spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalTransport public ecologic implementat la Flămânzi

Transport public ecologic implementat la Flămânzi

Orașul Flămânzi este prima localitate din județul Botoșani în care fața transportului public local este schimbată prin introducerea transportului ecologic. Primele autobuze așteaptă punerea în funcțiune în prima partea a anului viitor.

În prezent, la Flămânzi sunt trei microbuze electrice care vor circula, de la începutul anului viitor, pe trei trasee și vor acoperi în jur de 80- 90% din localitate. Primarul Dan Oloeriu a declarat că are deja pregătit un alt proiect prin care își dorește să poată asigura modernizarea întregului sistem de transport public local. În noul proiect este prins un depou și două microbuze.

,,Ele sunt trei trasee care acoperă undeva la 80- 90% din localitatea noastră, cu excepția zonei Chițoveni și Prisacani, unde, în momentul de față, avem un alt proiect, dar tot de Mobilitate Urbană. Așteptăm sesiunea de depunere a cererilor de finanțare și creăm și al patrulea traseu care o să acopere întreaga localitate”, a spus primarul Dan Oloeriu.

Finanțare suplimentată cu 1 milion de euro

Prin proiectul în valoare de 6 milioane de euro din fonduri europene și cofinanțare de la bugetul local, orașul Flămânzi devine prima localitate din județul Botoșani cu transport ecologic. Deși, inițial, proiectul prevedea o sumă de 5 milioane de euro, ajustările au condus la creșterea acestei valori cu 1 milion de euro.

,,Proiectul de aprobat prin Programul Operațional Regional, pe exercițiul 2014- 2020, cu o valoare totală de 5 milioane de euro, dar în urma ajustărilor am ajuns la 6 milioane de euro. A implicat 3 mașini, în jur de 10 kilometri de infrastructură rutieră modernă, 20 de kilometri de trotuare și piste pentru bicicliști, un depou, un sistem de monitorizare cu tot ce implică, camere de supraveghere, sistemul de taxare. Mașinile au ajuns în jur de 750.000 de euro, iar cu ajustarea s-au dus la aproape 850.000 de euro. Noi am avut o cofinanțare de 2,01%, plus TVA care este neeligibil în primă fază, dar el se recuperează ulterior”, a mai declarat Oloeriu.

,,Dacă tragem linie, înseamnă aproape 10 ani să implementezi un proiect”

Edilul a explicat drumul lung pe care l-a parcurs proiectul din stadiul de idee până la realizare și soluțiile pentru eficientizarea procesului.

,,Ideea ne-a venit undeva prin 2014, prin 2016- 2017 am depus cererea de finanțare și studiul de fezabilitate, prin 2019 am semnat contractul cu constructorul. Autobuzele au fost contractate separat, cred că prin 2021 am semnat contractul cu furnizorul”.

,,Practic, am depășit exercițiul financiar 2014-2020, suntem în curând în 2024. Dacă tragem linie, înseamnă aproape 10 ani să implementezi un proiect. Am făcut un apel la clasa politică, eu aș condiționa un pic administrațiile locale și chiar județene să fie dependente de implementarea acestor fonduri. Vor să implementezi fonduri guvernamentale, atunci să fie condiționați și de implementarea a 1,2, 3 fonduri europene, cred că așa absorbția ar fi mult mai mare față de ce este acum”, a spus edilul.

Transport gratuit pentru persoanele cu venituri modeste

Elevii și pensionarii cu venituri modeste vor avea posibilitatea de a călători gratuit cu aceste mijloace de transport în comun.

,,Am asigurat o gratuitate atât tuturor elevilor din localitatea, cât și acelor elevi care sunt la liceul din localitatea noastră. Am asigurat gratuitate și pensionarilor, dar numai cu un anumit venit, doar cei cu pensia minimă au gratuitate”.

Municipiul este în așteptarea primelor autobuze ecologice

Și municipiul Botoșani ar urma să beneficieze de autobuze electrice. Contractul a fost semnat în luna martie a acestui an de primarul Cosmin Andrei, iar anul viitor, în 2024, ar urma să ajungă primele autobuze. Cele 38 de autobuze electrice și 30 de microbuze electrice ar urma să deservească municipiului Botoșani, dar și zona metropolitană.

Autobuzele ecologice vor fi achiziționate cu fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), municipalitatea primind în acest sens 150 de milioane de lei. În cazul transportului metropolitan, acesta va avea noi trasee până în comunele și orașele limitrofe, Bucecea, Curtești și Bălușeni.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.3 ° C
17.6 °
15 °
59 %
2.7kmh
66 %
Dum
14 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...