spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocalPoștașii își continuă greva generală. Nimeni nu știe câți pensionari sunt afectați

Poștașii își continuă greva generală. Nimeni nu știe câți pensionari sunt afectați

O parte dintre poștașii din Botoșani și din întreaga țară își continuă grevă generală. Debutul acțiunii a coincis cu prima zi de plată a pensiilor, însă nimeni nu știe câți pensionari sunt afectați.

Pe 20 martie, odată cu lansarea campaniei „Poștașii nu vor să mai fie săracii României! Stop abuzurilor din Poșta Română!” de către Blocul Național Sindical, angajații din întreaga țară, inclusiv cei din Botoșani, au decis să intre în grevă de avertisment, subliniind nemulțumirile lor față de condițiile de muncă și nivelul salarial inadecvat. Sindicaliștii amenințau atunci cu greva generală dacă nu le vor fi ascultate doleanțele.

Ieri, o parte dintre poștași s-au ținut „de cuvânt” și au intrat în grevă generală. Însă au fost și oficii în care angajații și-au desfășurat activitatea normal. Potrivit sindicaliștilor, această discrepanță apare ca urmare a presiunilor din partea directorului Oficiului Județean de Poștă, Vica Purici. Pe de altă parte, aceasta a negat acuzațiile.

Grevă generală începută în prima zi de plată a pensiilor

Este important de precizat că debutul grevei generale corespunde cu prima zi de plată a pensiilor. La Botoșani, în contextul în care o parte dintre poștași sunt în grevă generală înseamnă că unii seniori nu își vor primi pensiile. Însă nimeni nu știe exact despre câți este vorba.

„Pe raza municipiului Botoșani, șase salariați au continuat să lucreze și 21 sunt în grevă. Este dreptul lor, nu poți să îi obligi pe oameni, fiecare e major, fiecare ia decizia cum crede de cuviință”, a spus Constantin Ispir, președintele filialei Botoșani a Sindicatului Lucrătorilor Poștali (SLP).

Totuși, conducerea Oficiului Județean susține că situația este mai ușor de gestionat pentru pensionarii din municipiu. Aceștia se pot adresa sediului OPDC Botoșani de lângă gară. Cei din județ nu au, însă, o alternativă pentru a-și ridica banii.

„Nu am o situație cu numărul pensionarilor. Deci noi achităm pensiile la sediul OPDC Botoșani, doar pentru cei din municipiul Botoșani. Noi nu vrem să afectăm pensionarii, adică să nu le dăm banii. La nivel de județ, unii au lucrat ieri și nu mai lucrează astăzi, unii au renunțat, nu prea sun afectate. La nivelul județului, ieri, au fost în jur de 140 intrați în grevă, dar astăzi undeva la 90 și ceva. 140 din 450 de angajați”, a declarat Vica Purici, Oficiului Județean de Poștă.

Conducerea Poștei a făcut apel la instanță pentru a potoli greva

Pe de altă parte, Blocul Național Sindical informează că, în timp ce ministrul Digitalizării încearcă o mediere pe cale amiabilă cu reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, conducerea Companiei Naționale Poșta Română a deschis două dosare în instanță. Unul pentru suspendarea grevei și unul pentru constatare nelegalității grevei și daune. Astfel, reprezentanții sindicatului se vor prezenta mâine în instanța de judecată pentru a-și formula apărarea.

„Cred că domnul director va pleca”

Acest demers al directorului Poștei Române vine în contextul în care, astăzi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, și cu directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, și că le-a cerut să rezolve rapid problema poștașilor. Altfel îl va demite pe directorul Poștei.

„Am avut o discuție cu domnul ministru și aseară, am avut o discuție și cu directorul. Eu le-am spus să rezolve problema cât se poate de rapid. În cazul în care, Doamne ferește, nu ajung pensiile la destinație din cauza unei greve la Poșta Română, cred că domnul director va pleca”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...