spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocalValeriu Iftime divide liberalii botoșăneni. S-a înregistrat încă o demisie din conducerea...

Valeriu Iftime divide liberalii botoșăneni. S-a înregistrat încă o demisie din conducerea PNL Botoșani

Valeriu Iftime divide liberalii botoșăneni. Astăzi, Ionică Nechifor s-a retras din funcția de secretar general al Biroului Permanent Județean al PNL Botoșani.

Anunțul a fost făcut în această dimineață. Contactat de reporterii „Monitorul”, Nechifor a spus că motivul pentru care pleacă este din cauza modului în care noul președinte al PNL Botoșani, Valeriu Iftime, și-a făcut intrarea în partid și a celui în care a preluat conducerea organizației.

„Atitudinea Bucureștiului în care noi nu contăm în nici o ecuație”

Demisia lui Nechifor vine la doar o zi distanță de retragerea lui Costel Șoptică din funcția de președinte al PNL Botoșani. Șoptică a făcut un pas în spate în favoarea lui Valeriu Iftime, președinte al Camerei de Comerț și patron al FC Botoșani, ceea ce a stârnit revoltă în rândul liberalilor.

„Mi se pare corect să fac chestiunea asta, eu am fost solicitat la vremea respectivă de fostul președinte, deputatul Costel Șoptică, să facem echipă. În condițiile actuale, mi se pare corect să facă noul președinte propria propunere. Nu am nimic împotriva domnului Valeriu Iftime, dar nu sunt de acord cu modul în care a venit. Atitudinea Bucureștiului în care noi nu contăm în nici o ecuație, mi se pare destul de dictatorială, nu se procedează în forma asta”, a declarat Ionică Nechifor.

În contextul în care Șoptică a avut susținerea majorității primarilor din teritoriu, Nechifor susține că banii au făcut diferența în ochii conducerii de la centru. Ionică Nechifor a avut și un mesaj pentru proaspătul președinte. „În politică nu e ca în afaceri, acolo sunt banii lui. A pus banii și a dictat, noi nu suntem niște unelte aici, nu suntem niște pioni pe care să îi mute cum vrea și când vrea”, a spus Nechifor.

„Supărarea asta cred că o să aducă anumite plecări”

Modul în care a intrat Iftime în partid și apoi în funcția de președinte al Organizației Județene nu a trecut neobservat nici de primarii din teritoriu. Potrivit celor declarate de Ionică Nechifor, în următoarea perioadă va avea loc o serie de retrageri din cadrul partidului.

„Eu am stat de vorbă cu toți, primarii sunt nemulțumiți, mare majoritate sunt supărați de modul în care a intrat în partid Valeriu Iftime. Supărarea asta cred că o să aducă anumite plecări. Vii într-un an electoral să distrugi tot, nu mai are nimeni curaj să muncească”, a precizat Ionică Nechifor.

Costel Șoptică a renunțat la conducerea PNL Botoșani

După o lungă perioadă în care s-a tot vehiculat plecarea lui Șoptică de la conducerea liberalilor botoșăneni, ieri, anunțul a fost făcut chiar de acesta pe rețelele de socializare. Decizia ar fi fost luată după ce afaceristul Valeriu Itfime și-a anunțat candidatura pentru președinția Consiliului Județean Botoșani din partea PNL, deși inițial se arăta interesat de un loc în Senatul României.

„În cadrul întâlnirii de astăzi ce a avut loc la Sediul Central al Partidului Național Liberal din Modrogan, domnul Valeriu Iftime și-a anunțat candidatura pentru președinția Consiliului Județean Botoșani din partea PNL. Așa cum am promis în conferința de presă și mai cu seamă respectând deciziile BPN al Partidului Național Liberal cu privire la candidatura pentru Consiliul Județean, țin să vă anunț că mă retrag din funcția de președinte al Filialei PNL Botoșani, urmând ca domnul Iftime care și-a asumat candidatura pentru CJ să devină președinte interimar al Filialei”, a transmis Costel Șoptică.

Aproape o lună de negocieri

Încă de la începutul lui februarie au apărut primele discuții legate de înlocuirea lui Șoptică cu Iftime în vârful organizației județene a PNL Botoșani. Zvonurile au stârnit rumoare în rândul liberalilor botoșăneni, aceștia nefiind de acord cu o posibilă președinție a afaceristului. Ba mai mult, primarii din teritoriu au întocmit și o listă a susținătorilor lui Șoptică. Listă pe care președintele PNL Botoșani ar fi trebuit să o prezinte conducerii centrale a Partidului Național Liberal, respectiv lui Nicolae Ciucă.

„Nici vorbă de demisie”

Potrivit unor surse, şeful PNL, Nicolae Ciucă, i-ar fi cerut în repetate rânduri lui Costel Șoptică să facă un pas în spate. Afaceristul Valeriu Iftime ar fi fost cel care urma să preia şefia PNL Botoșani. Doar că, în cadrul conferinței de vineri, 9 februarie, Șoptică s-a rezumat la a spune că „nici vorbă de demisie. La această oră, președintele filialei Botoșani este Costel Șoptică”. Mai mult, acesta l-a prezentat pe Iftime ca fiind doar un simplu membru, dar cu care se va consultat în deciziile importante și care are o „putere foarte mare” în partid.

Mai mult, Iftime a subliniat că nici nu își dorește să preia conducerea organizației, fiind conștient de repercusiunile produse în contextul alegerilor.

„Nu aș vrea să tai și să spânzur, orice schimbare radicală ar produce niște pierderi insurmontabile pentru alegerile viitoare, care sunt în 3-4 luni de zile. O schimbare de lider poate crea o convulsie care e greu de oprit. Faptul că eu pot să fac lucrul ăsta, faptul că eu am o anumită putere, încerc să mi-o exercit. (…) Cu sau fără funcția de președinte, am o putere foarte mare în PNL. (…) Aveți încredere, avem nevoie de timp pentru a nu distruge ceea ce este construit”, a transmis Valeriu Iftime.

Gireadă s-a retras din funcție din cauza modului în care și-a făcut intrarea Iftime

Reacțiile la „marea putere” cu care a intrat Iftime în partid nu au încetat să apară. La câteva zile distanță, Verginel Gireadă s-a retras din funcția de prim-vicepreședinte al Biroului Permanent Județean al PNL Botoșani. Anunțul a fost făcut de acesta tot pe o rețea de socializare. Contactat de reporterii „Monitorul”, Gireadă a spus că motivul pentru care pleacă este din cauza modului în care Valeriu Iftime și a făcut intrarea în partid. Acesta a punctat că încă se fac presiuni de la nivel central asupra lui Șoptică pentru a renunța la funcție.

„Nu am nimic cu domnul Iftime că a venit, dar procedura nu a fost una statutară. Ca să vii cu puteri depline de la București, să nu fii nici membru PNL și să faci adeziune în ziua în care dai declarații de presă, n-am găsit nicăieri în statutul ăla și l-am citit de vreo trei ori. E o bâlbâială totală”, declara Verginel Gireadă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.9 ° C
15.6 °
12.2 °
65 %
0.5kmh
100 %
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...