spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTLicitaţia pentru Teatrul "Eminescu" a început cu o amânare

Licitaţia pentru Teatrul „Eminescu” a început cu o amânare

Reabilitarea Teatrului Eminescu pare să fie urmărită de ghinion. După ce ultima licitaţie a fost încheiată fără nici un câştigător, cea de-a treia procedură demarată pentru stabilirea constructorului care să continue lucrările începe cu o amânare. Iniţial primăria a anunţat că ofertele depuse de firmele interesate vor fi deschise pe 30 mai 2022. Miercuri, însă, comisia constituită la nivelul primăriei a decis ca data de deschidere a ofertelor să fie 7 iunie, la ora 15:00. Această decizie are la bază solicitările reprezentanţilor firmelor interesate de acest contract.

Primarul Cosmin Andrei a declarat că doi operatori au solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor cu 15 zile, un alt operator cerând o prelungire cu şapte zile. „În urma unor discuţii pe care le-am avut cu colegii noştri, am decis ca ofertele să fie deschise pe 7 iunie. Este singura prelungire pe care o acordăm pentru depunerea ofertelor”, a explicat primarul.

Potrivit edilului, pe lângă solicitările de prelungire a termenului de depunere a ofertelor au fost primite şi unele cereri de clarificări. „Apreciez interesul operatorilor. Sunt convins că vom avea un câştigător pentru că există o concurenţă foarte mare până în acest moment”, a mai spus edilul, adăugând că, până la această dată, ar fi nouă firme interesate de aceste lucrări.

Contract de peste 47 de milioane de lei

Valoarea contractului este de 47.541.825,47 de lei. Lucrările vizează consolidarea structurii clădirii; refacerea, reamenajarea, dotarea și îmbunătățirea funcționalității sălii de spectacole, a circulațiilor interioare și a foaierelor; realizarea eficientizării termice și a protecției antifoc conform normativelor în vigoare; desfăşurarea activităţilor preconizate, ce au în centrul atenţiei obiective monumente istorice şi activităţi culturale reprezentative, în condiţii de siguranţă şi confort sporite, la standarde actuale; dezvoltarea socio-culturală a comunităţii prin valorificarea patrimoniului și promovarea imaginii culturale a municipiului și județului Botoșani la nivel local, național și internațional.

Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” este monument istoric.

Valoarea costurilor s-a triplat 

Pe 6 aprilie, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro.

În ultimii ani, au mai fost votate în Consiliul Municipal proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La penultima modificare a indicatorilor tehnico-economici, pe 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiției era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.

În condiţiile în care în anul 2014 municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă.

La ultima licitaţie au participat trei asocieri de firme

Ultima licitaţie organizată de primărie s-a încheiat fără desemnarea unui câştigător. În august 2021, Cosmin Andrei a anunţat că trei asocieri, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, au depus oferte la licitaţia vizând continuarea lucrărilor la teatru. În luna februarie 2022, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, instituţie care a supervizat licitaţia, a dat un aviz conform condiţionat. Chiar şi înainte de acest aviz, ANAP a transmis unele recomandări de care comisia nu a ţinut cont şi a declarat un câştigător. În cele din urmă, comisia de organizare a licitaţiei a trebuit să declare toate cele trei oferte ca fiind neeligibile pentru această lucrare.

Una dintre firme a contestat decizia comisiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, însă nu a avut câştig de cauză.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Municipalitatea dispune de aproximativ cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Diferenţa de până la valoarea totală a investiţiei, va fi asigurată de către primărie, prin contractarea unui credit. Prin hotărârile votate în deliberativul local, municipalitatea şi-a luat angajamentul de a acoperi aceste costuri.

Aceasta este a doua finanţare europeană, prima, tot de cinci milioane de euro, fiind atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul a intrat în şantier în august 2014, însă lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că trebuie făcute lucrări suplimentare de consolidare, neincluse în proiectul iniţial. Niciun oficial din primărie nu a avut atunci curajul să-şi asume costul acestora, estimat la un milion de euro. La 31 decembrie 2015, când lucrările trebuiau finalizate, acestea ajunseseră la un stadiu de doar 20%. De atunci, botoşănenii tot aşteaptă ca lucrările să fie reluate, iar această clădire emblematică aflată în centrul municipiului să-şi recapete strălucirea de odinioară.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...