spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTBebeluș uriaș născut la Maternitate

Bebeluș uriaș născut la Maternitate

O fetiţă cu o greutate neobişnuită a venit pe lume în aceste zile la Maternitatea Botoşani.

După o sarcină de 39 de săptămâni, mama, care este din Botoşani, a dat naştere primului copil, care a cântărit nu mai puţin de 5.080 de grame. Fetiţa a fost adusă pe lume după o operaţie prin cezariană, după care a fost internată pe secţia de terapie intensivă nou născuţi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).

Aproape în acelaşi timp cu fetiţa de dimensiuni mari a venit pe lume şi o altă fetiţă, de doar 1.410 grame, acum ambele fiind îngrijite de specialiştii neonatologi. „Ambii sunt primii copii ai familiilor lor, sunt sarcini urmărite şi ambii au nevoie de terapie intensivă. Unul pentru că este macrosom şi celalalt din cauză că este prematur. Ambii au evoluţii bune, din fericire”, a precizat medicul specialist în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii. Potrivit acesteia, copilul macrosom poate prezenta complicaţii după naştere, cum ar fi hipoglicemie, distocie a umerilor sau fracturi de claviculă.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical The Lancet, numărul copiilor cu greutate foarte mare la naştere la nivel mondial este în creştere şi, dincolo de aspectul de fapt divers al acestor evenimente, se ascunde o tendinţă care îi îngrijorează pe medici.
În ultimele 2-3 decenii, numărul acestor copii a crescut, în ţările dezvoltate, cu 15-25%. Însă tendinţa apare şi în ţări în curs de dezvoltare, precum Algeria şi China. În Algeria, unde 30% dintre mama sunt obeze, numărul bebeluşilor supraponderali a crescut cu 15%, iar în China, 6,9% dintre bebeluşi sunt supradimensionaţi, faţă de numai 0,5% în India, unde proporţia mamelor obeze este de doar 3,6% din populaţie.

Nu se ştie cu precizie de ce vin pe lume tot mai mulţi bebeluşi gigantici, dar oamenii de ştiinţă cred că acest fenomen – macrosomia, numit şi sindromul bebeluşului uriaş – este legat de răspândirea obezităţii şi a diabetului şi de proasta alimentaţie a mamelor.

Fenomenul este îngrijorător pentru părinţi şi doctori deopotrivă, deoarece nou-născuţii cu greutate mare au un risc sporit de a suferi complicaţii la naştere şi de a avea probleme de sănătate mai târziu în viaţă.

Fetiţa născută în aceste zile nu este cea mai mare venită pe lume la Maternitatea din Botoşani, însă este printre cei mai mari copii din ultimul an de la Botoşani. Unul dintre cei mai mari bebeluşi aduşi pe lume în Maternitatea Botoşani a fost un copil de 6.800 de grame, născut în 2009 de o femeie de 39 de ani, din Leorda. În 2017 un bebeluş a cântărit 5.990 de grame la naşterem fiind al 11-lea copil din familie, iar în 2016 a fost un bebeluş de 5.200 de grame. În 2015 a fost adus pe lume un bebeluş de 5.145 de grame, fiind al nouălea din familia sa.

O femeie din Curteşti a adus pe lume, în 2011, un bebeluş de 5.500 de grame. Micuţul este aşteptat acasă de încă nouă frăţiori şi a fost adus pe lume în urma unei operaţii de cezariană, iar o altă femeie din comuna Albeşti a adus pe lume un băieţel de 5.550 grame în acelaşi an.


Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.5 ° C
19.6 °
16.1 °
44 %
0.9kmh
100 %
joi
16 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...