spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalÎncă un primar PNL a fugit la PSD pentru bani

Încă un primar PNL a fugit la PSD pentru bani

Social democrații se laudă cu încă un primar PNL cooptat în partid. Este vorba despre edilul comunei Cândești, liberalul Ștefan Coțofrec, care va candida la alegerile locale sub sigla PSD.

În urmă cu scurt timp, anunțul a fost făcut de Doina Federovici, președintele PSD Botoșani și al Consiliului Județean. Contactat de reporterii „Monitorul”, primarul Ștefan Coțofrec susține că a luat această decizie din cauza lipsei de susținere a președintei de CJ față primarii din alte partide.

„Am făcut asta pentru binele comunității, ne-am dorit să avem fonduri mai multe, vedem că este un partid mai puternic, ăsta e singurul motiv care m-a dus acolo. Am avut o colaborare bună cu doamna președintă de CJ. În schimb, în privința fondurilor, când au fost le-a dirijat către primarii PSD. Sper să fie o decizie bună, de asta am făcut-o”, a declarat primarul Ștefan Coțofrec.

„S-a creat o diviziune între noi”

Despre posibilele plecări ale primarilor PNL s-a tot vehiculat în ultima perioadă. Mulți liberali susțin că venirea lui Valeriu Iftime la conducerea organizației județene a PNL Botoșani i-a divizat. La rândul lui, Coțofrec susține că și acest aspect l-a determinat să facă pasul spre PSD, pe lângă inechitățile generate de președinta CJ.

„S-a creat o diviziune între noi, domnul Valeriu vine dintr-un mediu privat și administrația este alta. Nu contest calitățile dumnealui, sper să fie bine”, a spus Coțofrec.

Zeci de primari și viceprimari au fugit la PSD

Decizia lui Coțofrec vine la nici o săptămână după ce alți zeci de primar și viceprimari din Botoșani au anunțat că își părăsesc partidul pentru a candida la alegeri pentru PSD. Miercuri, pe 28 februarie, primari și vicerprimari, în special liberali, s-au „înghesuit” la discuții cu Doina Federovici. În urma negocierilor, 23 de primari și viceprimari s-au hotărât să treacă la PSD.

Majoritatea edililor care au schimbat tabăra au venit de la PNL, dar sunt și excepții, primarul din Dimăcheni a fost la USR, iar cel de la Dângeni la Pro România.

Practic, primarii pe care Doina Federovici i-a înglobat deja în „echipa PSD”, deși până mai ieri erau adversarii politici care se opuneau progresului pe care îl introduce președinta CJ în județ, nu au demisionat din partidele sub sigla cărora au fost aleși. Pentru că și-ar pierde mandatele, conform legii. De fapt, au anunțat că la alegerile următoare vor candida sub sigla PSD, atât, probabil și în speranța că vor mai primi niște bani de la Consiliul Județean pe ultima sută de metri, înainte de alegeri.

Dacă vor fi excluși din propriile partide, din cauza anunțului că vor candida la PSD, atunci vor rămâne pe funcțiile de primar până la alegeri. Dacă nu, vor rămâne de formă liberali sau useriști sau aldiști până la alegerile locale, când vor putea liniștiți candida sub sigla altui partid.

Lista noilor sociali democrați:

  • Ștefan Coțofrec (PNL) – primarul comunei Cândești;
  • Adrian Nistor (Pro România) – primarul comunei Brăești;
  • Cătălin Gavril (PNL) – primarul comunei Corlăteni;
  • Viorel Ciobanu (PNL) – primarul comunei Coțușca;
  •  Ionel Lucian Borfotină (PNL) – primarul comunei Cristești;
  •  Daniela Stredie (PNL) – primarul comunei Cristinești;
  •  Claudiu Ilaș (Pro România) – primarul comunei Dângeni;
  •  Marinel Moruz (USR) – primarul comunei Dimăcheni;
  •  Ștefan Dulgheru (PNL) – primarul comunei Leorda;
  • Verginel Gireadă (PNL) – primarul comunei Mihai Eminescu;
  • Dumitru Buzoianu (ALDE) – primarul comunei Românești;
  •  Marcel Chelariu (independent) – primarul comunei Suharău;
  • Cozmin Iulian Epuraș (PNL) – primarul comunei Stăuceni;
  •  Constantin Cocoreanu (PNL) – primarul comunei Tudora;
  •  Ilie Munteanu – viceprimarul comunei Brăești;
  • Marinel Bosac – viceprimarul comunei Corlăteni;
  •  Vasile Aghiniței – viceprimarul comunei Coțușca;
  •  Liviu Stănuc – viceprimarul comunei Cristești;
  •  Sorin Dumitru Bobișteanu – viceprimarul comunei Dângeni;
  • Maria Pîntea – viceprimarul comunei Dimăcheni;
  • Valerian Maloș – viceprimarul comunei Leorda;
  •  Valeriu Drobotă – viceprimarul comunei Mihai Eminescu;
  •  Marius Răschip – viceprimarul comunei Românești;
  •  Neculai Pachițanu – viceprimarul comunei Tudora.

Guvernul dă liber la trădări politice

Aceste schimbări de partid vin în contextul în care Guvernul a publicat, în dezbatere publică, proiectul de ordonanță de urgență pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Prin derogare de la legislația în vigoare, primarii și președinții de consilii județene vor putea să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatul, cu cel mult 60 de zile înainte de scrutinul din 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului, care va avea loc în toamnă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15.6 °
79 %
1.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...