spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalŞansă la viaţă pentru un copil din Botoşani, după o operaţie extrem...

Şansă la viaţă pentru un copil din Botoşani, după o operaţie extrem de complexă (video)

Echipa medicală a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași a reușit să salveze viața unei fetițe de numai trei ani, din Hudeşti, judeţul Botoşani, diagnosticată cu o tumoare severă. Acest caz, extrem de dificil, a prezentat provocări semnificative, deoarece micuța pacientă avea și o răceală puternică la plămâni, iar medicii au avut o operaţie cu mari emoţii.
Echipa medicală condusă de managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, Conf. Univ. Dr. Lucian EVA a reușit o intervenție chirurgicală remarcabilă, salvând viața fetiței. Copila a ajuns la Iaşi la solicitarea medicilor din Botoşani.
“Vorbim despre un copil în vârstă de trei ani care a fost transferat de la Botoșani, cu simptome de hipertensiune intracraniană. Fetița acuza dureri de cap severe, însoțite de vărsături și tulburări de vedere de ceva timp. De aceea, medicii din Botoșani au decis să o trimită la clinica noastră, unde a fost diagnosticată cu o tumoră la nivelul trunchiului cerebral. Aceste tumori sunt destul de rare și afectează în principal copiii, deoarece se dezvoltă din resturi embrionare în timpul dezvoltării intrauterine”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

Tumoarea se afla într-o zonă a creierului cu funcții vitale”

Având în vedere starea fetiţei, medici ieşeni au hotârât că aceasta necesita o intervenţie chirurgicală. Pregătirea preoperatorie a durat ceva timp, deoarece fetița avea și o bronhopneumonie care a trebuit tratată înainte de intervenția chirurgicală.
„A existat un moment în care echipa medicală a fost foarte stresată, deoarece infecția pulmonară putea pune în pericol operația. După stabilizarea stării pulmonare, am efectuat intervenția chirurgicală, dar tumoarea era extinsă din trunchiul cerebral până la nivelul celei de-a cincea vertebre cervicale, ceea ce a făcut rezecția tumorală dificilă și delicată. Tumoarea se afla într-o zonă a creierului cu funcții vitale, cum ar fi controlul respirației și al inimii, ceea ce a crescut gradul de dificultate al intervenției. Orice daună la aceste tracturi nervoase ar fi putut avea consecințe catastrofale. Rezecția tumorală a fost efectuată cu grijă, iar aproximativ 80% din tumoare a fost îndepărtată. Rezultatele anatomopatologice par să indice că este o tumoare relativ benignă, iar cu un tratament oncologic corespunzător, există șanse mari de supraviețuire pentru fetiță. Faptul că nu a rămas cu deficite neurologice este o veste extraordinară. Fetița s-a trezit după operație într-o stare bună”, a mai adăugat Conf. Univ. Dr. Lucian EVA.

„Exista riscul de a pierde acest copil”

Specialistul a spus că operaţia a fosta una extrem de complexă şi riscantă.
“Echipa medicală a trecut prin momente de stres, deoarece exista riscul de a pierde acest copil din cauza infecției pulmonare asociate tumorii. Copiii pe care i-am operat în ultima perioadă au demonstrat dorința lor de a trăi. V-am mai spus, copiii în general au o capacitate vitală, o forță vitală fantastică, mult peste puterile noastre medicale de a înțelege lucrurile. De fiecare dată când operez un copil, gândul și ajutorul pe care îl aduce și el la procesul de vindecare fac ca întreaga echipă medicală să gândească altfel”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian Eva.

Operaţia a fost un succes

Din fericire,  intervenția a fost un real succes, iar fetița se află acum în proces de recuperare și se bucură de o nouă șansă la viață.

“Am fost la Spitalul de Copii din Botoșani cu simptome de vărsături, somnolență, și de acolo medicii au decis să ne trimită la mai multe investigații, așa că am aflat că, de fapt, avea o tumoare pe creier. A fost foarte greu. Am venit cu ambulanța de la Botoșani, ne-au trimis aici, ne-au dat o șansă, și cu ajutorul Domnului, Erika este acum bine. Datorită domnului manager, Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, care ne-a ajutat foarte mult, îi mulțumim și îi urăm multă sănătate. Ne-am rugat foarte mult și cu ajutorul Domnului, este bine acum. O minune foarte mare că Erika este în viață și sănătoasă. Nu-mi vine să cred. Dumnezeu este mare! Mulțumim tuturor!”, a mai spus mama fetiţei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
34 %
5.4kmh
82 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...