Ancheta deschisă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani în cazul poliţistei locale bănuite de trafic de influenţă se lasă cu surprize. În urma investigaţiilor efectuate de anchetatori, în colaborare cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Botoşani, cercetările au fost extinse şi sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune. Asta, pentru că, în cursul zilei de joi au fost înregistrate alte trei denunţuri privind alte trei fapte de înşelăciune din partea altor botoşăneni. Cercetările au pornit de la documentele ridicate în urma percheziţiei domiciliare. Astfel, procurorii au găsit atunci o serie de înscrisuri în care erau menţionate alte trei persoane, care au fost identificate şi audiate, cei în cauză recunoscând faptul că Laura P. le-ar fi pretins diverse sume de bani promiţând că-i va ajuta să obţină fie diploma de bacalaureat, fie locuinţe ANL. Cum în aceste cazuri femeia nu a avansat niciun nume sau vreo persoană cu funcţie de conducere, procurorii au considerat că la mijloc ar fi vorba de înşelăciune.
Poliţişti ajunşi la suspectă înaintea mandatului
Ieri dimineaţă, în urma celor mai recente informaţii apărute, procurorii au audiat-o din nou pe Laura P., după care au sesizat Tribunalul Botoşani solicitând arestarea preventivă a acesteia. Completul s-a constituit la prânz, dar în timpul şedinţei de judecată ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a expirat. Nefiind motive temeinice pentru a o ţine cu forţa, Laura P. a părăsit sala de judecată, iar completul a rămas în pronunţare. Astfel, mandatul de arestare a fost emis în lipsa femeii, însă, din dorinţa de a nu o scăpa, poliţiştii au plecat imediat după ea, dar botoşăneanca nu ajunsese la domiciliu. Au urmat câteva minute de emoţii, care s-au risipit în momentul în care mandatul emis de Tribunal a fost comunicat oficial Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP). Astfel, în momentul în care poliţiştii au primit hârtia de la instanţă şi au plecat după ea, aceasta a fost găsită acasă. „S-a procedat la punerea în executare a mandatului de îndată ce acesta a fost comunicat inspectoratului”, a spus Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvânt în cadrul IJP.
Anchetă pornită de la un denunţ
Interesant este că denunţul de la care a pornit totul a fost înregistrat iniţial la Serviciul Judeţean Anticorupţie – Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), în luna septembrie, după care au fost făcute o serie de investigaţii. Astfel, joi dimineaţă, ofiţerii DGA şi procurorii au descins simultan atât la sediul Poliţiei locale, cât şi la domiciliul poliţistei. Asta pentru că Laura P. se prezentase la serviciu, ea urmând să intre în tură. Îmbrăcată în uniformă, ea a fost ridicată de procurori şi condusă la domiciliu pentru a asista la percheziţie, în sarcina ei reţinându-se faptul că, în perioada iulie-august 2016, ar fi pretins şi primit de la un botoşănean 1.500 de euro, convingându-l pe acesta că are influenţă asupra unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul Poliţiei Locale Botoşani, persoană la care ar fi intervenit în vederea angajării lui ca poliţist local.
Directorul Poliţiei Locale, Ioan Onuţu, a susţinut că nu ştia nimic de preocupările subalternei sale şi a precizat că instituţia nu a organizat în ultimii trei ani vreun concurs de angajare.
Laura P. este unul dintre cei mai vechi agenţi din cadrul Poliţiei Locale, ea provenind din rândul foştilor gardieni publici, inclusiv soţul ei lucrând în aceeaşi structură. Cei doi au două fete, una care a terminat liceul în acest an, iar cea mai mare studentă la Iaşi.