spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalVal de magistrați numiți în județ. Continuă însă pensionările

Val de magistrați numiți în județ. Continuă însă pensionările

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretele de numire în funcție a judecătorilor și procurorilor care au promovat concursul de admitere în magistratură, prin intermediul Institutului Național al Magistraturii, în perioada 7 iulie 2023 – 6 martie 2024.

Printre aceștia se află 11 judecători noi care vor activa în instanțele din Botoșani, Dorohoi și Săveni, dar și șase procurori numiți în funcție la parchetele locale Botoșani și Dorohoi. Astfel, au fost numiți în funcția de judecători la Judecătoria Botoșani Simona-Raluca Rotaru, Andreea-Raluca Moisa, Ioana Pană-Lazarec, Dumitru-Gabriel Voiniciuc, Andreea Jachel, Laura Atanasiu și Andreea-Dana Resiga. Totodată, la Judecătoria Dorohoi au fost numiți ca judecători Alina-Maria-Cătălina Vasilică și Lavinia-Mariana Obreja. În schimb, la Săveni au fost numiți ca judecători Luminița Leontescu și Zaharie-Valentin Solcan.

Tot începând de astăzi au fost numiți ca procurori Răzvan-Ionuț Chiriac , Maria-Mădălina Pancu, Vlad Calinciuc , Diana-Ionela Aștefănesei și Marius Țîmpău (toți la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani) precum și Andreea-Lucia Rus (la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi).

Magistrați pensionați

Luna aceasta, însă, Tribunalul Botoșani a pierdut doi magistrați cu experiență, care au ales să se pensioneze. Este vorba despre Irinel Sapariuc, judecător de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Botoșani și la centrele de reținere și arestare preventivă din județele Suceava și Botoșani, și de Ioana Petrovici, delegată în funcția de președinte al Secției I civile a Tribunalului Botoșani. Ambele au fost eliberate din funcție prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat, în prealabil, cererile de pensionare înaintate de acestea.

În ultimii doi ani, mai mulți magistrați din județ au decis să-și încheie cariera de judecători după ce au adunat 25 de ani de activitate. În luna februarie, de exemplu, judecătoriile din Botoșani aveau cel mai mare deficit de magistrați, 57,4 la sută din posturi fiind vacante. Altfel spus, la o medie de 10 posturi de magistrați, doar patru erau ocupate. Asta ca urmare a pensionărilor și a migrației judecătorilor către alte instanțe.

Din cauza deficitului de personal, la unele instanțe s-a ajuns ca termenele de judecată să se dea după o jumătate de an, iar anchetele penale durează deja cu anii. Procese aparent banale au ajuns să se lungească din cauza lipsei de judecători, dosarele fiind predate de la un complet la altul, în funcție de mișcarea magistraților. Ba mai mult, pronunțările au ajuns să fie amânate de la o lună la alta pentru că judecătorii nu mai au timp să redacteze hotărârile.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.5 ° C
19.6 °
16.1 °
44 %
0.9kmh
100 %
joi
16 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...