spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalTemperaturi record înregistrate la Botoşani în weekend

Temperaturi record înregistrate la Botoşani în weekend

Ultimele două zile de martie au adus temperaturi record în toată ţara. În unele locuri temperaturile au fost cele care se înregistrează în a doua parte de iunie şi au fost 25 C chiar şi la „polii frigului”.

„Vedete” au fost staţiile meteo din oraşe precum Călăraşi, Giurgiu sau Oraviţa. Au fost şi locuri din Transilvania şi Moldova unde temperaturile au fost la nivelul celor care s-ar înregistra în a doua parte de iunie.

Vremea a început să se încălzească de joi, când maxima pe ţară a fost de +23 C la Bechet. Vineri au crescut temperaturile şi mai mult şi au depăşit 20 C în toate regiunile. În Moldova, Oltenia şi Muntenia au trecut de 25 C. Cel mai cald a fost la Brăila şi Calafat (+25,8 C), la Buzău au fost 25,6 C, la Ploieşti 25,5 C, iar la Focşani, +25,2 C, conform hărţilor ANM.

Maxime record sâmbătă

Sâmbătă a fost o zi o excepţională, cu maxime pe ţară ce au atins +29,8 C la Giurgiu, +28,8 C la Zimnicea şi +28,6 C la Călăraşi. Au fost recorduri absolute pentru martie în mai multe locuri, cum ar fi Târgu Mureş (+27,1 C, depăşind un record de la 1975). Până şi la Întorsura Buzăului au fost 24,7 ºC, iar la Miercurea Ciuc, cu o zecime de grad mai puţin. La Lugoj au fost +28,5 C, iar la Sebeş şi Dumbrăveni, în Transilvania, au fost 27,8 C. Cel mai cald din Moldova a fost la Botoşani, 27,1 C.

Nopţi tropicale

Dimineaţa zilei de duminică, 31 martie, a adus temperaturi cuprinse între -1,2 ºC la Miercurea Ciuc şi +20,2 C la Oraviţa. Aceasta din urmă este o temperatură excepţională, fiindcă în oraşul din Banat s-a înregistrat o noapte tropicală la final de martie.

Nopţile tropicale sunt cele în care minima nu scade sub 20 C şi se întâlnesc mai ales din iunie până în august, dar nu la altitudini mari. De câteva ori pe secol sunt nopţi tropicale la final de aprilie la Oraviţa şi Drobeta Turnu Severin, însă o astfel de temperatură apărută în martie este foarte rară. În mod normal minima nopţii este undeva pe la 6-7 C la Oraviţa. La Oraviţa, duminică, maxima a fost de +26,5 C, iar spre final de zi, pe la ora 23.00, tot foarte cald era: +23 C.

Temperaturi peste media perioadei

Duminică la prânz au fost temperaturi cu 11-15 C mai mari decât normalul perioadei, maxima pe ţară fiind de 30 C, la Călăraşi, oraş care deţine multe recorduri de căldură pentru primăvară şi pentru toamnă.

În Moldova au fost +27,7 C la Roman, conform datelor ANM. La Iaşi au fost +27,9 C, fiind depăşit recordul pentru martie, care data de la 1975, iar la Botoşani au fost 27,1 C.

Au fost temperaturi de iunie şi în multe locuri unde în martie este în mod normal răcoare: +27,5 C la Rădăuţi, +27,4 C la Suceava, +27,6 C la Târgu Secuiesc, +24,6 C la Topliţa şi +23,5 C la Joseni.

La finalul zilei de duminică, la ora 23, datele ANM arătau temperaturi ce nu ar fi fost exagerate nici în iulie: erau +23 C în mai multe locuri din vest şi erau 21 C la Sibiu şi Blaj şi 20 C la Braşov.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
34 %
5.4kmh
82 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...