spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTObezitatea, o problemă care scapă de sub control la Botoșani

Obezitatea, o problemă care scapă de sub control la Botoșani

Obezitatea este una din cele mai mari provocări ale secolului XXI. Cu această problemă se confruntă atât adulții, cât și copiii și pare că scapă de sub control din cauza neglijenței și a lipsei de inițiativă.

Potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2022, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de obezitate, procentul fiind ușor sub media statelor membre Uniunii Europene.

Într-un clasament al statelor din estul și sud-estul Europei, România se situează la mijlocul tabelului când vine vorba de supraponderabilitate în rândul copiilor cu vârsta de sub 5 ani, aproximativ 7%. Aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi.

Care este situația la Botoșani

Pentru Botoșani nu există statistice concrete cu privire la această problemă. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani spun că nu există o evidență a persoanelor obeze deoarece nu li se cere ,,de sus”. Deși admit că este o problemă care ia amploare, aceștia mărturisesc că nu au posibilitatea de a lua atitudine pe cont propriu.

Chiar și atunci când există propuneri sau inițiative, acestea nu bifează succesul sau nu sunt duse nici măcar la capăt din cauza mai multor factori. Cornel Saradan, medic la Compartimentul de Promovare a Sănătății și Educației pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, a declarat că a întâmpinat numeroase dificultăți în a aplica un program european pentru monitorizarea obezității în rândul copiilor din Botoșani.

Proiect desfășurat în cinci școli din Botoșani

Astfel, dezacordul părinților pentru Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) a fost cea mai mare problemă. Medicul spune că adulții au fost foarte reticenți în a da câteva date despre copii, chiar dacă li s-a expilcat în prealabil tot ce se întâmplă în acest studiu. Având în vedere refuzul părinților și greva în care a intrat sistemul de învățământ, iar desfășurarea orelor este imposibilă, s-au măsurat doar 30 de copii din 300, câți includea studiul.

,,Anul acesta, proiectul s-a desfășurat în cinci școli din Botoșani, pentru că a fost greva profesorilor și au fost refuzuri ale părinților care nu au vrut să își măsoare, să își cântărească copilul, nu am reușit să măsurăm prea mulți copii dintre cei care erau incluși în studiu. Ca număr ar fi trebuit să fie vreo 300 de copii, dar pentru că părinții nu și-au dat acceptul, noi nu i-am măsurat cu forța.”

Potrivit medicului, zvonurile și știrile false lovesc puternic în credibilitatea acestor inițiative și de aceea populația devine reticentă în astfel de cazuri. Acesta a mai spus că ,,a fost nu știu ce fake news sau din astea, că adică noi de fapt vrem să îi vaccinăm fără acordul părinților. Deci știri false pe rețelele de socializare și atunci s-au influențat unii pe alții.”

Totodată, Cornel Saradan vorbește de greșelile pe care le fac părinții în ceea ce privește educația copiilor și care duc la obezitate în rândul celor mici.

,,Copilul este fructul părinților, deci părinții trebuie conștientizați, implicați, pentru că ei sunt cei care cumpără mâncarea copilului, îi dau bani. În momentul în care îi dau bani, copilul dacă vede că ăla bea Coca Cola, își ia Coca Cola”.

,,Medicină școlară nu avem, medicul de familie este cum este”

Medicul Saradan povestește și despre dezinteresul și lipsurile județului Botoșani în ceea ce privește sănătatea.

Educație pentru sănătate este o disciplină, această disciplină este opțională, din acest motiv nu este în școli. Profesorii nu o predau, eu cum să preadu în tot județul? Nici la nivel național nu este, deci nu se predă informația corectă. Pe de altă parte, medicul de familie face și el ce poate, cum poate. Unde-i medicul școlar, că avem câțiva în municipiul Botoșani și Dorohoi, în rest, pauză. Deci medicină școlară nu avem, medicul de familie este cum este”.

Medicul de la DSP Botoșani a oferit o explicație pe înțelesul tuturor a apariție obezității. Acesta a spus că ,,în momentul în care, pe lângă alimentația nesănătoasă, mai ai și un stil de viață sedentar, adică stai la calculator, stai în pat, nu faci gimnastică, nu alergi, nu faci un sport, înseamnă că se dezechilibrează balanța, deci ai surplus de calorii, devii obez”

Primul pas în tratare este conștientizarea

Tratarea unei probleme implică, întâi de toate, conștientizarea ei. Astfel, persoana în cauză trebuie să o identifice și să ia seamă de gravitatea situației.

,,În primul rând, trebuie să conștientizăm că am făcut o greșeală alimentară și corectarea greșelii trebuie să înceapă nu cu alimentația, ci cu activitatea fizică”, este sfatul lui Cornel Saradan.

Acesta trage un semnal de alarmă cu privirea la practica la care apelează foarte mulți atunci când vine vorba de reducerea greutății, la înfometare. Pe lângă consecințele nefaste asupra organismului, înfometarea poate aduce fix opusul a ceea ce se dorește de fapt. După ce individul în cauză nu mai rezistă acestui regim aspru, poate reveni la valori chiar mai mari decât cele inițiale.

,,Trebuie să fie un stil de viață, nu trebuie să fie o dietă pe care o ții două luni sau cât o ții. Aici nu-i ca într-o boală, că ai făcut tratamentul, gata ai scăpat de boala respectivă. Asta-i o boală cronică, deci trebuie să o monitorizezi în permanență. Eu aș propune ca săptămânal să ne măsurăm greutatea corporală, astfel să sesizăm când anume începem să creștem”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...