spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalNemulţumiri prezentate de şefii instituţiilor de cultură ministrului venit la Botoşani (video)

Nemulţumiri prezentate de şefii instituţiilor de cultură ministrului venit la Botoşani (video)

Şefii instituțiilor de cultură din Botoșani şi-au prezentat nemulţumirile în cadrul vizitei făcută de ministrul Culturii, Raluca Turcan, pe plaiurile natale. Una dintre temele supuse atenției a fost salarizarea inechitabilă de care au parte cei din cultură.

Întâlnirea a avut loc joi, 25 ianuarie, la Palatul Administrativ. Managerul Teatrului „Vasilache” a fost cel care a deschis subiectul diferențelor de salarii dintre instituțiile subordonate autorităților locale și cele subordonate Ministerului Culturii.

„N-am înțeles niciodată de ce teatrele naționale, care depind de Ministerul Culturii, au un spor de 25% față de celelalte instituții similare. Nu știu cum se definește, cum se explică, această diferență de salarizare între artiști și personalul tehnic administrativ și servicii din instituțiile care depind de Ministerul pe care îl conduceți și celelalte instituții”, a spus Marius Rogojinschi, managerul Teatrului „Vasilache”.

Raluca Turcanu a a spus că a încercat înlăturarea acestei diferenţe. „Diferența salarială între instituțiile locale și cele naționale este revoltătoare pentru că este foarte mare, pot să intuiesc de ce nu s-au făcut eforturi să corecteze până acum această diferență uriașă, pentru că instituțiile din subordinea autorităților locale sunt finanțate din bugetele autorităților publice locale, adică primării și consilii județene, și normal că atunci când se vorbește de majorări salariale se face un impact și nu a fost așa o mobilizare de forțe astfel încât să fie reduse aceste inechități. Am încercat să le înlătur, însă nu am găsit surse și a rămas o diferență foarte mică, de maxim 5%”, a spus Raluca Turcan, ministrul Culturii.

„Avem cea mai slabă salarizare”

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi managerul Centrului de Creației care a amintit că instituția pe care o conduce se confruntă cu cea mai dramatică situație în privința salariilor.

„Cred că instituția pe care o reprezint este cel mai bun exemplu din toate punctele de vedere, de la salarizare, pentru că funcționăm după Ordonanța 118/2006 și suntem încadrați la legea așezămintelor culturale, avem cea mai slabă salarizare, ceea ce duce la un nivel de atractivitate foarte scăzut pentru a veni și a lucra în această instituție de cultură”, a spus Iustina-Irimia Cenușă.

Pe de altă parte, directorul de la Muzeul Județean s-a arătat nedumerit de reglementarea conform căreia 2% din impozitul pe venit din cadrul se redirecționează doar către instituțiile de spectacol.

„Printr-o lege dată cred că prin 2019 sunt alocați anual 2% din impozitul pe venit din cadrul UAT-urilor către instituțiile de spectacol, atât. Zicem că ar fi corect să fie alocați către toate instituțiile de cultură, pentru că nici consiliile nu au bani, nu doar municipalitățile. Cu tot respectul față de colegii noștri din instituțiile de spectacol, dar au avut majorări de 50% ale salariului, se acordă acești 2% doar către ei. Nu înțelegem de ce aceste diferențe, cred că ar trebui un pic insistat”, a spus Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean de Istorie.

„Fiecare instituție de cultură este relevantă în spectrul ei”

În replică Raluca Turcan i-a sugerat oficialului să se raporteze la instituţia pe care o conduce. „Fiecare instituție de cultură este relevantă în spectrul ei, de aceea, vă rog, nu vă uitați la instituțiile de spectacol, ne uităm cum putem rezolva problemele. Ce am face dacă nu ar fi instituțiile de spectacol, ce am face fără ele? Iar în privința acestor 2% pe care îl împărțiți dumneavoastră… la Sibiu de ce oare se poate”, a spus Raluca Turcan.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
14.6 °
10 °
78 %
2.2kmh
86 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...