spot_img
duminică, mai 26, 2024
AcasăLocalSpitalul ținut cu lacăt pe ușă, motiv de dispută între fostul și...

Spitalul ținut cu lacăt pe ușă, motiv de dispută între fostul și actualul primar (video)

Spitalul de Îngrijiri Paliative, ținut sub lacăt de aproximativ doi ani, a ajuns motiv de dispută în campania electorală între fostul și actual primar al municipiului Botoșani, respectiv între liberalul Cătălin Flutur și social democratul Cosmin Andrei.

Joi, 28 martie, la secțiunea de interpelări din cadrul ședinței de Consiliu Local, disputa celor doi s-a construit în jurul responsabilității pentru întârzierea finalizării și deschiderii unității medicale. Consilierul local PNL Cătălin Flutur a amintit de intervențiile lui Cosmin Andrei, de pe vremea când era viceprimar, cu privire la spitalul care ar fi trebuit finalizat în 2019.

„Domnule primar, în 2019 ați avut patru interpelări și în 2020, cinci interpelări și erați foarte îngrijorat de soarta Spitalului de Boli Paliative. Spitalul era ridicat, mai trebuiau câteva retușuri, v-am explicat și atunci, că nu am reușit să fac, îmi cer scuze, trebuia să mă străduiesc mai mult. Deci nouă interpelări cu grija dumneavoastră față de spital. Au trecut patru ani și nu s-a mai întâmplat nimic la acel spital. Nu am reușit să îl punem în funcțiune după patru ani. În condițiile în care el era finalizat în proporție de 90%”, a spus liberalul Cătălin Flutur.

Val de nereguli la spitalul cu lacăt

În replică, Cosmin Andrei a invocat problemele lăsate de firma care a realizat lucrările și care a intrat în faliment. Acesta a susținut că, deși lucrările erau finalizate în proporție de 90%, existau probleme semnificative care împiedicau recepționarea spitalului.

„Aceste lucrări, Spitalul de Boli Paliative, blocurile sociale, Teatrul „Mihai Eminescu, au un numitor comun, firma Victor Construct pe care n-am adus-o eu, n-am semnat eu contractele și care ne-a lăsat un dezastru, lucrări nefinalizate, locuințele sociale nu au fost finalizate, Teatru „Mihai Eminescu” nefinalizat. Spitalul de Boli Paliative, cum spuneți dumneavoastră, realizat în procent de 90% nu poate fi recepționat pentru că s-a înlocuit termoizolația din vată bazaltică în polistiren, ușile nu erau conforme, lifturile nu funcționau, instalațiile de gaze medicale nu erau conforme”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

„Colegii de la ISC, de la CNI nu au putut semna recepția. Cine a semnat contractul de lucrări? Dumneavoastră ați semnat contractul. (…) Sarcina noastră a fost realizarea utilităților la Paliative, lucru pe care trebuia să îl faceți dumneavoastră, nu l-ați făcut. L-am făcut în acest mandat și acest aspect determină finalizarea lucrărilor, recepția lucrărilor, nu fotografii cu procente aruncate. Am făcut recepția lucrărilor, dar spitalul nu ne este transmis de CNI pentru că nu se poate recepționa”, a mai adăugat primarul.

„Au trecut patru ani, un mandat în care problemele nu s-au rezolvat”

La polul opus, Flutur a reiterat lipsa de progres în deschiderea spitalului și a sugerat că ar fi putut fi luate măsuri alternative, cum ar fi schimbarea constructorului sau alocarea de fonduri suplimentare, pentru a finaliza proiectul.

„Aveți dreptate în tot ceea ce spuneți, îmi asum orice responsabilitate, dar au trecut patru ani, un mandat în care problemele nu s-au rezolvat. Se putea schimba constructorul, se puteau aloca niște bani, numai să terminăm. Îl schimbam, alocam bani, după patru ani nu terminăm ceva ce s-a făcut”, a precizat Flutur.

Disputa dintre cei doi a pornit de la atribuirea responsabilității pentru întârzierea finalizării spitalului, însă nici unul dintre aceștia nu a pus în funcțiune unitatea medicală.

Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, iar banii au venit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii.

Mediul privat se mişcă mult mai repede

Unitatea va intra sub administrarea Consiliului Local și a Spitalului de Recuperare din Botoșani. Deşi iniţial a fost prevăzut ca spital de sine stătător, s-a luat apoi decizia să fie alipit de Spitalul de Recuperare şi să devină o secție.

Nici aşa, însă, orizonturile nu sunt prea roz. În paralel, însă, un administrator privat a inaugurat recent un centru de îngrijiri paliative în marginea oraşului. Investiţia s-a derulat pe parcursul a câteva luni, iar acum unitatea este funcţională.

Val de nereguli descoperite

Paleta de nereguli constatate la inspecţia din urmă cu un an era destul de vastă. Astfel, geamul simplu trebuia înlocuit cu geam armat la ușile de pe casa scării. De asemenea, era necesară montarea de dispozitive automate pentru închiderea ușilor, punerea în funcțiune a lifturilor și a instalațiilor de incendiu aferente, demontarea ușilor și ferestrelor din aluminiu, reparații de tencuieli interioare în jurul tocurilor și pervazurilor la uși și la ferestre, reparare pardoseli din covor PVC, diverse lucrări la instalațiile electrice, verificarea prizelor de pământ pentru lucrări de instalații electrice, verificarea instalațiilor de stingere a incendiilor cu hidranți și instalația de detectare – semnalizare incendiu, verificarea instalațiilor de gaze medicale și punerea în funcțiune, de către o persoană autorizată, efectuarea de probe ale instalațiilor și punerea în funcțiune a acestora.

Valoarea lucrărilor care ar trebui făcute se ridică la 320.000 de lei. Aceşti bani ar putea fi luaţi din garanţia de bună execuţie dată de constructor. Reprezentanţii municipalităţii spun că ştiu despre problemele constatate de CNI, însă nu pot face nimic.

Șantierul a fost deschis acum aproape șapte ani

Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013, de către deputatul Tamara Ciofu. Această unitate ar trebui să fie destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate. Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019, însă acestea au fost tergiversate, ca urmare a unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi finanţator. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor.

Pe tema aceasta au existat multe contre şi în Consiliul Municipal. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022. Au fost întâmpinate probleme la realizarea reţelei de încălzire, deoarece în zonă sunt terenuri care nu aparțin municipalității.

„Spitalul a fost pus acolo la hei rup. S-a spus «facem aici spital» , fără a se ţine cont de faptul că foarte puţin din terenul din jurul spitalului este al nostru”, declara un oficial din primărie. În aceste condiţii, a fost necesară stabilirea unui alt traseu pentru racordul la reţeaua de energie termică.

Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat şi a stat închis şi în perioada pandemiei, când era foarte mare nevoie de o unitate cu astfel de facilităţi.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
20.6 ° C
21.6 °
18.9 °
40 %
2.2kmh
15 %
Dum
24 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
19 °
joi
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă tot a rămas loc, lucrătorii au pus și afișe cu dezinsecția. Ori o fi o aluzie, ceva.

EDITORIAL

România ca studiu de caz. Deși aleșii susțin cheltuirea responsabilă a banului public și fiecare premier se laudă cu blocarea angajărilor la stat, fac...

EPIGRAMA ZILEI

Frumoasă foc la trup și chip Ea sta cu fundul pe nisip, Și-orice bărbat, cât de cuminte, Simțea cum plaja-i mai … fierbinte !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...