sâmbătă, iunie 10, 2023
AcasăLocal42 de ONG-uri îi cer lui Marcel Ciolacu demiterea ministrului Budăi și...

42 de ONG-uri îi cer lui Marcel Ciolacu demiterea ministrului Budăi și condamnarea publică a violenței împotriva femeilor

Centrul Filia a lansat o scrisoare deschisă, semnată de 42 de ONG-uri din ţară, prin care cere preşedintelui PSD demiterea ministrului Marius Budăi. Iniţiativa a venit după ce, luni, şeful PSD i-a luat apărarea ministrului botoşănean după ce acesta a fost acuzat că ar fi hărţuit mai multe colege. 

Reporterii Libertatea au dezvăluit, joi, 16 februarie, că ministrul muncii a avut mai multe derapaje la adresa femeilor la reuniunile PSD de la Olimp, din august 2022, și de la Sinaia, din ianuarie 2023. Ministrul nu a oferit o reacție despre comportamentul său.

Redam mai jos conţinutul integral al scrisorii:

„Domnule Președinte Marcel Ciolacu,

Prin această scrisoare vă solicităm să tratați cu responsabilitate informațiile referitoare la acuzațiile de acte de hărțuire sexuală, comise de actualul ministru al Muncii și Solidarității Sociale și membru al PSD, domnul Marius Budăi.

Aducem în atenție trei teme: subraportarea cazurilor și din lipsa de încredere a victimelor, mesajul concret transmis de PSD membrelor și femeilor în general și, la final, trei solicitări concrete către Dumneavoastră.

A. Subraportarea cazurilor de violență

Vă solicităm să nu plecați de la premisa că faptele nu au fost comise dacă victimele nu au făcut un pas în față. Din contră, țineți cont de faptul că violența sexuală este un fenomen subraportat și că victimele au nevoie de sprijin pentru a face sesizări oficiale. Violența împotriva femeilor din România are loc în fiecare zi, însă multe dintre victime nu reclamă faptele de violență ca urmare a neîncrederii că autoritățile le pot ajuta și a rușinii că au trecut printr-o astfel de traumă (Barometrul violenței de gen, 2022).

Femeile care îndrăznesc să vorbească despre violențele la care sunt supuse din partea bărbaților devin ținta acuzelor, comportamentul lor este chestionat și sunt învinovățite pentru trauma trăită. Experiențele de violență de gen sunt minimalizate. Li se spune că exagerează sau că li s-a părut, că a fost doar o glumă sau că vor atenție. În schimb, agresorilor li se găsesc scuze pentru comportamentul lor – poate că au băut alcool sau au fost provocați.

Mai mult, domnul Marius Budăi deține acum un portofoliu care vizează și grupurile vulnerabile, conducând Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este, deci, cu atât mai grav acest derapaj și, în opinia noastră, faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție.

B. Mesajul Partidului Social Democrat despre violența sexuală este…

Același discurs se regăsește și la nivelul conducerii Partidului Social Democrat, care alege să se solidarizeze cu ministrul Marius Budăi, cel acuzat că a hărțuit două dintre colegele de partid. Reacțiile publice din partea conducerii Partidului Social Democrat alimentează prejudecățile existente în societatea românească despre victimele violenței sexuale, iar tăcerea pe acest subiect din partea altor reprezentanți ai partidului descurajează reclamarea violenței de gen.

Domnule președinte Marcel Ciolacu, vreți prin declarațiile dumneavoastră să transmiteți femeilor și fetelor din România că, indiferent de câtă putere ai ca femeie, chiar și atunci când ai fost aleasă prin vot în una dintre cele mai înalte funcții de demnitate publică, respectiv cea de deputat în Parlamentul României, poți fi ținta hărțuirii sexuale la locul de muncă, că solidaritatea va fi de partea agresorilor, iar că violența de gen va deveni doar o problemă de comunicare de criză?

Discriminarea de gen, hărțuirea și hărțuirea sexuală îndreptate împotriva femeilor din politică sunt de notorietate și contravin obiectivului politic privind susținerea egalității de șanse între femei și bărbați, așa cum este prevăzut în statutul Partidului Social Democrat. În plus, combaterea violenței împotriva femeilor este una dintre măsurile programului de guvernare 2021-2024. Ca urmare, aveți datoria să vă asumați decizii incomode politic pentru a vă asigura că drepturile femeilor sunt respectate și pentru ca aceste prevederi să nu rămână doar pe hârtie.

C. Solicitări pentru siguranța femeilor și fetelor:

1. Demiterea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi și condamnarea publică din partea PSD a tuturor formelor de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor
2. Ratificarea Convenției OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii din lumea muncii
3. Sesiuni de informare și sensibilizare în cadrul programelor de pregătire a membrilor PSD pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și discriminării de gen

Scrisoarea deschisă este susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, de Coaliția pentru Egalitate de Gen și de grupul ”ONG-uri pentru cetățean”.

Organizațiile neguvernamentale semnatare:
1. Centrul FILIA
2. Asociația FRONT
3. Asociația E-Romnja
4. Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE
5. Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO
6. Asociatia PLURAL
7. Asociația ActiveWatch
8. Asociația Iele-Sânziene
9. Asociația CIVICA
10. Centrul pentru Inovare Publică
11. Funky Citizens
12. Asociația Respiro
13. Miliția Spirituală
14. Societatea de Analize Feministe – AnA
15. Asociația SECS
16. Asociația Sexul vs Barza
17. Asociatia A.R.T. Fusion
18. Platforma Civica Aresel
19. CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
20. Asociația Transcena
21. Asociația GRADO
22. Asociația SPICC
23. Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G
24. Asociația Inovatrium
25. Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
26. Asociația Pas Alternativ
27. Asociația ACCEPT
28. Asociația Romanian Women’s Lobby
29. Asociatia ANAIS
30. Expert Forum
31. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
32. Asociația MozaiQ LGBT
33. Asociația Parcul Natural Văcărești
34. Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
35. Fundația Corona
36. Fundația Enable România
37. Centrul Român pentru Politici Europene
38. Fundația Roma Education Fund
39. Centrul pentru Jurnalism Independent
40. Fundația Româno-Americană ”Tanner Romania Mission”
41. Asociația Reaching Out
42. Fundația Greenpeace România”

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
25.6 ° C
25.6 °
25.6 °
90 %
2.2kmh
98 %
sâm
22 °
Dum
20 °
lun
13 °
mar
20 °
mie
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocuparea ca orașul să miroase frumos are din ce în ce mai mulți adepți implicați.

EDITORIAL

Recenta confruntare dintre primarul PSD Cosmin Andrei și consilierul local PNL Eugen Turcanu nu mai miră pe nici un botoșănean care a urmărit cât...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...