spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTŞantaj la preşedinte cu alocaţiile copiilor

Şantaj la preşedinte cu alocaţiile copiilor

PSD vrea să limiteze pierderile de imagine după ce s-a opus majorării alocaţiilor pentru copii, iar, ulterior, un amendament al liberalilor la Legea bugetului a dus la creşterea acestora.

După jocul cu revotarea amendamentului făcut de Liviu Dragnea şi anunţul triumfalist al premierului Viorica Dăncilă privind Ordonanţa de Urgenţă prin care se modifică de la 1 martie cuantumul alocaţiilor, a intrat în scenă ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi. Acesta a anunţat la un post de televiziune că majorarea alocațiilor stă acum în pixul președintelui Klaus Iohannis. Neştiind când preşedintele va promulga legea bugetului de stat am modificat un pic articolul 2 , în sensul că ordonanţa va intra în vigoare începând cu drepturile aferente datei de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe 2019. Dacă preşedintele promulgă bugetul până în 28 februarie şi îl avem publicat în Monitorul Oficial, începând cu 1 martie ne dorim să mărim alocaţiile şi în aprilie să facem plata pentru martie”, a declarat Marius Budăi.

Prin acest joc politic josnic, PSD încearcă să forţeze mâna preşedintelui de a promulga cât mai repede bugetul, chiar dacă acesta ar putea avea obiecţii de formă şi fond la modul cum guvernarea PSD-ALDE înţeleg să împartă banii. În cazul în care preşedintele va ataca Legea bugetului, PSD va putea să-l acuze că, de fapt, el este cel care nu doreşte majorarea alocaţiilor copiilor.

Plenul Parlamentului a adoptat un amendament al liberalilor la Legea bugetului care prevedea majorarea alocaţiilor. Amendamentul său a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere. Amendamentul fusese respins în comisiile de buget-finanţe.

Ulterior, Liviu Dragnea a încercat să capitalizeze electoral majorarea alocaţiilor supunând din nou la vot amendamentul pe motiv că liberalii au făcut „demagogie” şi nu au identificat sursa de finanţare a majorării alocaţiilor pentru copii. El a indicat ca sursă creşterea deficitului bugetar.

Cu o săptămâna mai înainte, majoritatea senatorilor PSD-ALDE şi UDMR au respins un proiect similar. Între parlamentarii care au votat împotriva creşterii alocaţiei pentru copii se numără şi social-democraţii Doina Federovici şi Lucian Trufin, în timp ce senatorul PNL Costel Şoptică a votat în favoarea proiectului propus de colegii săi de partid.

Guvernarea PSD-ALDE a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România sunt 4,2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
18.8 ° C
19.3 °
18.6 °
49 %
3.7kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...