spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăLocalBuget aprobat fără dezbatere publică pentru municipiul Botoşani. Cosmin Andrei a lipsit...

Buget aprobat fără dezbatere publică pentru municipiul Botoşani. Cosmin Andrei a lipsit de la ședință (video)

Aleșii locali s-au întrunit luni, 12 februarie, în ședință extraordinară pentru a vota bugetul municipiului Botoșani pentru anul în curs. Primarul municipiul Botoșani, Cosmin Andrei, nu a participat la întâlnire.

Deşi şedinţa de aprobare a bugetului este una dintre cele mai importante din an edilul nu și-a justificat oficial absența. Totodată, ședința nu a mai fost transmisă live pe pagina de Facebook a instituției, ca până acum, iar proiectul nu a fost dezbătut în ședințe publice.

Buget mai mic decât anul trecut

Dezbaterile din ședința de astăzi au durat trei ore și jumătate, iar în final bugetul municipiul Botoșani a fost aprobat cu 13 voturi „pentru”, șase abțineri și unul „împotrivă”.

Veniturile bugetului local propuse pe anul 2024 sunt în sumă de 299.238,90 mii de lei, iar cheltuielile totale sunt în sumă de 311.867,77 mii de lei, cu un deficit de 12.628,87 mii de lei care va fi acoperit din excedentul anului trecut. Din suma totală, 18,3 milioane de lei este bugetul pentru dezvoltare.

În 2023, acesta a fost de 360.288.210 de lei, iar 121.933.670 de lei au fost alocați secțiunii de dezvoltare.

Proiectul nu a mai fost dezbătut în ședințe publice

Cătălin Flutur, fost primar al municipiului și actual consilier local PNL, a criticat lipsa transparenței în ceea ce privește proiectul pentru buget.

„În fiecare an am spus că ședința în care se votează bugetul local este cea mai importantă ședință din an, cu adevărat așa este. Este punctul de plecare în anul respectiv și se creează de obicei discuții pe această temă. Este de departe cel mai netransparent buget de la Revoluție încoace”, a spus Cătălin Flutur.

Acesta a susținut un amendament la proiectul de buget pentru alocarea banilor pentru FC Botoșani. „Domnul Cosmin, care nu este prezent, acum trei-patru săptămâni a promis tuturor microbiștilor din Botoșani că va ajuta anul acesta foarte mult echipa de fotbal, echipa simbol a orașului. Din păcate a dat cea mai mică sumă alocată”, a spus consilierul PNL Cătălin Flutur.

În replică, viceprimarul Bogdan Buhăianu a spus că suma alocată „este peste suma de anul trecut”.

Inițial, suma prinsă în buget pentru FC Botoșani era de 650.000 lei, dar, prin amendamentul lui Flutur, a crescut la 1.650.000 lei. Bani pentru finanțare vor fi luați de la capitolul transporturi.

Consilierul USR Raluca Curelariu a avut un amendament pentru construirea de wc-uri pentru persoanele cu handicap în Parcul „Mihai Eminescu” și Parcul „Curcubeului”. Astfel, se alocă 30 de mii de lei pentru toaletele ecologice pentru persoanele cu dizabilități din Parcul Eminescu și 30 de mii de lei pentru cele din Parcul „Curcubeului”.

Absența primarului a fost aspru taxată

Consilierii au taxat aspru absența lui Cosmin Andrei încă de la începutul dezbaterilor. Fostul primar Cătălin Flutur a evidențiat situația fără precedent în care s-au desfășurat dezbaterile pe marginea aprobării bugetului local pentru acest an.

„O să vă spun că îmi pare rău că nu este domnul Cosmin aici în sală, chiar nu înțeleg, nu s-a mai întâmplat în istoria de după Revoluție ca cel care propune bugetul să nu fie în sală. Noi bugetul acesta l-am primit acum trei zile, nu a fost nicio dezbatere publică pe buget, niciodată nu s-a întâmplat lucrul acesta”, a mai adăugat acesta.

Consilierul local din partea USR, Raluca Curelariu, a fost de acord cu colegul liberal și i-a completat discursul tăios. „Mi se pare o lipsă de obraz crasă absența domnului primar de la cea mai importantă ședință de consiliu local din an”, a spus Raluca Curelariu.

Primarul Cosmin Andrei se află sub control judiciar după ce a fost vizat de o anchetă DNA. Acesta este anchetat pentru „săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15.6 °
13.8 °
84 %
5.1kmh
100 %
mie
16 °
joi
17 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...