spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalA început construcţia celui mai modern spital din Moldova. De când se...

A început construcţia celui mai modern spital din Moldova. De când se pot trata acolo botoşănenii (VIDEO 3D)

Au început oficial lucrările la spitalul regional de urgențe (SRU) din Iași. Este primul astfel de spital din ţară, la care încep lucrările. Lucrările încep cu 20 de ani întârziere, iar costurile au crescut şi mai mult.

Promise încă de la intrarea României în UE, spitalele regionale ar urma să trateze într-un singur loc pacienții critici, cei care acum, în lipsa unor unități medicale prevăzute cu toate specialitățile, sunt plimbați dintr-un spital la altul. Valoarea celor trei spitale este de aproape 700 de milioane de euro fiecare, cu aproape 150 de milioane de euro mai mult față de studiile de fezabilitate făcute în urmă cu cinci ani.

Lucrările la spitalul regional de urgență Iași au început oficial de vineri, 19 aprilie2024. Cu o întârziere de aproape jumătate de an față de momentul preconizat de Ministerul Sănătății anul trecut. S-a întâmplat asta, spun oficialitățile, din cauza birocrației. Licitația pentru pachetul 1 de lucrări, cel inaugurat acum, a fost contestată și termenul devansat.

În prima faza, de pe acest teren de la marginea Iașului vor fi excavați 500 de mii de metri cubi de pământ, vor fi deviate utilitățile din zonă și se va lucra la terasament și împrejmuire. „Ne aflăm în fața celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani. Spitalul regional de urgență Iași, aproape 700 de milioane de euro, o investiție enormă, care practic începe în această zi. Sunt convins că el va fi gata la timp, peste 4 ani, constructorul își va da silința să realizeze acest lucru”, a spus ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Spitalul regional Iaşi mai scump cu 170 de milioane de euro

Spitalul din Iași, la fel ca și celelalte regionale, va avea aproape 200 de mii de metri pătrați construiți și 20 de săli de operație. Investițiile în toate cele trei cazuri sunt în valoare de aproape 700 de milioane de euro și sunt asigurate din trei surse – programul european pentru sănătate, împumut la banca europeană de investiții, dar și bani de la bugetul de stat. Din sursa inițială de finanțare POR 2014-2020 s-au mai putut deconta doar studiile de fezabilitate. „În toamna anului trecut a fost aprobat HG prin care acesti indicatori sunt acceptati de Guvernul României, implicit sursa de finanțare identificata. Din POR 2014-2020 si din prioritatea 4 prin programul pentru sănătate, 2021-2027. Suplimentar, pentru Iași avem împrumutati 250 milioane euro de la BEI”, a precizat Cristina Gafton, manager de proiect SRU Iași.

Lucrările la spitalele regionale din Cluj și Craiova vor fi inaugurate peste o săptămână. În toate cele trei cazuri sunt diferențe de costuri față de studiile de fezabilitate cu cel puțin 30% în plus. Construcția SRU Iași era estimată în 2019 la 500 de milioane de euro. Acum valoarea lucrărilor a ajuns la 669 de milioane. SRU Craiova costa, potrivit studiului din 2019, 603 milioane de euro. Acum, valoarea lucărilor de aici a ajuns la 749 de milioane. Iar la Cluj, creșterea este de 147 de milioane de euro. De la 540 cât a fost estimat în SF, la 687, cât costă acum.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
10.5 °
69 %
1.2kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...