sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăLocal BTComercianţi obligaţi să monteze POS-uri

Comercianţi obligaţi să monteze POS-uri

Operatorii economici care înregistrează o cifră de afaceri anuală ce depăşeşte 10.000 de euro, vor fi obligaţi să îşi monteze POS-uri, aparate ce acceptă plata cu cardul.

Orice magazin care are un rulaj ce depăşeşte 830 de euro lunar, adică puţin peste 3.700 de lei, nu va mai putea refuza clienţii care vor să plătească produsele achiziţionate cu ajutorul cardului. Din momentul în care magazinul solicită montarea POS-ului, băncile au termen 30 de zile pentru a oferi serviciul. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar comercianţii din Botoşani nu par să fie încântaţi de noile modificări legislative.

Astfel, băncile oferă servicii de acceptare a plăţilor prin electronic point of sale la comercianţi contra unei chirii lunare pentru aparat şi a unui comision pentru fiecare tranzacţie în parte. Nivelul acestor comisioane nu este deloc mic în cazul celor mai mari bănci.

De exemplu, BCR cere comerciantului un comision de 2,5% din fiecare plată la POS. Pe lângă acest comision, comerciantul mai plăteşte băncii şi 50 de lei pentru chiria aparatului.

În cazul BRD comisionul de procesare a plăţilor la POS este de 1,8-3% din valoarea tranzacţiei, dar nu mai puţin de 0,5%. Procentul diferă în funcţie de profilul comerciantului. Chiria este de cinci euro pe lună, pe aparat.

ING Bank are un comision de 1,7% din valoarea tranzacţiei la POS şi taxa de administrare este de 25 de lei pe lună. La Raiffeisen Bank comisionul este de 1,8% + 0,28 lei pentru fiecare tranzacţie şi administrarea lunară este de 25 de lei.

De altfel, în cazul celor mai multe bănci aceste comisioane sunt negociabile în favoarea clientului, în funcţie de profilul acestuia, în special în funcţie de încasări.

Nu doar comercianţii vor fi obligaţi ca de la 1 ianuarie să aibă POS-uri, ci şi furnizori de utilităţi şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi şi penalităţi. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017. Băncile sunt obligate să asigure infrastructura necesară magazinelor pentru noile operaţiuni în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, aşadar până pe 1 aprilie 2017. Nerespectarea legii va fi considerată contravenţie, sancţiunile putând ajunge până la 200.000 de lei.

Tot de la 1 ianuarie, comercianţii vor putea să le permită clienţilor să retragă până la 200 de lei de pe card, direct în magazin, în combinaţie cu plata aferentă bunurilor şi/sau serviciilor achiziţionate. Comercianţii care vor accepta acest serviciu vor trebui să afişeze în loc vizibil un semn aparte, precum şi costurile tranzacţiilor.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
2.4 ° C
3.8 °
1.1 °
95 %
1.4kmh
100 %
sâm
8 °
Dum
11 °
lun
2 °
mar
3 °
mie
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă fac litere din fer, e ceva normal.

EDITORIAL

Recentul comunicat al DNA prin care suntem înștiințați că trei foști demnitari din Guvernul României sunt suspectați de matrapazlâcuri comise în perioada tulbure a...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-ntâi, furată Românie, În piață vom veni cu toții Și vom dansa de bucurie, În public noi, pe scenă, hoții...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...