Sfatul nutriționistului pentru masa de Paște. Ce reguli trebuie să respectăm pentru ca organismul nostru să funcționeze normal și fără probleme, după post.
Cele mai multe probleme de sănătate în perioada Paștelui sunt cauzate de accidente legate de pregătirile pentru sărbători și de consumul excesiv de alcool.
Însă, una dintre provocările majore pentru sistemul medical în această perioadă este reacția organismului la schimbările alimentare drastice.
După o perioadă de post de 48 de zile, în care mulți oameni evită alimentele bogate, lactatele, alcoolul și, în unele cazuri, carnea, apare tendința de a face excese în timpul sărbătorilor, inclusiv sărbătorile Pascale.
Acest comportament poate duce la probleme de sănătate și contribuie la numărul crescut de urgențe în spitale. Rada Baltag, nutriționist și dietetician ieșean, explică că postul, o perioadă prelungită în care se evită alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine și lactate, poate face sistemul digestiv mai sensibil.
Prin urmare, atunci când după post se obișnuiește să se consume mese bogate, cu un conținut mai mare de grăsimi și proteine, sistemul digestiv poate fi suprasolicitat.
Acest lucru duce la fenomene precum indigestia, tranzitul intestinal modificat, dureri abdominale și senzația de „prea plin.” Sfatul nutriționistului Rada Baltag: „O soluție pentru această problemă este introducerea treptată a alimentelor. De exemplu, la prima masă, dacă tot este tradiția de a ciocni un ou, putem să mâncăm un ou fiert și să sărim peste alte tipuri de cărnuri sau mezeluri, care o să fie prezente la masa de mic dejun.
Continuarea poate fi citită în Ziarul de Iași.