spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTBlestemul continuă în familia Țurcanu. Mihai Ţurcanu trimis în boxa acuzaților, alături...

Blestemul continuă în familia Țurcanu. Mihai Ţurcanu trimis în boxa acuzaților, alături de complicii săi

Fostul director al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Mihai Țurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu. Alături de el au fost trimiși în boxa acuzaților Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și omul de afaceri Bogdan Hapău, patronul societății M Design SRL Botoșani.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Botoșani încă de la începutul acestei săptămâni, însă magistrații urmează să verifice legalitatea întocmirii rechizitoriului și a administrării probatoriului în Camera Preliminară și ulterior se va stabili data la care va începe procesul propriu-zis. Sesizarea instanței de judecată a venit la numai câteva zile după ce fratele lui Mihai Țurcanu, fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, a fost condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru spălare de bani, tot în urma unei anchete a procurorilor DNA.

Ţurcanu este bănuit de comiterea mai multor infracţiuni 

Mihai Țurcanu a fost ridicat pe 13 mai a.c. de procurorii DNA fiind bănuit de comiterea mai multor infracțiuni. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie – decembrie 2021, acesta ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Procurorii susțin că Țurcanu ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au arătat procurorii DNA.

În acest caz, Țurcanu s-ar fi consultat cu Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul CNCD, care a fost acuzată la rândul ei de complicitate la abuz în serviciu.

Percheziţii organizate de procurori

Totodată, potrivit anchetatorilor, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către societatea M Design SRL Botoșani pentru achiziția mai multor piese de mobilier, care nu au fost livrate în totalitate. Pentru a justifica plata, Țurcanu ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele ajunseseră la DSVSA. La fel, și administratorul societății M Design a ajuns să fie inculpat pentru complicitate la abuz în serviciu.

Faptele au ieșit la iveală în luna mai a.c., când procurorii DNA au organizat patru percheziții. Condus ulterior la sediul DNA Suceava, Mihai Țurcanu a fost plasat sub control judiciar având interdicția de a desfășura activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele, respectiv cea de director executiv, fiind cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.

În schimb, în același dosar s-au constituit și trei părți civile. Este vorba de DSVSA Botoșani, dar și de Elena Mărăndel și Anca Consuela Pâslaru, cele două angajate din cadrul instituției care s-au opus aranjamentelor lui Mihai Țurcanu și au fost la un pas să fie destituite.

Dosar penal pregătit pentru o angajată

Un rol important în derularea anchetei l-au jucat interceptările făcute de procurori. Asta pentru că investigațiile au început încă de la sfârșitul lui 2021, când Mihai Țurcanu a fost denunțat la DNA. Așa au aflat procurorii despre modul în care Țurcanu plănuia să se răzbune pe cele două angajate care s-au opus jocurilor făcute de el.

Investigațiile au scos la iveală că acesta i-ar fi pregătit un dosar penal Elenei Mărăndel, cea care l-a denunțat la DNA. Astfel, la sfârșitul lui decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi ajuns la sediul Inspectoratului de Poliție Județean, unde ar fi relatat cum că cei din comisia de achiziții, implicit Elena Mărăndel, ar fi fost de acord cu achiziția unor materiale neconforme. Prin urmare, doi dintre ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) au ajuns la sediul DSVSA și au ridicat o serie de documente, unul dintre polițiști oferindu-se să solicite în cadrul cercetărilor inclusiv dosarul profesional al Elenei Mărăndel „pentru a verifica modalitatea în care s-a realizat angajarea acesteia în cadrul DSVSA Botoșani”. Tot în urma supravegherii tehnice procurorii au reușit să afle cum Mihai Țurcanu se consulta cu Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul CNCD.

Ţurcanu spera să revină la şefia ANSVSA

În dosar există și o serie de informații potrivit cărora Mihai Țurcanu ar fi sperat să ajungă din nou la conducerea ANSVSA, iar insistențele cu privire la favorizarea firmei pentru câștigarea licitației din noiembrie 2021 ar fi fost legate și de faptul că i s-ar fi promis un procent de 15 % din valoarea totală a contractului (2.974.405 lei cu TVA).

Procurorii dețin și o serie de înregistrări audio în legătură cu aranjamentele care se făceau în privința achizițiilor. Într-una dintre aceste înregistrări, Țurcanu menționa că firma susținută de el ar avea un dezavantaj – nu avea experiență anterioară. Ba mai mult, avea ca obiect de activitate catering și activități imobiliare, însă urma să fie sprijinită de o altă firmă în calitate de terț susținător, dar și aceasta avea ca obiect principal de activitate protecție și pază.

Răzbunare pregătită pentru ce care i-au stat în cale

În urma intervențiilor șui Țurcanu, plata către firma câștigătoare nu a mai fost efectuată, iar pe 31 decembrie 2021 DSVSA a transmis o notificare privind rezilierea de drept a contractului, deși reprezentanții firmei au trimis inclusiv certificatele de calitate și garanție ale produselor livrate, care au fost ignorate de Mihai Țurcanu.

Din acel moment, el a decis să se răzbune și pe cei care i-au stat în cale. Astfel, de la reproșuri pe față că au refuzat să-l ajute și că „a fost făcut ca la Nufărul”, directorul DSVSA i-a trimis în mod abuziv în fața comisilor de disciplină pe care le-a direcționat din umbră, prin intermediul unor subordonați servili, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente și culminând cu evaluarea performanțelor lor profesionale în mod vădit tendențios și abuziv, cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale în vigoare, prin acordarea calificativului „nesatisfăcător”, în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți.

Plăţi pentru mobilier fictiv

Cât privește achiziționarea de către DSVSA a unor piese de mobilier de la societatea M Design SRL Botoșani, anchetatorii susțin că Mihai Țurcanu a dispus efectuarea plății de 130.000 lei, în condițiile în care marfa nu fusese livrată instituției, iar compartimentul specializat în efectuarea achizițiilor publice solicitase reluarea procedurii. Țurcanu ar fi încheiat însă un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele achiziționate fuseseră livrate, după care a semnat, fără drept, ordonanțarea la plată în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

Miza întocmirii acestui proces-verbal a constat în efectuarea plății către societatea M Design, firmă controlată de Bogdan Hapău, fostul cumnat al deputatului Costel Șoptică, președintele organizației PNL Botoșani, iar graba cu care s-a acționat ar fi fost generată tocmai de faptul că Mihai Țurcanu aștepta decizia de prelungire a mandatului de director executiv interimar, care întârzia să apară.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...