spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalCât costă să laşi maşina în parcarea de la aeroport. Iaşiul este...

Cât costă să laşi maşina în parcarea de la aeroport. Iaşiul este fruntaş la preţuri

Parcarea Aeroportului Internaţional Iaşi a fost redeschisă, de mai bine de o lună, la întreaga capacitate de 600 de locuri. 
Aceasta a fost închisă în perioada lucrărilor de extindere, care au durat opt luni, la care s-a mai adăugat una pentru punerea în funcţiune a sistemului automat de monitorizare şi plată. Potrivit Ziarul de Iaşi, în cele opt luni, Primăria Iaşi a pus la dispoziţie parcările de la Ciric, care sunt deschise şi acum, la preţuri începând de la 3 lei/ oră, 40 de lei abonamentul pentru o săptămână şi 135 de lei pentru o lună. De aici până la terminalele de pasageri sunt 2,5 km, distanţă parcursă de autobuzul 50 din jumătate în jumătate de oră. Biletul pentru o călătorie costă 3,50 lei.

Tarife în funcţie de zonă

Tarifele de parcare la Aeroport sunt consistent mai mari şi depind de zonă. În faţa terminalelor de pasageri, fiecare minut peste primele 7 minute gratuite aduce de la 5 până la 10 lei. În parcarea terminalelor de pasageri, primele 15 minute nu sunt taxate, în vreme ce următorul sfert de oră costă 5 lei. Dacă durata de staţionare ajunge la o oră, şi preţul ajunge la 10 lei – şi rămâne aşa pentru fiecare din următoarele 5 ore. După 6 ore, tariful orar scade la 9 lei, iar după 12 ore, la 8 lei. Totuşi, o zi nu este tarifată aşa, ci cu 100 de lei, preţ valabil pentru până la 3 zile inclusiv. Pentru 4-7 zile, preţul coboară la 75 de lei/zi, peste 8 zile e 65 de lei/zi, iar peste 14 zile, 60 de lei/zi. Abonamentul pentru o lună e 1200 de lei.
Potrivit sursei citate tarifele practicate la Iaşi sunt mai mari decât pe alte aeroporturi, însă unele semnale, nu multe, fuseseră deja date în acest sens pe pagina de Facebook a aerogării, atunci când au fost anunţate noile taxe de parcare.

Pe câţi bani parchează alţii

La Cluj, parcarea din faţa terminalelor este concesionată unei firme private care taxează cu 8 lei primele 30 de minute, cu 11 lei prima oră, 23 de lei pentru două ore, 72 de lei prima zi şi 152 de lei pentru două zile, respectiv 265 de lei prima săptămână. O lună ajunge la 600 de lei.

În schimb, capetele parcării sunt administrate de Aeroportul „Avram Iancu”, iar tarifele sunt mai mici – pentru cine găseşte loc. Prima oră, cu 10 minute la liber, costă 8 lei, iar două ore înseamnă 18 lei. O zi înseamnă 50 de lei, două zile costă 65 de lei, iar trei zile, 120 de lei. Prima săptămână ajunge la 200 de lei, iar 15 zile totalizează 360 de lei. Abonamentul pe o lună costă 400 de lei.

La Sibiu, preţurile sunt mai mici, dar Aeroportul avertizează că „nu asigură paza parcării sau supravegherea video a (auto)vehiculelor aflate în parcare”. O săptămână aici ajunge la 180 de lei, iar o lună, 300 de lei.

Aeroportul bănăţean „Traian Vuia” e încă şi mai ieftin. Ora de parcare e 7 lei şi abia a patra oră costă mai puţin, 6 lei. O zi se taxează cu 60 de lei, intrarea în a doua zi urcă preţul la 80 de lei până la sfârşitul ei, iar o săptămână înseamnă 100 de lei. Parcarea pe o lună ajunge la 200 de lei.

Tarife la Iaşi ca la Otopeni

Totuşi, „al doilea aeroport ca mărime din ţară”, cum este prezentat Iaşul, are tarife similare celor de la Aeroportul „Henri Coandă”. La Bucureşti, parcarea de lungă durată nu poate să depăşească 30 de zile, care ajung să coste 660 de lei. Primele patru zile costă, fiecare, 100 de lei, iar începând cu a cincea se adaugă câte 10 lei. Parcarea la „plecări” sau „sosiri” costă 10 lei prima jumătate de oră, apoi 20 de lei/oră.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
7.9 ° C
10.6 °
7.2 °
91 %
2.1kmh
51 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...