spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTJustiţie umilită în procesele politicienilor

Justiţie umilită în procesele politicienilor

 

Jurisprudenţa dă peste cap procesul fostului preşedinte al CJ, Florin Ţurcanu, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani. După doi ani de procese, dosarul o va lua din nou de la zero, şi asta pentru că primii doi magistraţi care trebuiau să judece cauza s-au pensionat. Problemele par generate de sistemul Ecris, dosarul fiind repartizat de fiecare dată la magistraţi aflaţi la sfârşit de carieră.

Proces început în forţă degeaba

Cel care a preluat primul dosarul a fost judecătorul Aurel Dicu, care a început în forţă, primele termene de judecată fiind stabilite la intervale de două săptămâni. Completul audiase aproape toţi martorii din dosar, dar pe 2 mai 2017 Aurel Dicu s-a pensionat. Prin urmare, dosarul a trebuit să treacă din nou prin faza repartizării aleatorii către un nou complet de judecată.

Cauza a ajuns la judecătorul Dorica Ţurcanu, numai că, potrivit unui nou principiu impus CEDO, pentru a pronunţa o hotărâre judecătorul trebuie să analizeze nemijlocit probele strânse în cursul urmăririi penale şi să administreze noi probe pentru a se convinge singur de adevărul real al cauzei. Prin urmare, Dorica Ţurcanu a reluat judecata de la zero, reaudiindu-i pe Florin Ţurcanu şi Aristomel Anuşcă, care figurau ca inculpaţi, dar şi pe toţi martorii care au dat declaraţii în faţa procurorilor în ancheta DNA.

Audieri egale cu zero

Practic, audierile din primul complet de judecată nu au mai valorat nimic, deşi unii dintre martori fuseseră condamnaţi între timp pentru mărturie mincinoasă întrucât îşi schimbaseră declaraţiile date în faţa procurorilor.

La începutul lui 2018 dosarul părea să avanseze, dar surpriza a venit în februarie, când şi Dorica Ţurcanu a ales să se pensioneze. Aşa se face că luna trecută, deşi urma să aibă loc un nou termen de judecată, Tribunalul Botoşani a trebuit să treacă la o nouă repartizare aleatorie, dosarul fiind preluat de cel de-al treilea judecător – Mihaela Mihalache.

Martori exasperaţi cu chemările în instanţă

Ieri însă, mergând pe jurisprudenţa CEDO, noul complet de judecată a anunţat că va trebui să treacă la o nouă administrare nemijlocită a probelor. A treia. Altfel spus, dosarul va fi reluat de la zero, şi nu oricum, primul termen de judecată fiind stabilit în septembrie, când Florin Ţurcanu va fi reaudiat pentru a treia oară de magistraţi. La fel, toţi martorii ar urma să fie rechemaţi rând pe rând pentru a da din nou declaraţii în faţa completului de judecată.

Situaţia îi descurajează şi pe procurorii DNA

Situaţia este însă fără precedent şi i-a adus într-o postură delicată inclusiv pe procurorii DNA, care au anunţat la termenul de ieri că renunţă la audierea unor martori din anchetă, „fără a desconsidera importanţa declaraţiilor acestora”, tocmai în ideea de a grăbi procesul.

La începutul acestui an, în cadrul unei conferinţe de presă, inclusiv preşedintele Tribunalului Botoşani, Anita Manole, recunoscuse că nu s-a mai confruntat cu o astfel de problemă, întrucât repartizarea aleatorie a dosarelor pe complete de judecată se face prin intermediul calculatorului, care nu ştie când şi cum se pensionează fiecare judecător. Practic, în sistemul Ecris la repartizarea aleatorie nu este trecut numele judecătorului, cu datele lui de identitate, ci un indicativ de genul PCPJ, iar judecătorii care sunt în incompatibilitate trebuie să formuleze o cerere de recuzare, care este analizată de Consiliul de Conducere al instanţei.

Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2016 fiind acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
18.8 ° C
19.3 °
18.6 °
49 %
3.7kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...