spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTSăptămâna Educației Globale, marcată la Rădăuți-Prut

Săptămâna Educației Globale, marcată la Rădăuți-Prut

În perioada 14-20 noiembrie 2022 se desfășoară Săptămâna Educației Globale, sub motto-ul „Este lumea noastră, să acționăm împreună!”, cu accent special pe domeniile privind pacea și parteneriatul.

În acest context, elevii din cele șase structuri ale școlii au desfășurat diverse activități educative: dezbateri, discuții, realizarea unor postere, prezentări PPT, prezentare de carte, expoziție desene , mesaje de pace de la copii, cei mai autentici mesageri ai păcii, dans, vizionare film, realizarea lanțului păcii, interpretări cântece. Această săptămână le-a dat ocazia elevilor să consolideze valori și atitudini precum prietenia, armonia, sprijinul, bunătatea în rândul grupului din care fac parte și să desfășoare activități cu un puternic impact emoțional, având în vedere evenimentele ce au loc în vecinătatea țării noastre.

Activități de promovare a păcii

Preșcolarii de la Grădinița nr. 3 Rediu coordonați de profesoara Alexa Livia, împreună
cu elevii de la Școala Primară nr. 3 și profesoara Pușcașu Mihaela au învățat despre roadele
păcii și au realizat cu mânuțele lor dibace desene în tematica săptămânii. Elevii clasei I de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut îndrumați de profesoara Rumega Mihaela au realizat Lanțul păcii din zale de hârtie colorată pe care erau trecute mesaje de pace, au întocmit un frumos tablou colectiv cu porumbelul păcii și au interpretat cântece de pace.

Cadrul didactic Matei Popescu Luminița, împreună cu elevii clasei a IV-a au derulat
activitatea „Mesagerii păcii”, în care a avut loc o dezbatere despre pace. Copiii au scris mesaje despre această temă. Elevii clasei a V-a ghidați de dirigintele Pamfil Vlad și de profesorul de religie Postolachi Vasile au desfășurat activitatea ”Pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea”, prin care elevii au conștientizat ca în lume pacea e mai valoroasă decât dreptatea.

Discuții despre război și pace

Prin intermediul unui filmuleț au văzut cum în Primul Război Mondial religia și sportul au adus pace pentru o zi în război. Elevii claselor VI-VII coordonați de diriginta Matei Ionela au discutat despre pace și război, cu scopul de a se familiariza cu cele două noțiuni, au realizat desene și postere și au întocmit o machetă cu titlul „Copacul Prieteniei”.

Elevii clasei a-VIII-a împreună cu profesoara Covaș Simona au prezentat informații despre noțiunile de pace, război, refugiat și au dat frâu liber creativității pentru a
ilustra ideea de pace într-o perioadă marcată de grele încercări pe plan internațional. Au
prezentat și recenzia cărții „Am nevoie de pace” -Banna Alabed.

La Școala Gimnazială nr. 2 Miorcani, elevii clasei a III-a coordonați de profesoara Dumitraș Alina au realizat un brainstorming pe tema păcii, au creat diverse desene, s-au bucurat de o serie de filmulețe care au pus în evidență importanța ei, au ascultat și intonat cântece pe aceeași temă. Elevii au învățat că trebuie să creștem dragostea dintre noi, să devină mai puternică.

„Prietenie fără bariere”

Profesoara Gavrilescu Oana-Mihaela a desfășurat împreună cu elevii clasei a IV-a activitatea „Prietenie fără bariere”, în care au vizionat materiale video despre diversitate, au discutat despre diferențe și lucruri în comun. La finalul activității au reprezentat Floarea
prieteniei, folosind steaguri ale diferitelor țări și au scris o scrisoare către un prieten, real sau imaginar pe care doresc să îl viziteze.

Scopul activităților a fost conștientizarea diversității umane, dezvoltarea unei atitudini pozitive, aprecierea calităților și deschiderea către un dialog intercultural.
Profesoara Căruceru Loredana împreună cu clasa a V-a , au vizionat prezentări PPT despre tolerantă și diversitate, pace și război, consecințele conflictelor. Au realizat desene pe care le-au expus mai apoi în sala de clasă.

Cântece intonate de elevi

 

Elevii clasei a VI-a, coordonați de diriginta Luchian Mirela au urmărit prezentări despre simbolul și importanța păcii în dezvoltarea unui comportament tolerant. Au ascultat povestea unui împărat despre pace, de unde au desprins un mesaj profund: Pacea înseamnă să fii în mijlocul tuturor acestor lucruri și încă să fie liniște în sufletul tău. Acesta este sensul real al păcii. Au intonat cântecul „Să fie pace în lume” și au vizionat în plus un film din care reies dramele războiului și modalități care să promoveze ideea de pace prin toate mijloacele de care dispun. Elevii clasei a VII-a , coordonați de diriginta Nistor Amalia au prezentat informații despre importanța păcii în dezvoltarea copilului și au despre mecanismele de păstrare a păcii în lume. La sfârșit au realizat în grupuri postere conținând desene, mesaje pentru o lume mai bună.

„Heal the world” – Vindecă lumea

Seniorii , elevii clasei a VIII-a îndrumați de dirigintă, profesoara Moga Adina Liliana au scris mesaje de pace și armonie folosind ca simbol porumbelul. Au transmis un îndemn puternic pentru pace dansând în sincron pe melodia Heal the world-Vindecă lumea (Mickael Jackson).

„Copiii și-au exprimat la unison dorința ca toată lumea să trăiască într-o lume sigură, în armonie, uniune și pace, fără războaie. Au conștientizat că pacea vine mereu din interior și au mulțumit lui Dumnezeu că în România ne bucurăm de pace. Gândurile lor s-au îndreptat și pentru cei din țara vecină, aflați într-un moment de grea încercare”, a transmis Adina Moga, coordonator pentru programe și proiecte școlare și extrașcolare.

Colaborare cu profesori de peste Prut

Dar la Rădăuți-Prut pacea și prietenia au trecut Prutul. Săptămâna Educației Globale s-a încheiat cu participarea profesorilor Gavrilescu Oana Mihaela, Dumitraș Alina Gabi și Postolachi Vasile împreună cu elevi ai Seminarului Teologic ”Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi la activitatea ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici- două inimi gemene”, activitate transfrontalieră desfășurată la Liceul Teoretic Lipcani, Republica Moldova. Participarea la această activitate a marcat deschiderea unei noi ediții a proiectului transfrontalier ”Cartea unește inimi”, proiect menit să consolideze relațiile între ambele maluri de Prut.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...