spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTDezbatere publică pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilităţi

Dezbatere publică pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilităţi

Reprezentanţii unor asociaţii care luptă pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi s-au întâlnit ieri cu oficiali din Primăria Botoşani şi din alte instituţii. Dezbaterea publică găzduită de sala de şedinţe a Consiliului Municipal a fost organizată în cadrul Proiectului „Botoşani accesibilizat” şi a urmărit conștientizarea administrației publice locale asupra deficiențelor existente la infrastructura stradal – pietonală a municipiului Botoșani, din perspectiva adaptării spațiului fizic la nevoile persoanelor cu dizabilități. Moderatorul întâlnirii a fost Daniel Hliban, directorul Filialei Botoşani a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România. „Această dezbatere îşi doreşte să pună în normalitate un lucru simplu pentru persoanele care nu au probleme de sănătate, dar un lucru foarte important şi greu de atins pentru persoanele care nu pot să meargă, care nu văd, care nu aud. Vrem să vorbim despre ce înseamnă accesibilizarea unui oraş. Ştiu că toate problemele depind de buget, dar măcar să ne dorim să luptăm împreună pentru a face oraşul Botoşani mai prietenos cu persoanele cu dizablităţi”, a spus Daniel Hliban, în debutul întâlnirii.

Cătălin Flutur, primarul municipiului, a salutat iniţiativa organizării unei dezbateri publice. „Din păcate, cei care nu înţelegem la timp nevoile dumneavoastră, suntem un pic mai detaşaţi. Eu vreau să vă spun că împreună cu colegii mei, am ieşit din detaşarea de care vă vorbeam. Am început să înţelegem mai bine şi îmi fac mea culpa dacă am înţeles târziu, problemele dumneavoastră. În acest sens, din punctul de vedere al Primăriei Botoşani, vreau să vă spun că în continuare vom face cât mai mult, în primul rând că am înţeles, dar în al doilea rând pentru că avem o obligaţie legală”, a afirmat primarul. Potrivit edilului, lipsa banilor nu ar trebui să afecteze demersul municipalităţii care vizează rezolvarea treptată a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Referindu-se la partea legislativă, edilul a făcut trimitere la ordinul emis în anul 2012 privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap. „Voi face tot ce este posibil să ducem la îndeplinire, până la capăt, acest ordin. Cred că în faţa lui Dumnezeu nu o să fim corecţi, dacă nu facem lucrul acesta. Pe lângă probleme de accesibilizare, noi încercăm să rezolvăm probleme punctuale. În general, în toate proiectele noastre, ţinem cont de obligaţiile pe care le avem în raport cu persoanele cu dizabilităţi”, a mai spus Cătălin Flutur.

În acelaşi cadru, Daniel Hliban a prezentat trei pliante. Primul îşi propune să ajute o persoană care nu are probleme de sănătate să înţeleagă mai uşor ce înseamnă o persoană cu deficienţe de auz şi limbajul mimico – gestual. Al doilea aparţine Filialei Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, iar al treilea este realizat de Asociaţia Help&Advice (Ajutor şi Consiliere) Suceava, care îşi propune să-i sensibilizeze pe şoferii care obişnuiesc să lase maşinile pe locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap. Acest pliant poate fi pus pe parbrizul maşinilor lăsate pe locurile destinate persoanelor cu handicap.

Dezbaterea publică a fost organizată în cadrul proiectului „Dizab-Tin-Act”, iniţiat de Institutul Bucovina, Asociaţia „Help and Advice”, Centrul de Consiliere, Psihoterapie şi Dezvoltare Umană – Psihascend.

Radu Alexa, preşedintele Asociaţiei „Help and Advice”, a arătat că Proiectul Dizab – Tin – Act se adresează tinerilor cu dizabilităţi din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi. 25 de tineri au fost sprijiniţi de 12 mentori ai unor ONG-uri de profil pentru a iniţia dezbateri alături de autorităţile locale vizând necesitatea şi conformarea spaţiului fizic din perspectiva  persoanelor cu dizabilităţi.

Acest proiect presupune accesibilizarea infrastructurii stradale, a transportului public, unităţilor de învăţământ şi includerea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii.

În această perioadă, aşa după cum a afirmat Vasile Gafiuc, preşedintele Institutului Bucovina, sunt organizate vizite la instituţiile publice din judeţele Suceava, Iaşi, Neamţ şi Botoşani pentru a fi prezentate problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, cu solicitarea de a fi rezolvate.

sdr
dav
dig
dig
sdr
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
10.5 °
69 %
1.2kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...