spot_img
luni, aprilie 22, 2024
AcasăLocalSimpozion organizat de Arhiepiscopia Iaşilor la Seminarul din Dorohoi. Preoţii se implică...

Simpozion organizat de Arhiepiscopia Iaşilor la Seminarul din Dorohoi. Preoţii se implică şi în lupta împotriva drogurilor

În perioada următoare Arhiepiscopia Iaşilor organizează o serie de evenimente religioase. O parte dintre acestea vor avea loc în judeţul Botoşani. 

Astfel, luni, 26 februarie, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi organizează ediţia a doua a Simpozionului–Concurs Județean „Țara de Sus – vatră de spiritualitate și cultură românească”. Invitați vor fi reprezentanți ai Centrului Eparhial Iași din cadrul Sectorului Învățământ, pr. prof. Liviu Botezatu Liviu, Inspector disciplina religie, și alți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, pr. prof. Ionuț-Ștefan Apetrei, protoiereu al Protopopiatului Dorohoi, absolvenți ai seminarului, directori și cadre didactice.

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate referate care țin cont și de temele propuse în programul cadru stabilit de Sfântul Sinod pentru anul 2024 dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor, creații literare (poezie și eseu), cu tematica Oameni de cultură din Țara de Sus: Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga ș.a.. Deasemenea, vor fi expuse portrete ale unor oameni de cultură din Țara de Sus şi va avea loc o lansare carte – Preoția voastră să o pomenească Domnul Dumnezeu în Împărăția Sa –de pr. Marius Onofrei.

Organizatorii îşi propun să transmită prin acest eveniment cunoașterea și recunoașterea valorii personalităților marcante ale spiritualității și culturii din Țara de sus, care pot deveni inspirație şi teme de reflecție pentru tineri. Trecutul, atât de bogat și valoros spiritual și cultural deopotrivă, obligă atât actuala, cât și viitoarele generații la a căuta bunătatea, frumosul, valoarea, inovația, descoperindu-se pe sine, dar și unii pe alții într-o lumină a creștinismului trăit, nu doar scris.

Campanie împotriva drogurilor continuată în licee

Continuă campania de prevenţie a dependenţelor de substanţe şi comportamentale, adresată unui număr de 3.000 de elevi din liceele botoşănene desfăşurată de Centrul de consiliere şi tratare a persoanelor afectate de adicţii „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Protopopiatului Botoşani în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, la nivelul liceelor din Botoşani, Flămânzi şi Vorona.

Săptămâna aceasta, activităţile se vor desfăşura la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” – Flămânzi. Întregul calendar al proiectului poate fi consultat pe portalul doxologia.ro.

Tot luni, Biserica Parohiei Chiscovata, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” Vorona, în cadrul căreia preotul Ionuț Simionică va fi susține conferința cu tema Grija creștinilor față de cei aflați în suferință.

Concurs de proiecte adresat tinerilor

Continuă şi depunerea dosarelor pentru concursul de proiecte adresat grupurilor parohiale de tineret din cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor (județele Iași, Botoșani și Neamț) organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor.

Bugetul total alocat acestui concurs este de 40.000 lei, iar un grup de tineri poate solicita finanțare doar pentru un singur proiect, pe parcursul unui an calendaristic. Finanțarea solicitată pentru un proiect nu trebuie să depășească suma de 15.000 lei.

Proiectele înscrise pentru a obține finanțare trebuie să înceapă în anul calendaristic în care este lansat apelul de proiecte, respectiv anul 2024, dar el poate continua în următorii ani, dacă este un proiect amplu, ce necesită un timp mai îndelungat pentru implementare.
Detalii despre acestă iniţiativă pot fi regăsite pe portalul doxologia.ro.

Şedinţă administrativă la Protopopiat

Marţi, 27 februarie, va avea loc şedinţa administrativă a preoţilor din Protopopiatul Botoşani (întâlnire în cadrul căreia preotul Gheorghe Simionescu de la Parohia Grințieșu Mare va susţine conferinţa Pastorația copiilor bolnavi) şi a preoţilor din Protopopiatul Ceahlău.

Miercuri, 28 februarie, Biserica „Înălţarea Domnului” – Havârna, Protopopiatul Darabani, va găzdui întâlnirea cercului pastoral-misionar în cadrul căreia preotul Vlad Drob va susţine conferinţa cu tema Sfinţii vindecători şi taumaturgi, cinstiţi pe teritoriul României (Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfânta Cuvioasă Parascheva).

În aceeaşi zi, Biserica Parohiei Poiana-Vorona, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” Vorona, în cadrul căreia preotul Adrian Secrieru va susține conferința cu tema Sfinții Tămăduitori fără de arginți.

Liturghie oficiată de PS Nechifor Botoşăneanul

Sâmbătă, 2 martie, în Parohia Unguroaia din Protopopiatul Botoşani, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va sluji Sfânta Liturghie, în cadrul căreia îl va hirotoni preot pe diaconul Ovidiu Lungu care va fi numit paroh al acestei comunităţi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.8 °
8.6 °
86 %
1.3kmh
97 %
lun
9 °
mar
14 °
mie
20 °
joi
14 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai Horea și Cloșca au rămas să vadă cum se repară școala, probabil Crișan se uita urât și e la pământ.

EDITORIAL

Nici n-a început bine campania electorală și deja ne este silă de ceea ce vedem și auzim, deși știam ce ne așteaptă. Cum deja...

EPIGRAMA ZILEI

Ai putea opri exodul Sau al nației sevraj Azi, când, hoții și norodul Trăiesc în concubinaj? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...