spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocalFinalizarea lucrărilor la teatru se amână din nou. "Nu cred că este...

Finalizarea lucrărilor la teatru se amână din nou. „Nu cred că este nimeni supărat dacă mai durează o lună, două” (VIDEO)

Teatrul „Mihai Eminescu” nu va fi gata pentru Zilele Orașului, așa cum a declarat primarul Cosmin Andrei în repetate rânduri. Din octombrie și până în prezent, stadiul lucrărilor a avansat cu doar cinci procente, ajungând la 85% la momentul la care ar fi trebuit să fie deja gata, potrivit declarațiilor făcute de edil la ultima vizită pe șantier. Mai mult, lucrările de reabilitare întâmpină o nouă problemă.

Pe data de 19 octombrie 2023, la ultima vizită pe șantier a primarului cu jurnaliștii, constructorul susținea că gradul de execuție al lucrărilor ar fi atins un procent de 80% și că va fi gata până la finalul anului 2023. Atunci edilul promitea o inaugurare ca „în povești” la Zilele Orașului.

Încă 44 de milioane de lei pentru finalizarea teatrului

Însă, la doar o lună distanță, în cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Local pentru luna noiembrie, la propunerea lui Cosmin Andrei, aleşii locali au votat pentru alocarea din bugetul local a sumei de 44 de milioane de lei pentru finalizarea acestei lucrări. Noul termen prevăzut pentru finalizarea lucrărilor este 24 decembrie 2024.

Cu toate acestea, primarul Cosmin Andrei a continuat să susțină în repetate rânduri că teatrul va fi gata până în luna aprilie a acestui an, atunci când ar urma să aibă loc și inaugurarea fastuoasă.

„Nu cred că este nimeni supărat dacă mai durează o lună, două”

Astăzi, primarul municipiului nu părea la fel de sigur de faptul că Teatrul Mihai Eminescu va fi deschis la Zilele Orașului. Întrebat de un nou termen, edilul s-a rezumat la a spune că „după ce am așteptat peste zece ani să avem acest edificiu, nu cred că este nimeni supărat dacă mai durează o lună, două”. Însă constructorul l-a corectat cu un termen și mai vag, „câteva luni”.

Din octombrie și până în prezent, stadiul lucrărilor a avansat cu doar cinci procente, de la 80%, cât era pe 19 octombrie, la 85%, potrivit declarațiilor date de constructor.

Eram la 80% și suntem la 85% din cauză că durează foarte mult aprovizionarea materialelor. Când vorbim de stadiul din noiembrie, vorbim inclusiv de aprovizionări de materiale. Marmura a durat patru luni de la comandă până să ne livreze. Apar tot felul de chestii, începe montajul, nu se potrivesc siglele, trebuie refăcute conform spațiului în care se montează”, a spus Răzvan Chelărașu, proprietarul D&D Construct, firma care se ocupă de reabilitare.

Cosmin Andrei a dat vina și pe lipsa unor detalii de execuție din proiectul inițial. Din cauza acestora lucrările ar fi înaintat în timp.

„Au fost și întârzieri motivate de lipsa detaliilor de execuție din proiectul inițial. Dar dacă am fi făcut acest proiect încă ani de zile până era unul perfect, nu mai începeam și nu mai terminam niciodată. Am preferat să adaptăm proiectul inițial cu dispoziție de șantier acolo unde a fost cazul pentru a ajunge în acest stadiu și pentru a-l finaliza anul acesta”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

O nouă problemă la teatru

Se pare că ghinionul nu a părăsit clădirea teatrului și lucrările de reabilitare întâmpină din nou o problemă. Din cauza modificării arhitecturii tavanului, se modifică și sistemul pentru detecția unor incendii în sala de spectacole, iar specialiștii încă nu au o soluție.

„Avem o problemă la sala de spectacole din cauză că s-a modificat arhitectura tavanului, se modifică detecția pentru incendiu și încă nu avem soluția”, a mai spus Răzvan Chelărașu.

Valoarea lucrărilor de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” s-a triplat

În 2021, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro. În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiţiei era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro. În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă.

Prima finanţare a fost pierdută

Aceasta este a doua finanţare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru acelaşi obiectiv. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.
La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Teatru construit în doi ani şi reabilitat în zece

Teatrul „Mihai Eminescu” a fost construit la începutul secolului XX, atunci când a devenit necesar un teatru pe măsura oraşului, care era al patrulea ca număr al locuitorilor, după Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Sătui să aştepte bani de la centru, 75 de acţionari având un capital de 400.000 de lei, adunat prin donaţii, înfiinţează în ianuarie 1912 „Societatea de acţiuni- Teatrul Eminescu”. La 23 septembrie a aceluiaşi an, s-a pus prima piatră a construcţiei acestui „templu al artei”, care a şi fost terminat doi ani mai târziu. Clădirea a fost inaugurată în seara zilei de 21 decembrie 1914.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
15.6 °
10.6 °
59 %
2.3kmh
9 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °
vin
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...