spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTDosare penale din cauza unor imobile construite fără autorizaţie

Dosare penale din cauza unor imobile construite fără autorizaţie

Construirea unor case fără autorizaţie rămâne o practică în municipiul Botoşani. În cursul anului trecut, polițiștii locali din cadrul Biroului Disciplina în Construcții au depistat mulți botoșăneni care au început lucrări fără a avea documentația necesară potrivit legislației în domeniul construcțiilor.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, polițiștii locali au instrumentat 414 de sesizări și reclamații primite de la cetățeni, societăți comerciale, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean în Construcții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Sesizările au vizat execuția unor lucrări fără autorizație de construire, nerespectarea autorizațiilor de construire, ocuparea domeniului public fără acordul primăriei, nerespectarea amplasamentelor aprobate, blocarea străzilor și a căilor de acces. În baza sesizărilor, au fost făcute verificări la fața locului, s-au întocmit 113 note de control, s-au aplicat sancțiuni și s-au stabilit termene pentru intrarea în legalitate sau dezafectarea lucrărilor realizate ilegal și aducerea terenului la forma inițială.

Din datele centralizate reiese că au fost transmise 8 adrese către Primăria Botoșani pentru sesizarea instanțelor de judecată în cazul neducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse prin procesele verbale de constatare a contravenției. Totodată, au fost întocmite 5 documentații pentru sesizarea organelor de urmărire penală pentru continuarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora sau execuția lucrărilor la imobile aflate în zona de protecție a monumentelor istorice.

Aceleași date mai arată că polițiștii locali din cadrul Biroului Disciplina în Construcții au întocmit 30 de referate și informări cu propuneri de măsuri care au fost transmise Primăriei Botoșani.

Zeci de imobile construite fără autorizație

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, polițiștii locali au făcut verificări la 130 de imobile în curs de execuție și au constatat că 82 erau executate fără autorizație de construire, la două imobile nu se respecta autorizația de construire și doar în 20 de cazuri lucrările se derulau cu respectarea documentației eliberate de primărie. 26 de lucrări nu necesitau autorizație de construire. La sediul Poliției Locale au fost invitate 135 de persoane pentru identificarea și verificarea documentațiilor de urbanism și a actelor de proprietate pentru imobile.

În urma verificărilor și în baza celor constatate, polițiștii locali au aplicat 31 de amenzi, în cuantum total de 72.500 de lei, în baza Legii privind autorizarea lucrărilor de construcții. Sancțiunile au fost aplicate pentru lucrări executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea documentațiilor tehnice anexă la autorizația de construire. Totodată, au stabilite termene pentru intrarea în legalitate sau dezafectarea lucrărilor realizate ilegal și aducerea terenului la forma inițială.

„Botoșănenii trebuie să știe că problemele și costurile suplimentare sunt evitate dacă, înainte de a demara un proiect care vizează construirea unei locuințe sau a unui spațiu cu altă destinație, solicită un certificat de urbanism. Acest document eliberat de Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Botoșani include toate avizele care trebuie obținute de la instituții și administratorii rețelelor de utilități”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...