spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalPromisiuni pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda

Promisiuni pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda

După aproape 4 ani de planuri eșuate și laude derizorii, Municipalitatea botoșăneană anunță din nou extinderea rețelelor de apă și canalizare în zona Lebăda.

Anunțul a fost făcut de primarul Cosmin Andrei prin intermediul unui comunicat de presă. Potrivit acestuia, Primăria Municipiului Botoșani, prin Zona Metropolitană, a fost selectată pentru finanțare în cadrul apelului privind extinderea rețelelor de apă și canalizare de la Lebăda.

„În prezent, în zona Lebăda nu există un sistem de canalizare menajeră iar în lipsa acestuia, care să permită colectarea și evacuarea apelor uzate menajere pentru întreaga populație din zonele vizate, dejecțiile se infiltrează în pânza freatică și poluează apele subterane. Rețelele de canalizare constituie element de bază pentru zonele locuite și premisele pentru dezvoltarea în continuare a arealului”, preciza primarul Cosmin Andrei în comunicatul de presă.

Probleme vechi expuse la prezent

Însă cu problemele semnalate de primar la timpul prezent, locuitorii din zonă se confruntă de ani de zile. De altfel, proiectul pentru extinderea celor două rețele a fost solicitat ani la rând de proprietarii imobilelor de la Lebăda.

Tot de ani de zile, au avut loc numeroase discuții și dezbateri pe marginea situației. La începutul lui 2021, Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane, prezenta planurile de acțiune stabilite în urma discuțiilor cu oficialii botoșăneni pentru rezolvarea acestei probleme. La câteva luni distanță, în octombrie 2021, aleșii locali chiar au votat pentru alocarea a 52.500 de lei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate, iar demersurile au încremenit până în prezent, când primarul și-a adus aminte de proiectele neterminate de la începutul mandatului.

Pe de altă parte, oamenii din zona Lebăda se confruntă cu o situație bizară, locuinţele de pe partea stângă se află în municipiul Botoşani, iar cele de pe partea dreaptă, sensul de mers spre Iaşi, sunt în comuna Curteşti. De aceea, numai parteneriatul dintre primăria municipiului Botoșani și cea din comuna Curtești pot face posibilă această realizare. „Reușita se datorează și partenerului nostru, domnul primar al comunei Curtești, Maricel Anton”, a spus Cosmin Andrei.

Investiţie de aproximativ zece milioane de euro

Proiectul, „Extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda (municipiul Botoșani) și sat Curtești (Comuna Curtești)”, depus pe Componenta C1 – Managementul Apei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare eligibilă de 10,1 milioane de lei cu TVA. Lungimea propusă pentru extinderea rețelei de apă uzată este de 8 km, din care 7,1 km rețea colectare ape uzate și 0,9 Km conductă de refulare, care nu urmărește același traseu cu rețeaua de colectare a apelor uzate. În lungul colectoarelor sunt dispuse 217 cămine de vizitare.

Datorită diferențelor de altitudine între diferite puncte ale rețelei de canalizare, sunt prevăzute 6 stații de pompare ape uzate. Pe rețeaua nou proiectată vor fi realizate și 415 racorduri pentru actualii și viitorii utilizatori. Numărul estimat este de 300 persoane la Botoșani și 470 persoane la Curtești, dar va crește după investițiile imobiliare din zonă, estimarea fiind la peste 2.000 de utilizatori în primul an după punerea în funcțiune.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...