spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalMii de botoșăneni primesc ajutor social. Numărul lor este în creștere

Mii de botoșăneni primesc ajutor social. Numărul lor este în creștere

În România trăiesc foarte mulți cetățeni asistați social, pentru ei, munca nu este „brățară de aur”, ci preferă să trăiască din banii de la stat. Botoșaniul are mii de persoane care beneficiază de ajutor social, iar numărul acestora este într-o ușoară creștere, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Cele mai recente statistici puse la dispoziție sunt pentru luna septembrie 2023, atunci ANPIS a anunțat aproape 160.757 de persoane care primeau ajutor social din partea statului român, pentru aceștia erau alocați 48.100.951. Totuși, numărul asistaților sociali a mai scăzut de la începutul anului 2023, în ianuarie erau 164.896.

În luna septembrie 2023, cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat s-au înregistrat în Dolj (10.276), Bacău (9.066), Teleorman (7.698) și Buzău (7.500). La polul opus, cei mai puțini asistați social trăiesc în București (260) și în județele Ilfov (859) și Timiș (1.364).

Numărul asistaților social este în creștere în județ

La Botoșani, în prima jumătate a anului curent, s-au mai adăugat câțiva zeci de asistați sociali celor din ianuarie. Astfel, dacă în ianuarie 2023 erau 3.006 de beneficiari de ajutor social, numărul lor a crescut cu 67, ajungând la 3.076 asistați social. Pentru aceștia din urmă, statul este nevoit să aloce 164.896 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 277,66 de lei pentru fiecare beneficiar.

În județul Botoșani, trendul ascendent se remarcă încă de la începutul anului trecut. În ianuarie 2022 erau 2.659 beneficiari, pentru care se plătea 667.417 de lei, în septembrie erau 2.777 și 705.895 de lei alocați, iar anul s-a încheiat cu 2.992 de asistați social, pentru aceștia se plătea 752.181 de lei, însemnând o medie de 251,40 de lei.

În urmă cu peste zece ani erau 7.000 de beneficiari

Însă numărul beneficiarilor de venit minim garantat este cu mult mai mic comparativ cu cel din urmă cu zece ani. Până în 2009 ajutorul social s-a plătit direct de primării. În ianuarie 2010, când AJPIS Botoșani a preluat plățile, a plătit peste 7.000 de dosare, pentru decembrie 2009. Tot în ianuarie 2010 primăriile botoșănene au transmis la AJPIS toate dosarele pe care le aveau în plată. Instituția județeană a primit doar însă doar 5.000 de dosare, dovadă că 2.000 de dosare fuseseră aprobate din rațiuni electorale.

Criterii de acordare sau neacordare a ajutorului social

Ajutorul social se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români sau străini, precum și persoanelor fără locuință aflate în situație de nevoie. Se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii de către membrii acesteia.

Cuantumul lunar al Venitului Minim Garantat (VMG) este stabilit prin raportare la indicatorul social de referință ISR a cărui valoare este stabilită prin lege la 598 de lei. Cuantumul ajutorului social se stabilește ca diferență între nivelurile menționate mai sus și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Cererea și declarația pe propria răspundere, precum și celelalte acte doveditoare privind
componența familiei si veniturile realizate, se înregistrează la primaria localității în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința titularul. Pentru soluționarea cererii privind acordarea ajutorului social, se va afectua ancheta socială la domiciliul sau, după caz la resedința solicitantului, ori la locul desemnat de solicitant în cazul celor fără locuință.

Acordarea sau, dupa caz, neacordarea dreptului la ajutor social se face prin dispoziția scrisă a primarului, iar dreptul la ajutorul social se acordă începând cu luna următoare înregistrării cererii. În vederea urmăririi respectării condițiilor de acordare a dreptului la ajutorul social, se efectuează anchete sociale la un interval de 3 luni sau ori de câte ori este nevoie.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
19.9 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...