luni, iunie 5, 2023
AcasăLocalElevă de la Colegiul "AT Laurian", premiată la Olimpiada internaţională de limba...

Elevă de la Colegiul „AT Laurian”, premiată la Olimpiada internaţională de limba latină

După premierea de la Sorbona din decembrie trecut, Colegiul Național ”A.T. Laurian” este din nou în top la nivel internaţional. O elevă de la colegiul botoşănean va reprezenta România la premierea din cadrul Olimpiadei internaționale de limba latină. Veronica Ioana Ciornea este în clasa a XI-a G a Colegiului Național ”A.T. Laurian”, iar premiul a venit după ce a participat la proba, desfășurată online în acest an, de traducere și comentariu pe marginea operei marelui Publius Ovidius Nasos.

Proba a durat cinci ore, timp în care Veronica nu s-a clintit din fața camerei de luat vederi, traducând 44 de versuri din <Amores> a lui Ovidiu, comentând totodată cele traduse. Iar traducerea ei a fost splendidă; prea frumos, prea poetic, sensibil. Mi-am dat seama de atunci că va lua un premiu, a declarat profesorul Coca Dorica, îndrumătoarea Veronicăi, cea care o va însoți pe elevă la Sulmona, unde va avea loc premierea concursului Certamen Ovidianum Sulmonense.

Eleva şi profesorul îndrumător nu ştiu ce premiu vor primi, organizatorii păstrând misterul în invitația trimisă la Botoșani. Veronica și Coca Dorica vor petrece câteva zile la Sulmona, vor vizita și Roma, excursia în Italia fiind o recompensă în sine pentru reușita de la olimpiada de latină, însă nici premiul în bani nu este de neglijat. Pasiunea pentru latină a Veronicăi nu este nouă, tânăra perfecționându-și măiestria în cadrul Centrului de excelență de la nivelul județului.

Peste 200 de premii obţinute de elevii colegiului la olimpiadele judeţene

Veronica reprezintă vârful performanțelor înregistrate de elevii Colegiului „AT Laurian” în această primăvară, odată cu edițiile județene ale olimpiadelor județene. Bucuria celor din bătrânul colegiu botoșănean este mare, întrucât peste 200 de elevi din clasele V-XII au obținut premii și mențiuni în întreaga panoplie de olimpiade, nelipsind informatica, biologia, limba engleză, filosofia, voleiul, rugby-ul, matematica, limba franceză, muzica, artele plastice, istoria, chimia, tehnologia, limba și literatura română și lista poate continua. Câteva zeci de elevi de la Colegiul „Laurian” vor reprezenta județul și colegiul la naționalele la care s-au calificat, urmând să se confrunte cu cei mai tari din țară în cadrul competițiilor ce vor avea loc în vacanța ce se apropie.

Pe grupul de WhatsApp al colegilor curg felicitările și rezultatele frumoase de câteva săptămâni. E bucuria celor care au muncit pentru a atinge aceste rezultate și știu, de aceea, cât de valoroase sunt. Îi felicit și cu această ocazie pe toți, cu atât mai mult pe doamna Coca Dorica pentru premiul la internaționala de latină. Nu este o surpriză, dumneaei ne-a mai bucurat cu astfel de rezultate în ultimii ani, a precizat Ioan Onofrei, directorul Colegiului ”A.T. Laurian”. Potrivit oficialului, reușitele profesorului Coca Dorica sunt de peste un deceniu, fiind admirabil modul în care reușește să insufle pasiunea și motivația pentru limba latină sau pentru cea neogreacă.

Doar în ultimii ani, înainte de pandemie, eleve precum Claudia Dîrzu, Maria Pînzaru, Ionela Cuciureanu, Olivia Burcă, Oana Archip, Diana Mocanu s-au calificat la internaționalele de latină, fie la actualul Certamen Ovidianum Sulmonense, fie la Certamen Ciceronianum Arpinas, dar și la cea de neogreacă. Însă Veronica Ioana Ciornea este prima care reușește să fie și premiată.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
26.6 ° C
26.6 °
25.1 °
50 %
5.8kmh
27 %
lun
23 °
mar
23 °
mie
20 °
joi
24 °
vin
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și-au dat seama cam târziu profesorii, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

EDITORIAL

Săptămâna trecută șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a demisionat intempestiv, prevenind o demitere cu scandal. Premierul Ciucă și aliatul său...

EPIGRAMA ZILEI

Când tinerețea e pe ducă Și ne e groază-ntr-adevăr, Nu mai avem părul măciucă Ci doar ... măciuca, păr! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...