joi, februarie 29, 2024
AcasăLocalDoctoriţa Claudia Malancea este LIBERĂ. Aceasta şi alţi patru inculpaţi scapă de...

Doctoriţa Claudia Malancea este LIBERĂ. Aceasta şi alţi patru inculpaţi scapă de arestul la domiciliu (VIDEO)

Medicul şef al secţiei de terapie intensivă, Claudia Malancea, dar şi asistenta şefă, Marinela Preda, au fost eliberate din arestul la domiciliu. Decizia vine la câteva zile după ce magistraţii au decis prelungirea măsurii pentru cei patru inculpaţi din dosarul Mavromati.

Aceştia au contestat decizia, iar măsura a fost schimbată în cursul zilei de vineri. „Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Malancea Claudia, Preda Marinela, Sărban Cornelia Anca, Tatarcan Silvian Adrian şi Calinciuc Liliana Laura în sensul înlăturării dispoziţiei privind admiterea propunerii formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava de prelungire a măsurii arestului la domiciliu„, se arată în decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Suceava. Aceştia, şi ceilalţi inculpaţi, rămân, însă, sub control judiciar.

Chiar dacă au fost eliberaţi, instanţa a decis ca aceştia „să nu exercite funcţia în exercitarea căreia au săvârşit fapta”.

Descinderi în zeci de locaţii 

Dosarul în care sunt anchetaţi inculpaţii a ajuns în atenţia publică pe 13 decembrie 2023, când poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţ printre care s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoşani.

Procurorii DNA au reţinut atunci peste 75 de infracţiuni în total, pentru  11 inculpaţi. A doua zi, 10 dintre cele 11 persoane duse la audieri au fost arestate. După contestaţii, însă, doar opt dintre cele zece persoane arestate iniţial de procurorii DNA au rămas în arest pentru 30 de zile. Activitățile pentru care au fost reținuți cei în cauză sunt variate, dar cu același scop, de a aduna bani sau obiecte de valoare  în schimbul angajărilor, transferurilor din sectorul medical sau al personalului.

După 40 de zile de arest, cinci dintre inculpaţi au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Între timp, încă trei angajaţi ai spitalului au fost plasaţi sub control judiciar pentru fapte similare. Detalii despre asta puteţi afla aici: https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2024/01/16/inca-trei-angajati-ai-spitalului-anchetati-in-dosarul-angajarilor-pe-bani-cereau-spaga-intre-500-si-10-000-de-lei/. 

Angajări făcute pe bani

În referatul celor de la DNA sunt enumerate diverse sume de bani sau obiecte din aur primite de cei inculpați pentru transferul unor asistente, pentru modificarea condițiilor de concurs în favoarea diverșilor doritori care plăteau, indiferent de post, de la șofer la asistentă sau referent. Banii erau dați prin interpuși sau direct, mascați în pungi de cadouri, iar cei care dădeau promovau concursul.

Subiectele la probele scrise sau practice erau comunicate în mod frecvent înainte de concurs, există chiar un caz în care un medic îi spunea răspunsurile direct în cască în timpul examenului unui candidat. Se dădea șpagă și la comun, 14 asistenți angajați temporar au pus împreună bani pentru un voucher de 14.000 lei care a ajuns la președinta comisiei de concurs, au dat examen și apoi au fost angajați pe perioadă nedeterminată.

De obicei banii se dădeau prin interpuși, care promiteau să influențeze membrii comisiilor de angajare sau cei la care ajungeau banii erau chiar președinții comisiilor respective. Postul nu conta, că era vorba de asistentă, infirmier, electrician sau șofer, totul era pe bani, și pentru postul de fochist șpaga a fost de două mii de euro.

Persoanele care intermediau sau la care ajungeau banii erau cam aceleași, banii erau plătiți de cunoscuți ai candidaților, de părinți sau rude, de angajați ai spitalului cu intrare la cei în cauză. Aproape toți cei care plăteau promovau concursurile, însă au fost și nemulțumiți, care au ajuns martori la DNA, unii din cei care promiteau sprijin pentru angajare nu au reușit să se țină de cuvânt, e cazul administratorului de firmă reținut împreună cu angajații spitalului și fostul manager.

Arest pentru un primar din judeţ

De asemenea, în acest dosar a fost arestat şi primarul din Drăguşeni. Acesta este acuzat de acuzat de trafic de influență, după ce ar fi luat 2.000 de euro de la două persoane cărora le-a promis că va interveni pe lângă conducerea Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga, județul Botoșani, pentru ca aceștia să dispună angajarea unei rude a persoanelor respective pe un post de asistent medical. Promisiunea făcută de primar nu ar mai fi fost adusă la îndeplinire. Postul respectiv a fost ocupat, printr-un transfer, de către o altă persoană.

Care sunt acuzaţiile pentru fiecare inculpat

 • Doina Caba, 10 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de trafic de influenţă, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
 • Crîşmaru Coca Stela, 4 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de trafic de influenţă, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
 • Focşa Mirela Gabriela, 3 infracţiuni de trafic de influenţă, 2 infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii.
 • Tatarcan Silvian Adrian, 3 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de trafic de influenţă. 2 infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii, 1 infracţiune de instigare la fals intelectual,
 • Andronache Cristina Niculina, 7 infracţiuni de trafic de influenţă, 6 infracţiuni de complicitate la luare de mită, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii,
 • Dornescu Daniela, 8 infracţiuni de trafic de influenţă, 4 infracţiuni de instigare la fals intelectual,
 • Calinciuc Liliana Laura, 4 infracțiuni de complicitate la luare de mită, 4 infracțiuni de complicitate la dare de mită,
 • Sărban Cornelia Anca, 1 infracţiune de luare de mită, 3 infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii.
 • Preda Marinela, 3 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii.
 • Malancea Claudia, 3 infracţiuni de luare de mită
 • Vîrlan George Marian, infracţiunea de trafic de infuenţă.
 • TITILIUC MIRELA, 2 două infracțiuni de luare de mită,
 • SURUGIU ANCA– luare de mită, în formă continuată,
  – folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
 • ANICHEI CLAUDIU, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 • Eugen Nechita, acuzat de trafic de influență.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
6.6 ° C
6.6 °
6.6 °
52 %
4.2kmh
34 %
joi
14 °
vin
15 °
sâm
13 °
Dum
11 °
lun
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Verginel Gireadă îi urează succes la emisiune colegei de partid Doina Federovici.

EDITORIAL

Aștept cu nerăbdare clipa în care Iohannis va deveni fost președinte. Ar fi de dorit ca, după ce va rămâne fără funcție, să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ca soață și ca primare, Vasilescu Olga Are o dorință mare : Să conducă V.OLGA ! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...