miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocalDepuneri de flori şi slujbă la Biserica Uspenia în memoria lui Mihai...

Depuneri de flori şi slujbă la Biserica Uspenia în memoria lui Mihai Eminescu (video)

Sâmbătă, 15 iunie, la primele ore ale dimineții, o parte dintre aleșii locali ai municipiului Botoșani și-au dat întâlnire cu oamenii de cultura atât din Botoșani, cât din țară în sala primăriei care poartă numele poetului nepereche.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Printre invitați a fost și Ioan Pop, laureatul ediției precedente, cu numărul 32, a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia. 

„Faptul că regăsesc niște prieteni și niște sprijinitori ai culturii, ai memoriei și ai operei eminesciene este un lucru minunat. Acest sprijin trebuie să continue, pentru că reconcilierea, armonizarea celor două instituții mari care se ocupă de acest premiu, adică Primăria și Fundația Hyperion, să aibă loc în cele mai frumoase condiții și să ajungem la niște manifestări care să recâștige prestigiul mare pe care l-am avut dintotdeauna. Totuși, 33 de ediții nu este puțin în viața culturală a unui oraș. Face cinste orașului și eu însumi m-am simțit onorat pentru cetățenia de onoare acordată de Primăria Municipiului Botoșani și pentru Premiul Eminescu”, a spus Ion Pop, laureatul ediției 32 Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

După şedinţa festivă a Consiliului Municipal Botoşani dedicată comemorării marelui poet Mihai Eminescu, manifestările au continuat la Biserica Uspenia.

La biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu, festivitatea a început cu ceremonia de depunere a jerbelor şi coroanelor de flori la statuia poetului nepereche. Au fost depuse flori din partea Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei, dar şi din partea Uniunii Scriitorilor din România.

„Prin cultură s-a vindecat neamul omenesc și neamul românesc de multe răni”

A urmat slujba de Te Deum, oficiată de preotul paroh Marius Babiuc. În finalul slujbei, au fost sfinţite însemnele care vor fi acordate poetului care a primit Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, ediția XXXIII.

„Prezența noastră aici, în biserică, prezența dumneavoastră astăzi nu face altceva decât să arate că noi nu ne uităm obârșia, că rădăcinile noastre sunt importante. Și, cu atât mai mult, dragii mei, pentru că sunteți cei mai mulți dintre dumneavoastră la cârma acestui oraș, acestei țări. Să nu uităm că prin cultură s-a vindecat neamul omenesc și neamul românesc de multe răni pe care le-a suferit din partea altora, despre care Eminescu în problema și chestiunea românească, cum era numită, a vorbit de nenumărate ori. Să nu uităm că prin cultură ne putem ridica”, a cuvântat preotul paroh Marius Babiuc.

„Viața poate fi o poezie”

Preotul a evidențiat importanța poeziei și a poetului ca reflectori ai epocii și realităților în care trăiesc.

„Poezia și poetul au fost dintotdeauna exponenți ai timpului lor. Nu uitați să citiți poezie, nu uitați să trăiți poezie. Că până la urmă în definitiv, cu bune și cu rele, ca distanță între două începuturi, adică începutul vieții și începutul vieții în Dumnezeu, viața poate fi o poezie”, a încheiat preotul paroh.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...