duminică, mai 22, 2022
AcasăLocalIndemnizaţie de 3.000 de lei pentru administratorul special al Termica

Indemnizaţie de 3.000 de lei pentru administratorul special al Termica

În şedinţa din 29 aprilie, consilierilor municipali li se va cere votul şi pentru aprobarea unei indemnizaţii pentru administratorul special al Termica. Pe 28 martie 2022, Adunarea Generală a Acţionarilor la Termica a decis ca administratorul special Florin Sandu să fie înlocuit cu Bogdan Varasciuc, directorul general al Modern Calor. Acum, aleşii locali trebuie să-i aprobe indemnizaţia, care va fi valabilă din această lună.

Administratorul special Florin Sandu (fostul director general al Modern Calor – n.r.) a beneficiat din bugetul local al Municipiului Botoșani de o indemnizație lunară brută de 3.000 de lei, sumă care este propusă și pentru Bogdan Varasciuc”, se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Director la Modern Calor de anul trecut

Bogdan Varasciuc este directorul general al Modern Calor din 24 iunie 2021. Înainte de a fi numit administrator special, el a trimis în scrisoare de intenţie deliberativului local în care arăta că este în măsură să reprezinte interesele Consiliului Local în cadrul procedurii de faliment a societăţii Termica, „determinând maximizarea beneficiilor ce pot fi obţinute de acesta în cadrul procedurii precum şi minimizarea consecinţelor negative pe care ar putea să le aibă asupra acţionarului, Consiliul Local Botoşani, acţiunile întreprinse de către lichidatorul judiciar în cursul procedurii”.

Tot atunci, Bogdan Varasciuc aprecia că, din cauza manierei de administrare a procedurii de insolvenţă a societăţii Termica, „s-au produs deja efecte negative cum ar fi obligarea UAT Municipiul Botoşani la plata unei sume de circa 98 de milioane de lei reprezentând echivalentul bănesc al bunurilor transferate de la Termica la UAT Municipiul Botoşani anterior deschiderii procedurii, la un preţ inferior valorii de piaţă a acestor bunuri, dar şi obţinerea de către lichidatorul Termica a dreptului de proprietate asupra clădirilor puncte termice”.

Bogdan Varasciuc a fost economist la Termica

Licenţiat în drept şi ştiinţe economice, Bogdan Varasciuc are avantajul, raportat la funcţia de administrator special, de a fi lucrat peste 5 ani economist chiar la Termica şi cunoaşte „natura activităţii şi problemele specifice şi mai ales cauzele care au condus la intrarea acestei societăţi în incapacitate de plată„.

Potrivit legii insolvenţei, administratorul special este reprezentantul desemnat de AGA acţionarilor/ asociaţilor debitorului să efectueze în numele şi pe seama acestuia actele de administrare necesare în perioadele de procedură când debitorului i se permite să-şi administreze activitatea şi să le reprezinte interesele în procedură pe perioada în care debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare.

Primăria trebuie să plătească lichidatorului Termica 79 de milioane de lei

Primăria Botoşani a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi trebuie să achite lichidatorului Termica 79 de milioane de lei. Asta după ce, în urmă cu aproximativ un an, a primit somaţie de la un executor judecătoresc să achite această sumă. Executarea a fost suspendată până la judecarea procesului, însă procesul a fost pierdut.

Problemele pleacă de la modul în care municipalitatea a preluat în 2010 patrimoniul Termica, pe care l-a predat noului operator, Modern Calor. Încă din 2011, lichidatorul Termica s-a adresat instanţei motivând că patrimoniul Termica a fost subevaluat şi a avut câştig de cauză, în martie 2014. Edilii botoşăneni au făcut demersuri la nivel central pentru stingerea datoriei pe care municipalitatea o are la lichidatorul Termica. Pentru a evita un blocaj financiar, primarul Cosmin Andrei a fost la Bucureşti, unde a discutat cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
21.1 ° C
21.6 °
19.4 °
43 %
10.3kmh
46 %
Dum
21 °
lun
16 °
mar
21 °
mie
25 °
joi
23 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să ți se ierte păcatele, îți faci o cruce. Mare. Avantajul dacă ești primar la Mihai Eminescu e că nu o faci pe...

EDITORIAL

Revin astăzi asupra unui subiect extrem de important pe care l-am abordat în urmă cu aproape o jumătate de an în editorialul „Statule român,...

GÂNDUL ZILEI

Peste tot în lume, două tagme profesionale au ca obiect de activitate, efectuarea de curse regulate pe traseul minciună - adevăr şi retur :...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...