spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTMarius Budăi: "Alocaţiile copiilor nu mai cresc de la 1 martie"

Marius Budăi: „Alocaţiile copiilor nu mai cresc de la 1 martie”

Ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi, a anunţat că alocaţiile pentru copii nu vor mai creşte de la 1 martie, pe motiv că preşedintele nu a promulgat bugetul. Marius Budăi continuă astfel jocul electoral început săptămâna trecută. „Nu am mai avut niciodată această situaţie, în care un şef de stat să blocheze bugetul ţării. E o abordare pur electorală. Cred că din păcate dl preşedinte e dispus să-i facă pe români să sufere din interese personale. Vrea să blocheze creşterea alocaţiilor pentru copii pentru a da vina pe Guvern că nu mai sunt bani”, a spus ministrul, fără să amintească faptul că guvernul PSD a apărut cu bugetul pe 2019 cu trei luni întârziere..

Acesta a mai spus că nu va fi nicio problemă cu plata pensiilor. „Acest guvern nu se va gândi să blocheze, să îngheţe sau să scadă pensiile. Situaţia e gravă din punct de vedere al investiţiilor. Dacă bugetul nu e promulgat, majorarea alocaţiilor fără aprobarea şi promulgarea bugetului nu se poate face. Nu avem fondurile necesare”, a spus Marius Budăi.

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţea trecută o ordonanţă de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor, de la 1 martie 2019, prin care au legat majorarea alocaţiilor de promulgarea Legii bugetului.

Prin acest joc politic, PSD a încercat să forţeze mâna preşedintelui să promulge cât mai repede bugetul, chiar dacă acesta avea obiecţii de formă şi fond la modul cum guvernarea PSD-ALDE înţeleg să împartă banii.

Plenul Parlamentului a adoptat un amendament al liberalilor la Legea bugetului, care prevedea majorarea alocaţiilor. Amendamentul său a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere. Amendamentul fusese respins în comisiile de buget-finanţe. Conforma acestuia, copii cu vârsta de până la 2 ani vor primi 300 de lei lunar. Aceeaşi sumă va fi acordată şi pentru copiii cu dizabilităţi, până la 18 ani. Tot de la 1 martie, cuantumul alocaţiilor lunare pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani va creşte la 150 de lei. Ulterior, Liviu Dragnea a încercat să capitalizeze electoral majorarea alocaţiilor supunând din nou la vot amendamentul pe motiv că liberalii au făcut „demagogie” şi nu au identificat sursa de finanţare a majorării alocaţiilor pentru copii. El a indicat ca sursă creşterea deficitului bugetar.

Cu o săptămână mai înainte, majoritatea senatorilor PSD-ALDE şi UDMR au respins un proiect similar. Între parlamentarii care au votat împotriva creşterii alocaţiei pentru copii se numără şi social-democraţii Doina Federovici şi Lucian Trufin, în timp ce senatorul PNL Costel Şoptică a votat în favoarea proiectului propus de colegii săi de partid.

Guvernarea PSD-ALDE a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România sunt 4,2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
14.6 °
10 °
78 %
2.2kmh
86 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...