşi a solicitat, cadrul didactic nu a mai primit o clasă la care să fie diriginte.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...