miercuri, iulie 17, 2024
AcasăLocalITM atrage atenţia angajatorilor cu privire la regulile pe care trebuie să...

ITM atrage atenţia angajatorilor cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte pe timp de caniculă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani atenționează asupra măsurilor care trebuie luate de angajatori pe timp de caniculă.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În continuare, pe teritoriul României, se anunță temperaturi foarte ridicate. Conform prevederilor legale în vigoare, în perioadele cu astfel de temperaturi, angajatorii trebuie sa asigure măsuri pentru ameliorarea condiţiilor de muncă.

„Având în vedere noile atenţionări de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabile pe parcursul zilelor de 9 şi 10 iulie, în întreaga ţară, emise de Administrația Națională de Meteorologie, vă reamintim că este necesar să acordăm o atenție deosebită respectării prevederilor Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în aceste perioade, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Potrivit meteorologilor, astăzi și miercuri, va fi Cod galben de vremea extrem de caldă în cea mai mare parte a Moldovei, cu 37 de grade în termometre şi disconfort termic ridicat”, au transmis reprezentanții ITM Botoșani.

Măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă

Meteorologii precizează că valul de căldură excesivă va persista în toată ţara şi în
următoarele zile ale săptămânii. În acest context, angajatorii sunt obligați să ia o serie de măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă. Printre acestea se numără reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor este necesară asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri.

Soluții alternative 

Angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța privind reducerea programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de
temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia o serie de măsuri, printre care asigurarea examenului medical la angajare a controlului medical periodic; urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute, asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităti, în alte locuri de muncă sau reducerea programului
de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca
la temperaturi extreme.

„De asemenea, menționăm că inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, vor efectua controale care au drept scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă”, au mai precizat reprezentanții ITM Botoșani.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
24.7 ° C
26.1 °
24.3 °
60 %
4.8kmh
100 %
mie
25 °
joi
34 °
vin
32 °
sâm
31 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe căldură vin la Cornișa și vizitatorii din țările vecine.

EDITORIAL

Zilnic, pe posturile de televiziune naționale ni se prezintă accidente de circulație, crime, violuri, distrugeri, toate având același numitor comun, consumul de droguri. Tot...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...